16.4 C
București
duminică, 12 mai 2024
AcasăSpecialAcţiunile europene au închis vineri în stagnare, dar au înregistrat primul declin...

Acţiunile europene au închis vineri în stagnare, dar au înregistrat primul declin săptămânal din ultima lună,

Bursa europeană a închis vineri în stagnare, însă a înregistrat primul declin săptămânal din ultima lună, după ce creşterea vânzărilor de retail în SUA şi datele peste aşteptări privind încrederea în economie au alimentat aşteptările ca Rezerva Federală (Fed) să majoreze mai repede dobânzile, informează Mediafax.

Indicele Stoxx Europe 600 a încheiat şedinţa indecis, după ce în timpul tranzacţiilor a crescut cu până la 0,3% şi a scăzut cu până la 0,3%. Pe ansamblul săptămânii, Stoxx 600 a coborât cu 1%, înregistrând primul declin după 8 august, investitorii analizând măsurile de stimulare ale Băncii Centrale Europene, dar şi faptul că circa jumătate dintre scoţieni susţin independenţa Scoţiei, înainte de referendumul din 18 septembrie, transmite Bloomberg.

Volumul tranzacţiilor cu acţiuni membre ale Stoxx 600 a fost cu 18% sub media ultimelor 30 de zile.

"Pieţele aşteaptă claritate în legătură cu momentul când Fed va începe creşterea dobânzilor", a declarat Guillermo Hernandez Sampere, manager de fonduri la compania MPPM EK din Eppstein, Germania.

Fed analizează soliditatea economiei, în paralel cu reducerea programului de achiziţii lunare de obligaţiuni. Conducerea Fed, care se va reuni pe 16-17 septembrie, a anunţat că va menţine dobânzile la un nivel scăzut o perioadă considerabilă de timp, după încheierea achiziţiilor de obligaţiuni.

Indicii naţionali au scăzut cu 11 din 18 pieţe de capital din Europa Occidentală. Indicele londonez FTSE 100 a urcat cu 0,1%, DAX al bursei din Frankfurt a scăzut cu 0,4%, iar CAC 40 al bursei din Paris a stagnat.

Acţiunile Aveva Group au scăzut cu 25%, cel mai grav declin din ultimii 16 ani. Compania de software a anunţat că fluctuaţiile de curs valutar i-au afectat perfomanţele în primul semestru.

Titlurile RWE au coborât cu 1,6%, după ce JPMorgan Chase & Co a modificat ratingul acestora de la neutru la vânzare.

Novo Nordisk, din Danemarca, a încheiat tranzacţiile cu acţiunile în urcare cu 2,7%, la cel mai ridicat nivel din ultimii 23 de ani. Administraţia pentru Alimente şi Medicamente din SUA a aprobat produsul injectabil Saxenda, destinat scăderii în greutate.

Cele mai citite

Localnicii curăță apele la Roșia Montană

Localnici și susținători ai Roșiei Montane participă, în ziua de duminică, 12 mai, la prima din cele cinci campanii de ecologizare a malurilor apelor...

Localnicii curăță apele la Roșia Montană

Localnici și susținători ai Roșiei Montane participă, în ziua de duminică, 12 mai, la prima din cele cinci campanii de ecologizare a malurilor apelor...

FCSB a primit medaliile și trofeul de campioană a României la fotbal. Gigi Becali preocupat de parcursul echipei în cupele europene

Finanţatorul echipei de fotbal FCSB, Gigi Becali, a afirmat, sâmbătă, după partida cu CFR Cluj, pierdută cu scorul de 0-1, la finalul căruia jucătorii...
Ultima oră
Pe aceeași temă