20.7 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăSpecialAfacerea Assange. Ecuadorul şi aliaţii avertizează Londra

Afacerea Assange. Ecuadorul şi aliaţii avertizează Londra

În contextul de agitaţie diplomatică dintre Ecuador şi Marea Britanie, Julian Assange şi-a făcut ieri prima apariţie publică după ce s-a refugiat la ambasada ecuadoriană din Londra, la 19 iunie. În discursul de circa zece minute ţinut din balconul ambasadei, el a mulţumit tuturor celor care l-au ajutat să evite extrădarea în Suedia, şi în special Ecuadorului şi a cerut SUA să oprească „vânătoarea de vrăjitoare” contra WikiLeaks. Intervenţia lui riscă să complice şi mai mult disputa diplomatică provocată de azilul lui diplomatic acordat de autorităţile de la Quito. Din 16 august, relaţiile dintre autorităţile britanice şi cele ecuadoriene sunt tensionate dar Ecuadorul a primit o puternică susţinere din partea amicilor din Alianţa bolivariană pentru Americi (ALBA)  privind situaţia ambasadei sale din Londra legată de scandalul Julian Assange, cofondatorul WikiLeaks.

Reuniţi de urgenţă la Guayaquil, în nord-vestul Ecuadorului, miniştrii de Externe din blocul ALBA, care cuprinde Venezuela, Cuba şi Nicaragua, au avertizat ieri guvernul britanic că intrarea poliţiei în ambasada ecuadoriană din Londra pentru a-l aresta pe Assange va avea „consecinţe grave” în întreaga lume. „Refuzăm ameninţările de intimidare proferate de purtătorul de cuvânt al guvernului britanic pentru că ele violează principiile suveranităţii şi integrităţii teritoriale ale naţiunilor”se precizează în declaraţia de la Guayaquil. Summitul a fost organizat la două zile după ce Quito i-a acordat azil diplomatic lui Julian Assange, refugiat la ambasada Ecuadorului din Londra pentru a evita extrădarea în Suedia, unde este acuzat de viol şi agresiuni sexuale.

Preşedintele ecuadorian, Rafael Correa a denunţat sâmbătă „ameninţările grosolane” ale Marii Britanii, deşi la Londra se asigurase de la cel mai înalt nivel că nu se pune problema unei intruziuni în ambasadă. „Nu există în această afacere nici o ameninţare de asalt asupra ambasadei”, a declarat ministrul britanic de Externe, William Hague, subliniind că soluţionarea în cazul Assange ar putea dura „un timp considerabil”.

Dar pentru Quito, care afirmă că a primit un document scris evocând posibilitatea unei intrări în forţă, ameninţarea persistă pentru că, potrivit şefului diplomaţiei ecuadoriene, Ricardo Patino, „nu există alt document care să îl dezavueze pe primul, sau scuze pentru ameninţarea proferată”.

Australianul Julian Assange este cerut de justiţia suedeză pentru a-l interoga în legătură cu violul şi agresiunile sexuale asupra a două femei, pe care el neagă că le cunoaşte. El se teme că extrădarea spre Suedia va fi urmată de alta spre SUA, unde va trebui să răspundă la acuzaţii de spionaj pentru că a publicat pe site-ul său sute de mii de documente confidenţiale americane.

Problema este cum Assange ar putea ieşi din ambasadă fără a fi arestat imediat de poliţia care înconjoară clădirea.    

Cele mai citite

Kremlinul spune că legăturile dintre Moscova și Beijing vor continua

Kremlinul a ignorat o călătorie în China a secretarului de stat american Antony Blinken, în timpul căreia acesta și-a exprimat îngrijorarea cu privire la...

Momente jenante cu un cunoscut prezentator TV din Marea Britanie în timpul unei emisiuni

Rageh Omaar, în vârstă de 56 de ani, a prezentat vineri emisiunea News At Ten de la ITV News. El s-a comportat ciudat în...

Nicolae Ciucă comentează declarația lui Ciolacu. Premierul a susținut că Buzăul nu este în Moldova

La sediul Biroului Electoral Municipal, Nicolae Ciucă a fost întrebat despre comentariile premierului Marcel Ciolacu privind locația Buzăului și aluzia sa la un posibil...
Ultima oră
Pe aceeași temă