15.9 C
București
miercuri, 8 mai 2024
AcasăSpecialAcţiunile bancare, vânate de speculatori

Acţiunile bancare, vânate de speculatori

Speculatorii au pariat în şedinţa bursieră de joi pe titlurile bancare, impulsionaţi de tranzacţiile importante realizate cu titlurile BRD. Brokerii consideră că investitori mari au făcut schimburi de pachete de acţiuni BRD. Bursa locala a crescut joi cu 2,37%, pentru a doua şedinţă consecutiv, în linie cu pieţele externe, pe o lichiditate în revenire şi asigurată în proporţie de 57% de transferurile cu acţiunile BRD (BRD) şi o tranzacţie specială cu titluri Teraplast (TRP).

 

“Apreciere moderată a indicilor bursei autohtone pe o lichiditate în creştere semnificativă faţă de ultimele şedinţe bursiere. Piaţă a deschis pe un plus de 3-4% unde a rămas pe parcursul întregii zile, numai BET-NG scăzând de la un maxim de +3% după deschidere până la un +1,32% la închidere”, au explicat brokerii de la Prime Transaction.

Indicele BET, care arată evoluţia celor mai lichide zece titluri listate la BVB, a urcat cu 2,66%, iar indicele compozit BET-C a câştigat 2,37%. Indicele BET-FI, al celor cinci societăţi de investiţii financiare (SIF), a înregistrat o creştere de 4,48%, iar indicele ROTX, jucat la Bursa din Viena, a câştigat 2,66%. Indicele BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri, a urcat cu 3,05%, iar indicele BET-NG, care reflectă evoluţia a zece titluri din sectorul energetic de la Bursă, a crescut cu 1,32%.

“Evoluţia pieţei este pur speculativă, investitorii urmând traiectoria burselor din SUA. Practic, piaţa nu are legătură cu incertitudinea privind tăierea costurilor din sistemul bugetar din România, sau cu certurile de la TV pe această temă. În acest moment, contează ce se întâmplă cu economia, cu ce măsuri se iau, pentru că o creştere a taxelor ar fi unul dintre cele mai periculoase lucruri pentru economie”, a declarat pentru Mediafax directorul general al BT Securities, Rareş Nilaş.

El a adăugat că societăţile din sectorul privat au tăiat deja încă de anul trecut din costuri pentru a se menţine pe profit, iar o majorare a taxelor ar duce la creşterea cheltuielilor, unele companii fiind puse în situaţia de reducere a afacerilor.

Cea mai tranzacţionată companie a fost BRD SocGen (BRD), la mare distanţă faţă de următoarea clasată SIF Oltenia (SIF5). BRD a închis pe un plus de 5% şi a variat între un minim de 12,4 lei / acţiune şi un maxim de 12,7 lei / acţiune. SIF5 a închis pe un plus de 6,25% la un curs de 1,19 lei / acţiune, după ce a atins un maxim la 1,20 şi un minim de 1,16 în cursul şedinţei de joi. În sectorul bancar, titlurile Erste Bank (EBS) au crescut cu 2,77%, Banca Comercială Carpatica (BCC) cu 3,91% şi Banca Transilvania (TLV) cu 2,01%.

Pe piaţa principală a bursei, cotaţia acţiunilor Teraplast a stagnat la 0,55 lei, pe un rulaj de numai 25.000 de lei.

“Lichiditatea a fost destul de bună, însă pentru a vedea cât de mare a fost interesul trebuie să eliminăm o parte din tranzacţiile cu acţiunile BRD şi deal-ul cu titlurile Teraplast. Cred că în cazul BRD a fost un schimb de pachete între investitori mari, pentru că aproape un milion de acţiuni cât s-a făcut în prima parte a zilei este un volum mare. La Teraplast, s-a văzut clar că este la fel un schimb între doi acţionari mari”, a afirmat Nilaş.

Doar trei acţiuni au încheiat şedinţa la preţuri în scădere, Comelf (CMF) -14%, Rompetrol Well Services (PTR) -1,33%, şi Antibiotice Iaşi (ATB) – 0,93%. Aceste titluri au avut, însă, rulaje reduse, de maximum 88.000 de lei.

 

 

 

Razvan Voiculescu
Razvan Voiculescuhttp://razvan-voiculescu
Razvan Voiculescu, redactor Rl online
Cele mai citite

Klaus Iohannis vrea un angajament mult mai ferm pentru Flancul Estic al NATO

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, marţi, că este nevoie de un angajament mult mai ferm pentru Flancul Estic al NATO, pentru apărare, dar şi...

Franța și China și-au dat mâna pe sub Rusia

Liderul de la Kremlin, Vladimir Vladimirovici Putin, s-a privit în oglindă și a jurat din nou, în fața singurei persoane care alege la...

Iohannis – nu popcorn, ci (pop)corny

Ilustrație: Marian Avramescu Președintele României, Klaus Werner Iohannis, s-a deplasat în Statele Unite ale Americii (SUA), pentru a fi premiat, acum, în prag de...
Ultima oră
Pe aceeași temă