11 C
București
sâmbătă, 4 mai 2024
AcasăSpecialAdrian Sitaru isi scrie filmul in Montmartre

Adrian Sitaru isi scrie filmul in Montmartre

» Dupa ce a castigat cu "Valuri" Trofeul Gopo pentru Cel mai bun scurtmetraj al anului 2007, a plecat la Paris, ca rezident al programului Cinéfondation, nasit de Festivalul de la Cannes.
» Rezidenta presupune un program lejer, care ii permite in principal sa scrie la noul sau lungmetraj, "Din dragoste cu cele mai bune intentii", pentru care a luat nota 3,33 la concursul CNC.

» Primul sau lungmetraj, "Pescuit sportiv", se afla in etalonaj si va fi inscris la Festivalul de la Cannes. Premiera romaneasca va avea loc cel mai probabil la toamna.

"Rezidenta ma ajuta prin faptul ca am un loc cu toate conditiile, liniste si oameni din domeniu cu care sa comunic despre ce fac si scriu.  Programul este foarte lejer, sa tot scrii… Vor fi si intalniri cu producatori, reprezentanti ai CNC-ul francez sau regizori (la cererea noastra si disponibilitatea lor), dar cam atat. Nu sunt cursuri sau discutii pe scenariile la care lucram", spune Adrian Sitaru din apartamentul parizian din Montmartre  (aproape de Sacré Coeur si de Place Pigalle), pe care il imparte cu ceilalti cinci rezidenti Cinéfondation. Adrian Sitaru a ajuns la Paris martea trecuta si va ramane in principiu pana pe 15 iulie, desi in luna mai va pleca sa vada filme la Festivalul de la Cannes si, dupa, la cel de la Locarno (unde a primit anul trecut, cu "Valuri", Premiul "Golden Leopard of Tomorrow". Cei sase rezidenti au fost alesi asta-iarna de un juriu dintr-o lista de 12 finalisti, pe baza calitatii proiectului la care vor sa lucreze. Rezidenta asigura 800 de euro pe luna bani de cheltuiala ("dar Parisul nu e un oras ieftin…"), intrare libera la multe cinematografe pariziene, ore gratuite de limba franceza ("da, o sa fac cursul, pentru ca stau prost cu limba…") si posibilitatea de a merge la festivaluri. "In plus, adauga Adrian Sitaru, sunt la 15 minute distanta de producatorii din Franta si asta e bine si pentru ce scriu, si pentru "Pescuit…",  dat fiind ca finantarea finala vine din Franta si post productia se face tot la Paris."  "Pescuit sportiv", la a carui munca s-a oprit cand realiza scurtmetrajul "Valuri", este in ultima faza. "S-a etalonat o varianta video si urmeaza doua saptamani de mixaj final pe sunet. Ce avem acum o sa aratam bineinteles si celor de la Cannes. E important pentru un film sa fie intr-un festival cat mai mare. Filmul ar cam trebui lansat la toamna in Romania, dar sper sa apuce unul din festivalurile de clasa A care au loc pana atunci. Altfel, nu stiu ce se va intampla…"

Pentru Cinéfondation, cineastul a aplicat cu aceleasi treatment si concept cu care a aplicat la concursul de finantare organizat de CNC si la CineMart. Juriul concursului de la CNC a notat (la ultima sesiune) proiectul  "Din dragoste cu cele mai bune intentii" cu nota 3,33, oferindu-i totusi (gratie cotei producatorului, Hi Film) o finantare pentru dezvoltare in valoare de 25.000 lei. La CineMart (organizat in cadrul Festivalului de la Rotterdam), "neavand un scenariu, am gasit doar mult interes. Nu stiu exact cum merg lucrurile intr-o astfel de imprejurare, dar nu cred ca scoate nimeni carnetul de cecuri sa semneze. E vorba mai mult de relatii care se incheaga in viitorul apropiat. Dar pot spune ca a fost interes destul de mare pentru proiect." "Din dragoste cu cele mai bune intentii"  va fi un film despre experienta prin care trece un tanar cand mama sa are un atac cerebral. "Este o experienta prin care toti trecem, luptam singuri, incercam sa facem bine si, de cele mai multe ori, ne simtim inutili", spune cineastul, care de cateva zile a inceput sa scrie scenariul, dar care se streseaza daca-l intrebi de posibilele legaturi ale filmului sau cu "Moartea domnului Lazarescu" de Cristi Puiu. "Filmul meu este intr-un fel despre maturizare, despre faptul ca personajul "realizeaza" ca, daca acum totul e bine, candva momentul despartirii de cel drag tot va veni. La acest nivel se aseamana povestile, asta e conditia umana… Oricum, nu mi se pare ca ar trebui comparate doua filme doar pentru ca trateaza despre un bolnav intr-un spital din Romania."

Cele mai citite

VIDEO. Protestele studențești de susținere a Palestinei se intensifică în universități mari din întreaga lume

Mişcarea studenţească împotriva ofensivei israeliene în Fâşia Gaza continuă în întreaga lume: pornind de la campusurile americane şi fiind uneori ţintă a represiunii poliţieneşti, a...

Povestea șeicilor liberali veniți să se scalde în manelele din Dâmbovița

Ilustrație: Marian Avramescu Pentru ca oamenii de rând să nu poată fi invidioși pe călătoriile președintelui Klaus Iohannis și pe cele ale președdintelui Partidului...

VIDEO. Protestele studențești de susținere a Palestinei se intensifică în universități mari din întreaga lume

Mişcarea studenţească împotriva ofensivei israeliene în Fâşia Gaza continuă în întreaga lume: pornind de la campusurile americane şi fiind uneori ţintă a represiunii poliţieneşti, a...
Ultima oră
Pe aceeași temă