11.3 C
București
vineri, 17 mai 2024
AcasăSpecialAdministrator special penal la Rulmentul Brasov

Administrator special penal la Rulmentul Brasov

Dupa ce a gestionat dezastruos activitatea intreprinderilor brasovene la care statul mai detine pachetul majoritar de actiuni atunci cand acestea mai erau in viata, Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului pare ca nu are solutii pentru acestea nici dupa ce fabricile au intrat in moarte clinica. AVAS nu reuseste sa gaseasca oamenii cei mai potriviti pentru a-i desemna in functiile de administratori unici la Tractorul si Rulmentul, intreprinderi intrate de curand in lichidare voluntara.
Persoana pe care Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului a numit-o in functia de administrator unic la Rulmentul Brasov si i-a dat pe mana tot ce are in momentul de fata intreprinderea brasoveana este prima persoana din Romania care a fost cercetata pentru coruptie pe piata de capital. Cel pe care l-a desemnat initial la Tractorul s-a dovedit ca nu avea suficienta experienta, astfel incat Teodor Atanasiu a fost nevoit sa-l schimbe din functie si sa blocheze astfel practic toata activitatea intreprinderii.
Administratorul unic numit la Rulmentul Brasov, Victor Apostol, a fost acuzat de procurorii anticoruptie ca i-a furnizat in anul 2003, cand era sef de serviciu in cadrul AVAS, informatii confidentiale privind vanzarea actiunilor companiei Oltchim Ramnicu Valcea sotiei sale, Daniela Apostol, inginer in cadrul Regiei Autonome "Monitorul Oficial". In baza acestor informatii confidentiale, privind o majorare de capital care urma sa aiba loc la societatea Oltchim, sotia sa a cumparat actiuni ale Oltchim de pe bursa inainte ca aceste informatii sa devina publice. Astfel de practici sunt interzise de legislatia pietei de capital, iar din acest motiv procurorii anticoruptie au intocmit un dosar pe numele sotilor Apostol, care au fost trimisi ulterior in judecata. Potrivit unor surse oficiale, Victor Apostol a si fost condamnat, intr-o prima instanta, in luna noiembrie 2006, la un an de inchisoare cu suspendare, dar a atacat sentinta.
Aceasta situatie a reprezentat o premiera pentru justitie, fiind primul caz de coruptie pe piata de capital anchetat in Romania. Recursul se afla inca pe rol. Victor Apostol este persoana desemnata de AVAS ca, in calitate de administrator unic, sa raspunda de activitatea curenta a societatii Rulmentul Brasov si sa supravegheze procesul de lichidare judiciara a societatii, inclusiv vanzarea activelor.

Incercare fara noroc la Tractorul

AVAS nu s-a descurcat mai bine nici in cazul administratorului unic numit la Tractorul Brasov, dupa Adunarea Generala a Actionarilor din 23 februarie, cand a decis lichidarea voluntara a societatii, concedierea tuturor angajatilor in doua etape si dizolvarea Consiliului de Administratie. In locul acestuia a fost numit ca administrator unic vicepresedintele PNL Brasov, Laurentiu Antone. Dupa semnalele aparute in presa, presedintele AVAS, Teodor Atanasiu, a recunoscut ca acesta nu are experienta pentru a gestiona chiar si problemele curente la o societate de dimensiunile Tractorului Brasov si a anuntat ca il va schimba din functie.

Cele mai citite

Impostura snoabă și propaganda veselă

Obsesia multor snobi care ce îmbogățesc peste măsură este să devină artiști prin intermediul banilor. Întâi își tot dichisesc și bibilesc casa de un...

Misterul surdității lui Bethoven se dezvăluie

Se spune că marile genii ale umanității ard rapid! Creează opere monumentale și se sting devreme. Despre viața și simfoniile lui Beethoven s-au scris...

Iohannis o poate acuza pe Andra că i-a furat opera “Pas cu pas”

Ilustrație: Laurențiu Mușoiu Dacă își tot vede năruit visul de a ajunge secretar general al Alianței Atlanticului de Nord (NATO), iar cu meditațiile nu...
Ultima oră
Pe aceeași temă