15.3 C
București
miercuri, 8 mai 2024
AcasăSpecialAcum în grădină

Acum în grădină

Mai frumoasă ca niciodată, grădina îmbrăcată în culori tari te anunţă că este timpul să o pregăteşti pentru sezonul rece. Ce ar putea fi făcut acum în grădină?

După ce aţi scos plantele trecute şi le-aţi înlocuit cu flori anuale de sezon (există posibilitatea să alegeţi dintr-o varietate bogată de flori care ţin până la prima zăpadă, ca: dalii, tufănele, crizanteme, ochiul boului, panseluţe, micşunele, clopoţei, garoafe turceşti etc.) aveţi de făcut o serie întreagă de lucrări.

Dacă spaţiul vă permite, încă mai puteţi să adaugaţi în peisajul grădinii o serie de tufe şi liane cu frunziş sau fructe colorate în nuanţele toamnei, de la galben ruginiu până la roşu arămiu: Parthenocisus, Hedera helix, Hedera canariensis, Euonymus, Buxus sempervirens bicolor şi altele.

Pentru a avea plante veşnic verzi în grădină, chiar şi pe timpul iernii, puteţi să vă orientaţi spre specii de tuia, ienuperi sau brazi, care vor asigura acest efect de prospeţime. Cel mai indicat moment pentru a le planta este chiar începutul toamnei. Deasemenea, plantele Erica sau Calluna, reprezintă o opţiune de luat în considerare.

Nu pierdeţi ocazia să plantaţi şi câteva flori de care să vă puteţi bucura în primăvara următoare: zambile, lalele, narcise, crocuşi, lăcrămioare, ghiocei, muscari şi irişi.

Divizaţi plantele perene, după care mutaţi-le în alte locuri din grădină.

În cazul în care aveţi plante care nu rezistă în pământ pe perioada iernii, gen dalii, begonii, gladiole, tuberoze etc., scoateţi-le bulbii şi plantaţi-i în ghivece cu pământ tratat, pe care aşeazaţi-le apoi în locuri uscate şi întunecoase (beciuri sau subsoluri).

Principalele lucrări care se pot efectua de la sfârşitul lunii septembrie până în octombrie şi chiar noiembrie sunt cele de transplantare. Astfel, aceasta este perioada optimă pentru relocarea unor plante (arbori, arbuşti). Tot acum este bine să îndepărtaţi vegetaţia excesivă, să curaţaţi pomii şi să daţi formă coroanelor acestora.Pomii decorativi sensibili, care rămân în grădină pe timpul iernii (magnolie, smochin, dafin etc.), trebuie acoperiţi cu o folie protectoare, cel târziu în luna octombrie, mai ales în zonele deluroase şi de munte, unde frigul vine mai repede.

Toamna, pământul trebuie săpat. Adâncimea ideală de săpare este cuprinsă între 15 şi 20 cm. Înainte de această operaţiune, trebuie să curaţaţi solul de resturile vegetale (frunzele şi fructele căzute).

Tot în perioada septembrie-octombrie se recomandă să tundeţi din nou gazonul, să supraînsămânţaţi şi să aplicaţi îngrăşăminte.

Cele mai citite

Borussia Dortmund e prima finalistă a Ligii Campionilor la fotbal după 1-0(0-0) cu PSG

Borussia Dortmund s-a calificat în finala Ligii Campionilor la fotbal, după ce a învins-o pe Paris Saint-Germain cu scorul de 1-0 (0-0), marţi seara,...

Borussia Dortmund e prima finalistă a Ligii Campionilor la fotbal după 1-0(0-0) cu PSG

Borussia Dortmund s-a calificat în finala Ligii Campionilor la fotbal, după ce a învins-o pe Paris Saint-Germain cu scorul de 1-0 (0-0), marţi seara,...

Iohannis – nu popcorn, ci (pop)corny

Ilustrație: Marian Avramescu Președintele României, Klaus Werner Iohannis, s-a deplasat în Statele Unite ale Americii (SUA), pentru a fi premiat, acum, în prag de...
Ultima oră
Pe aceeași temă