20 C
București
duminică, 14 august 2022
AcasăSpecialActorul Mircea Anca a decedat, sâmbătă, la vârsta de 55 de ani

Actorul Mircea Anca a decedat, sâmbătă, la vârsta de 55 de ani

– Actorul și regizorul Mircea Anca a decedat, sâmbătă, la vârsta de 55 de ani, "după o lungă luptă cu o boală necruțătoare", informează Teatrul Național "I.L. Caragiale" din București.

A absolvit în 1989 Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică ''I.L. Caragiale'' din București, specializarea Actorie, clasa profesor Sanda Manu, iar mai târziu, în 2003, a absolvit, la același institut, specializarea Regie de Teatru, clasa profesor Cătălina Buzoianu, asistent Felix Alexa.

A jucat la Teatrul Național ''I.L. Caragiale'' din București în numeroase piese, dintre care amintim: ''Un anotimp fără nume'' de Sorana Coroamă Stanca (r. Sanda Manu, 1987), ''O Trilogia Antică'' după Euripide și Seneca (r. Andrei Șerban, 1990), ''Cine are nevoie de teatru?'' de Timberlake Wertenbaker (r. Andrei Șerban, 1991), ''Părinții teribili'' de Jean Cocteau (r. Andreea Vulpe, 1992 — 1993), ''Romeo și Julieta'' de William Shakespeare (r. Beatrice Bleonț, 1994), ''Tamerlan cel Mare" de Christopher Marlowe (r.Victor Ioan Frunză, 1995), ''Roberto Zucco'' de Bernard Marie Koltes (r. Felix Alexa, 1995), ''Regele și cadavrul'' de Vlad Zografi (r. Andreea Vulpe, 1999), ''Machinal'' de Sophie Treadwell (r. Alexander Hausvater, 2000), ''Filoctet'' de Sofocle (r. Andreea Vulpe, 2000), ''Amanții însângerați'' de Chikamatsu Monzaemon (r. Alexandru Tocilescu, 2001), ''Apus de Soare'' de Barbu Ștefănescu Delavrancea (r. Dan Pița, 2004), ''Jocul ielelor'' de Camil Petrescu (r. Claudiu Goga, 2007), ''Eduard al III-lea'' de William Shakespeare (r.Alexandru Tocilescu, 2008), "Macbeth" de William Shakespeare (r.Radu Penciulescu, 2011).

Ca regizor, a pus în scenă numeroase piese. Astfel, în 2007 pune în scenă la Teatrul Național din București piesa ''Cu ușile închise'' de Jean Paul Sartre (2007).

A mai regizat piese la Teatrul Excelsior ( ''Prâslea cel Voinic și Merele de Aur''—dramatizare proprie), la Teatrul Tineretului Piatra Neamț (''Don Juan'' de J.B.P. Moliere , ''Regele Lear" de William Shakespeare , ''Adunarea femeilor'' de Aristofan ș.a.), Teatrul Tony Bulandra din Târgoviște (''Cocoșul negru" de Victor Eftimiu), Teatrul Valah Giurgiu (''Visul unei nopți de vară'' de William Shakespeare, ''Conu Leonida față cu reacțiunea" de I.L. Caragiale ș.a.) și la Teatrul Municipal Suceava (''Fluturii sunt liberi" de Leonard Gershe).

După o perioadă de aproximativ trei ani, în care a avut de înfruntat o boală grea și în care i-au stat permanent alături soția sa, Iuliana Moise, și fiul lor, Mircea Anca a revenit în activitatea sa de regizor. În 2013 spectacolul "Jurnalul Annei Frank" (la care a semnat montajul și regia), cu Monica Mihaela Buzoianu, s-a jucat pe scena de la UNATC, în cadrul Festivalului ''Serile Teatrului Studențesc''.

Semnează, de asemenea, regia la ''Straniul interludiu" de Eugene O'Neill (2013), la Teatrul Național din București, precum și regia spectacolului "Plicul" de Liviu Rebreanu, spectacol independent găzduit de TNB (2014).

Mircea Anca a jucat și în numeroase filme, dintre care amintim: "Cale Liberă" (1986, r. Nicu Stan), ''Moromeții'' (1988, r. Stere Gulea), ''Maria și marea'' (1988, r. Mircea Mureșan), ''Kilometrul 36'' (1989, r. Anghel Mora), ''Balanța'' (1992, r. Lucian Pintilie), ''Hotel de lux'' (1992, r. Dan Pița), ''Patul lui Procust" (2001, r. Sergiu Prodan), ''Poveste neterminată'' (2003, r. Alexandru Cristian Ionescu), ''Dragoste pierdută'' (2008, r. Petre Năstase) ș.a.

Cele mai citite

Încă o semifinală la Europene pentru David Popovici

David Popovici s-a calificat în semifinalele probei de 200 m liber, la Campionatele Europene de nataţie de la Roma. Popovici, campionul mondial la 200 m...

Avertizare de inundații, pe râuri din șase bazine hidrografice

Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis o atenţionare Cod galben de inundaţii pentru râurile mici din bazinele hidrografice Vişeu,...

A murit miliardarul Rakesh Jhunjhunwala, unul dintre bogații Indiei

Investitorul pe bursă Rakesh Jhunjhunwala, supranumit "Warren Buffett al Indiei" şi care avea o avere netă de şase miliarde de dolari, a murit duminică...
Ultima oră
Pe aceeași temă