16.4 C
București
miercuri, 15 mai 2024
AcasăSpecialAfacere sau tun imobiliar?

Afacere sau tun imobiliar?

» Agentia de Dezvoltare Regionala Nord-Est (ADRNE) si-a cumparat sediul in care a stat cu chirie anterior, de la Iulian Costel Tocu (fost parlamentar PSD) si sotia acestuia, fara sa organizeze licitatie publica.
Contractul de vanzare-cumparare a fost perfectat la jumatatea lunii decembrie a anului trecut, iar pretul total a fost de 1.680.000 de euro, pentru 1.400 mp cladire si aproximativ 1.600 mp teren, conform informatiilor furnizate de Constantin Apostol, directorul ADRNE.

Inainte de a intra in faliment firma sa Comre SA, Iulian Tocu si-a trecut, in 1999, pe numele lui sediul administrativ al acesteia, contra unei sume de "aproximativ doua miliarde de lei de atunci", dupa cum precizeaza chiar el. La cursul afisat de BNR pentru euro in 1999, rezulta o suma de aproximativ 317.683 de euro. Trecerea timpului si disponibilitatea conducerii ADRNE i-au adus acum un profit de peste 1,3 milioane euro.
Constantin Apostol, directorul ADRNE, se mandreste ca a organizat licitatie pentru obtinerea creditului bancar de un milion de euro cu care sa completeze finantarea pusa la dispozitie de fondurile PHARE pentru cumpararea sediului. "Cladirea a fost expertizata de un expert bancar independent si am achitat pe ea 1.680.000 de euro in total, dintre care din fonduri nerambursabile 675.000 euro, iar restul din credit bancar. Nu am organizat licitatie pentru spatiu, dar am avut expertize si evaluari. Ne-a convenit acest spatiu, mai ales ca, daca ne mutam, cheltuiala totala ar fi fost mai mare decat suma din contractul de vanzare-cumparare.

 

In plus, pentru ca l-am cumparat de la o persoana fizica, nu am platit TVA", a declarat Constantin Apostol.
Iulian Tocu crede ca nu a facut decat sa obtina niste lichiditati in vremuri in care toata lumea are nevoie de bani. "Am fost proprietarul acestui spatiu din 1999, cand am dat pe el in jur de doua miliarde de lei in banii de atunci. Consider ca pretul obtinut este sub pretul pietei, dar l-am vandut pentru ca, in perioada asta, toata lumea are nevoie de bani", a declarat Iulian Tocu.
Iulian Tocu a fost deputat PSD de Neamt pana in 2004. De numele sau se leaga falimentarea mai multor societati comerciale preluate de la stat, printre care santierele Comre SA, fabrica de caramida Zonoceram SA, precum si a unora infiintate de el. A candidat, in toamna, pentru un loc in Parlament, dar nu a avut voturi suficiente. PSD Neamt l-a desemnat pentru ocuparea unei functii de subprefect de Neamt.

Cele mai citite

Președintele UEFA, Aleksander Čeferin, susține campania pan-europeană pentru drepturile reproductive

Slovenul Aleksander Čeferin, președintele UEFA, a devenit cel mai recent lider important care susține campania pan-europeană pro-alegere, luptând pentru drepturile reproductive în Europa, și...

Județul Bihor are o nouă destinație speologică și turistică

Județul Bihor are o nouă destinație turistică spectaculoasă la mai puțin de 30 de kilometri de Oradea: un circuit de cinci kilometri în comuna...

Președintele UEFA, Aleksander Čeferin, susține campania pan-europeană pentru drepturile reproductive

Slovenul Aleksander Čeferin, președintele UEFA, a devenit cel mai recent lider important care susține campania pan-europeană pro-alegere, luptând pentru drepturile reproductive în Europa, și...
Ultima oră
Pe aceeași temă