20.6 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăSpecialAfgan crestinat risca pedeapsa cu moartea

Afgan crestinat risca pedeapsa cu moartea

Un val de proteste mondiale s-a abatut asupra Kabulului, dupa ce Occidentul a aflat de inculparea unui afgan convertit la crestinism, pasibil de pedeapsa capitala, dat fiind ca sharia (legea islamica) interzice oricarui musulman sa se converteasca la alta religie.
Abdul Rahman, in varsta de 41 de ani, a renuntat la islam pentru crestinism in urma cu 16 ani, iar acum este amenintat cu pedeapsa cu moartea, nefiind dispus sa se reconverteasca la islam.
Cancelariile occidentale si in special tarile donatoare care finanteaza trei sferturi din bugetul Afganistanului si au desfasurate trupe de stabilizare a tarii au reactionat vehement, cerand respectarea libertatii religioase. Presedintele SUA, cancelarul german, oficiali din Marea Britanie, Australia si Italia au apelat la autoritatile de la Kabul pentru respectarea drepturilor omului, amenintand – mai mult sau mai putin voalat – cu retragerea trupelor in caz de executare a afganului.
Initial, Kabulul a reactionat enervat la ceea ce considera ca reprezinta “un fel de santaj” al comunitatii internationale. Intre timp insa, surprinsi de amploarea protestelor occidentale, oficialii afgani au inceput sa caute solutii pentru dezamorsarea crizei. Astfel, presedintele afgan Hamid Karzai l-a asigurat pe premierul canadian Stephen Harper ca Rahman nu va fi executat.
Alta este insa atitudinea liderilor religiosi, parte din ei ulemale afgane, care spun ca barbatul trebuie sa moara. “Nu vom permite ca Allah sa fie umilit. Spanzurati-l”, au insistat mai multi clerici, acuzand apoi Kabulul ca se lasa intimidat de vest.
Analistii sustin ca o parte din vina pentru aceasta tragedie revine chiar Occidentului, care a ignorat, cu doi ani in urma, faptul ca sharia este parte din noua constitutie afgana. Pe de alta parte, nimeni nu are interesul sa pericliteze precara stabilitate a tarii sau situatia presedintelui Karzai si pe cea a guvernului afgan.

Cele mai citite

Asfaltări din bani publici în curțile votanților PSD la Râmnicu Sărat

În Râmnicu Sărat, Administrația Domeniului Public (ADP) a fost acuzată de practici discutabile în contextul campaniei electorale. Din imaginile surprinse se poate observa...

Asfaltări din bani publici în curțile votanților PSD la Râmnicu Sărat

În Râmnicu Sărat, Administrația Domeniului Public (ADP) a fost acuzată de practici discutabile în contextul campaniei electorale. Din imaginile surprinse se poate observa...

Rusia – Ucraina, ziua 816. Președintele Bulgariei, filo-rus, susține că Rusia nu poate fi învinsă

Președintele Bulgariei, Rumen Radev, cunoscut pentru opiniile sale favorabile Rusiei, a declarat că victoria Ucrainei în actualul război contra Rusiei este "imposibilă". Șeful statului bulgar...
Ultima oră
Pe aceeași temă