14.5 C
București
marți, 30 aprilie 2024
AcasăSpecialAF447: A treia saptamana de cautari disperate

AF447: A treia saptamana de cautari disperate

Cautarea in Atlantic a epavei Airbusului A330 al Air France si a cadavrelor celor 228 de pasageri si membri ai echipajului intra luni in a treia – si poate ultima – saptamana, prioritate urmand sa aiba recuperarea cutiilor negre si ancheta, relateaza AFP.
Cauzele catastrofei cursei AF447 Rio de Janeiro-Paris, care s-a prabusit intre Brazilia si Africa in noaptea de 31 mai spre 1 iunie, sunt in continuare neexplicate, dar una dintre posibilitati este defectarea senzorilor de viteza.

Sambata seara, 49 de trupuri neinsufletite fusesera recuperate, in total, de fortele marine din Franta si Brazilia. Cautatorii au recuperate si o serie de piese importante, precum o bucata din carma. Fara a mai astepta gasirea cutiilor negre, anchetatorii francezi urmeaza sa traga primele concluzii pe baza resturilor din avion stranse intr-un hangar din Recife, pe coasta de nord-est a Braziliei.

Fragmentele aeronavei par sa sugereze ca prabusirea a fost brusca si ca nu a explodat in zbor, potrivit unor experti brazilieni citati de presa, noteaza AFP. Acestia se bazeaza in special pe o fotgrafie care arata scaunele echipajului pliate, ceea ce sugereaza ca acestia circulau si au fost luati prin surprindere.

Primele cadavre au fost transportate la Recife, unde sunt examinate de medici legisti. Printre cele 228 de victime de 32 de natioanalitati se numara 72 de francezi, 59 de brazilieni, 26 de germani, dar si o romanca.

30 de apropiati ai victimelor au discutat sambata, la Rio, cu emisarul Guvernului francez Pierre-Jean Vandoorne. "Principala lor preocupare este sa gaseasca trupurile neinsufletite si sa inteleaga cauzele catastrofei", a spus Vandoorne, care urma sa se intalneasca duminica, la Recife, cu militarii brazilieni insarcinati cu cautarile.

Dupa doua saptamani, flotila franco-braziliana desfasurata in Atlantic cerceteaza o zona larga, la circa 1.350 de kilometri de coasta braziliana. Dar dupa primele zile in care militarii au anuntat ca navigheaza pe o "mare de resturi", acestea au devenit din ce in mai rare, dispersate de curenti. Cu multa precautie, militarii brazilieni au inceput sa vorbeasca de o oprire a cautarilor. "Acestea vor continua "cel putin pana in 19 iunie", a spus generalul de aviatie Ramon Cardoso, precizand ca, incepand din 17 iunie, o evaluare va fi facuta din doua in doua zile.

In schimb cautarile celor doua cutii negre, care zac probabil la circa 3.500 de metri adancime, urmeaza sa se intensifice. Submarinul nuclear francez Emeraude a inceput sa patruleze in zona unde se presupune ca s-a prabusit avionul, pentru a detecta semnalele emise de acestea, cu ajutorul unor sonare foarte sensibile.

Doua remorchere vor tracta si doua sonare submarine, puse la dispozitie de armata americana, iar nava de cautare si explorare submarina "Pourquoi pas" a ajuns in zona cu un submarin si un robot.

Pana la aflarea cauzelor incidentului, constructorul european de avioane Airbus a fost nevoit vineri, cu cateva zile inainte de salonul aeronautic de la Bourget, sa dea asigurari ca aparatele A330 sunt "printre cele mai sigure construite vreodata.

Totodata, Air France si Biroul pentru Anchete si Analize (BEA), insarcinat cu ancheta, refuza sa faca vreo legatura intre accident si sondele Pitot, instrumente de masurare a vitezei in zbor. Compania a accelerat, insa, inlocuirea lor la Airbusurile A330 si A340, sub presiunea pilotilor si dupa mai multe incidente legate de functionarea lor defectuoasa in 2008.

Cele mai citite

Programul apă-canal de la Fondul de Mediu a fost fraudat! Președintele AFM confirmă dezvăluirile PUTEREA

Președintele Administrației Fondului de Mediu, Laurențiu Neculaescu, confirmă dezvăluirile PUTEREA legate de fraudele masive cu finanțare prin AFM pentru programul apă-canal. Conducerea Administrației Fondului...

Cotnari, partener oficial de vin al Galei Premiilor Gopo 202

Cotnari, una dintre cele mai prestigioase crame din România, anunță că va fi partener oficial de vin al celei de-a 18-a ediții a Galei...

Linia STB 311 va avea traseul prelungit

Începând de mâine, linia 311 va funcționa pe un traseu prelungit până la Sala Palatului, anunță Societatea de Transport București (STB). “În vederea optimizării serviciului...
Ultima oră
Pe aceeași temă