15.7 C
București
joi, 2 mai 2024
AcasăSpecialAcuzații grave la Bruxelles: dosar „fabricat“ unui comisar european

Acuzații grave la Bruxelles: dosar „fabricat“ unui comisar european

Afacerea Dalli intră din nou în discuție şi anunţă un război instituţional la vârful Uniunii Europene, deoarece Oficiul de Luptă Anti-Fraudă intenţionează să aducă Executivul european în faţa Curţii de Justiţie.

Comisia Europeană a decis discreţionar ridicarea imunităţii diplomatice de care beneficia directorul Oficiului de Luptă Anti-Fraudă (OLAF), Giovanni Kessler, potrivit site-ului New Europe. Executivul european a refuzat iniţial să confirme sau să infirme această decizie, „din raţiuni juridice“, astfel că de la început sursele citate de „La Libre“ au afirmat că imunitatea a fost efectiv ridicată. A existat un silenzio stampa şi din partea OLAF, serviciul de presă afirmând că Oficiul nu a fost informat de o astfel de cerere și că nu ar fi fost luată vreo decizie în acest sens.

Totuși, deşi OLAF nu a recunoscut, imunitatea diplomatică a lui Kessler a fost ridicată la 2 martie, aşa cum a confirmat ulterior purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Margaritis Schinas. Confirmarea a venit şi din partea lui Eric Van der Sypt, purtător de cuvânt al Parchetului Federal: „Imunitatea sa diplomatică a fost ridicată de Comisia Europeană“.

Posibila revocare a imunităţii lui Kessler este menţionată de peste un an şi este urmarea unei cereri introduse de justiţia belgiană, sesizată de o plângere făcută de fostul comisar John Dalli împotriva întreprinderii Swedish Match, aflată la originea căderii sale în dizgraţie. În octombrie 2012, maltezul John Dalli, comisar european pentru Sănătate, a fost silit să demisioneze de către preşedintele Comisiei Europene de atunci, Jose Manuel Barroso, după ce a fost acuzat de către OLAF de trafic de influenţă legat de industria tutunului. Comisarul pentru Sănătate şi-a clamat mereu nevinovăţia, afirmând că este victima unei înscenări, deoarece, în acea perioadă, se pregătea să înăsprească legislaţia europeană în domeniul tutunului. Totul a început după ce „jandarmul“ european a fost sesizat de către Swedish Match, producător suedez de tutun, că un întreprinzător maltez susţinea că are bune relaţii cu comisarul Dalli şi putea obţine dreptul de comercializare pentru „snus“, o pudră de tutun umed fabricată în Suedia şi interzisă la vânzare în alte state ale Uniunii Europene.

Dosar „fabricat“

Afacerea l-a ajuns astăzi din urmă pe Giovanni Kessler, fost procuror anti-mafia în Sicilia, director general al OLAF din 2011, el fiind suspectat că în ancheta Dalli a uzat de metode ilegale în dreptul belgian pentru a alcătui acest dosar.

Parchetul federal doreşte să-l audieze pe fostul magistrat sicilian anti-mafia în cadrul anchetei asupra lui John Dalli. Justiţia belgiană a introdus în urmă cu un an o cerere de ridicare a imunităţii şi Comisia a sfârşit prin a ceda, asigurându-se că aceasta nu va prejudicia cu nimic o eventuală culpabilizare a înaltului funcţionar, care va beneficia de „toată susţinerea juridică necesară şi de consiliere“. Garanţii aparent insuficiente în ochii lui Giovanni Kessler, care a ameninţat cu o plângere împotriva Comisiei, considerând că decizia acesteia pune în pericol independenţa instituţiei pe care o conduce.

Lobbyiştii tutunului

Giovanni Kessler este prins în acest scandal cunoscut drept „afacerea Dalli“, după numele fostului comisar european al Sănătăţii constrâns să demisioneze în 2012 pentru că ar fi avut legături de afaceri dubioase cu unii industriaşi ai tutunului. Eurodeputatul Jose Bove îl suspectează pe şeful OLAF că a jucat un rol „într-o capcană întinsă de industria tutunului pentru a determina căderea lui Dalli, în speranţa că directiva anti-tutun, la vremea aceea în curs de revizuire, va fi slăbită“. Deputatul ecologist, audiat de autorităţile belgiene în 2012, declara că „acesta (Kessler) s-a implicat personal în interogatoriile care l-au acuzat pe Dalli, în afara oricărei legalităţi“. Bove s-a întâlnit cu mai mulţi protagonişti ai afacerii şi deţine de puţin timp o nouă înregistrare din care reiese, în opinia sa, că Giovanni Kessler a încercat să influenţeze un martor care a jucat un rol central în această poveste. Dovezile vor fi trimise Parchetului. Trebuie precizat că, în acea anchetă, chiar Comitetul de supraveghere al OLAF a revelat disfuncţionalităţi.

Bruxelles-ul a încercat să îngroape această afacere stânjenitoare, dar justiţia belgiană continuă investigaţiile. Deputaţi europeni, printre care ecologistul Jose Bove, pun sub semnul întrebării metodele OLAF, acuzând instituția că a participat la un complot al industriei tutunului care viza înlăturarea lui Dalli pentru a întârzia Directiva anti-tutun.

Cele mai citite

Rețetă de Paște: Așa faci cel mai pufos cozonac

Aceasta rețetă de cozonac pufos cu nuca se caracterizează prin faptul că într-adevăr iți oferă secretele unui cozonac gustos și pufos, care nu se...

ANAF a publicat „Lista albă” pentru primul trimestru din 2024

Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a publicat „lista albă" a persoanelor juridice care au declarat şi au achitat la scadenţă obligaţiile fiscale de plată şi...

Columbia a anunțat că va rupe relațiile diplomatice cu Israelul

Președintele columbian Gustavo Petro a declarat, miercuri, că țara sa va rupe relațiile diplomatice cu Israelul, pe al cărui lider l-a acuzat de „genocid”...
Ultima oră
Pe aceeași temă