15.8 C
București
miercuri, 8 mai 2024
AcasăSpecialAeroportul Baia Mare "a luat lumină" cu 1,2 milioane de euro

Aeroportul Baia Mare “a luat lumină” cu 1,2 milioane de euro

Pe aeroportul din Baia Mare, pe care în acest moment, cu excepţia curselor tip charter, aterizează şi decolează doar avionul spre şi de la Bucureşti, administraţia judeţeană va investi aproximativ 1,2 milioane de euro pentru modernizarea sistemului de iluminat al pistei. Noile instalaţii electrice de balizaj şi iluminat vor fi la standarde internaţionale, în condiţiile în care acum pista aeroportului maramureşean este iluminată „cu becuri de bucătărie”, după cum a precizat un oficial băimărean.

Balizaj din Braşov

„În aceste zile am semnat un contract de balizaj cu ICCO Braşov, balizajul fiind de categoria a II-a. Prin această lucrare, rezolvăm problemele care ne dor de foarte mult timp, respectiv lipsa sistemului performant de aterizare şi a sistemului de iluminare”, a declarat directorul Aeroportului Baia Mare, Mihai Pătraşcu. Acesta a menţionat că principalul beneficiu al investiţiei constă în siguranţa aterizării aeronavelor. „Sistemul de la bordul aeronavei va putea intra în comunicaţie directă cu sistemul de la sol şi pilotul automat va aduce aeronava la aterizare în condiţii de siguranţă maximă”, a declarat directorul Pătraşcu.

Pista aeroportului este iluminată acum cu un balizaj tip Calvert simplificat, cu becuri galbene de 150 W şi intensitate luminoasă fixă, iar pe căile de rulare sunt montate lumini marginale albastre, de mică intensitate. De la sfârşitul lunii septembrie, odată cu intrarea în programul de iarnă, pe aeroportul băimărean vor fi incluse în pistă lumini albe şi roşii, „pilotul fiind avertizat şi în acest mod de dimensiunea pistei”, după cum a menţionat Pătraşcu.

Reprezentanţii firmei care execută lucrarea au început deja proiectarea. „Până cel târziu în luna martie vom depune proiectul la Autoritatea Aeronautică Civilă Română şi estimăm ca în aprilie acesta să primească avizul, astfel încât în septembrie sistemul să fie dat în exploatarea beneficiarului”, a declarat directorul tehnic al firmei braşovene, Ovidiu Cloţea.

Inginerii braşoveni au menţionat că au mai executat lucrări similare pe încă şase aeroporturi din ţară (Timişoara, Arad, Târgu Mureş, Cluj-Napoca, Satu Mare şi Tulcea) şi că îşi vor adapta programul de lucru la cel al aeronavelor care parcurg ruta Baia Mare-Bucureşti şi Bucureşti-Baia Mare. Pentru modernizarea iluminatului pistei Aeroportului Baia Mare, Consiliul Judeţean va investi suma de 4.649.900 lei plus TVA (aproximativ 1,2 milioane euro). Aeroportul maramureşean, acum regie autonomă subordonată Consiliului Judeţean, care finanţează investiţia, a fost dat în folosinţă în 1966 şi este situat pe raza orăşelului Tăuţii Măgherăuş, la limita administrativă cu municipiul Baia Mare.

Cele mai citite

Klaus Iohannis a discutat cu Joe Biden despre programul Visa Waiver

Preşedintele Klaus Iohannis a abordat în discuţia avută marţi la Casa Albă cu preşedintele Joe Biden şi despre acceptarea României în programul Visa Waiver,...

Florin Piersic a fost transferat de la Cluj la Spitalul Matei Balș din București

Actorul Florin Piersic a fost adus marți seară la București, cu o aeronavă SMURD, pentru a fi internat la Institutul Național de Boli Infecțioase...

Franța și China și-au dat mâna pe sub Rusia

Liderul de la Kremlin, Vladimir Vladimirovici Putin, s-a privit în oglindă și a jurat din nou, în fața singurei persoane care alege la...
Ultima oră
Pe aceeași temă