13.5 C
București
luni, 13 mai 2024
AcasăSpecialActe false de la “Unirea”, depuse la Registrul Comerțului. Ședințe fictive ale...

Acte false de la “Unirea”, depuse la Registrul Comerțului. Ședințe fictive ale AGA și CA au fost înregistrate ca reale fără verificări de către ONRC

În războiul dintre acționarul majoritar al magazinului “Unirea” și administratorul companiei s-a deschis un nou front, la Registrul Comerțului. Șefa de fapt a Consiliului de Administrație al “Unirea”, Carmen Palade (fostă Adamescu) a trimis Registrului acte neconforme cu realitatea, înregistrare de instituție fără verificări. Registrul Comerțului a admis că nu s-a asigurat dacă documentele sunt reale.

 

The Nova Group Investments Romania SA (TNGIR) deține peste 74% din acțiunile Unirea Shopping Center SA (USC). Cu toate acestea, de peste doi ani, TNGIR nu reușește să o înlăture pe Carmen Palade (fostă Adamescu) de la șefia Consiliului de Administrație al USC. Motivul: Palade refuză să convoace nu doar Adunarea Generală a Acționarilor (AGA), dar și Consiliul de Administrație (CA). Astfel, acționarii nu au ocazia să decidă schimbarea acesteia din fruntea CA.

 

Ședință AGA inventată pentru uzul ONRC

Paradoxal, deși nu permite întrunirea AGA și a CA, Carmen Palade pretinde că aceste organe de conducere ale “Unirea” nu doar că au avut ședințe, dar au și întărit-o pe funcție. Conform unei sesizări trimise de către The Nova Group Investments Romania SA conducerii Oficiului Național al Registrului Comerțului (ONRC), “În înscrisul intitulat <Furnizare informații extinse>, eliberat de Oficiul Național al Registrului Comerțului sub nr. 1055087/19.06.2017 (…), apare menționat că în data de 15.06.2017 a fost înregistrată Hotărârea Adunării Generale (n.n. – a societății Unirea Shopping Center SA) privind revocarea Deciziei Consiliului de Administrație din 02.02.2017 și reconfirmare mandat CA. Această mențiune înregistrată în Registrul Comerțului este total FALSĂ! În realitate, ca urmare a refuzului constant din ultimii 2 ani a Președintelui Consiliului de Administrație al Unirea Shopping Center SA de a convoca Adunarea Generală Ordinară și Extraordinară a Acționarilor, aceste foruri decizionale nu s-au întrunit nici în 2016 și nici în 2017.”

 

The Nova Group: “rezultatul unui abuz”

Prin urmare, consideră TNGIR – în adresa trimisă conducerii Registrului Comerțului – , “Așa fiind, înregistrarea din Registrul Comerțului referitoare la Hotărârea Adunării Generale a Acționarilor din 06.06.2017 este total nereală, mincinoasă. Deoarece toate înregistrările în Registrul Comerțului se realizează în baza înscrisurilor justificative, angajaților Oficiului Național al Registrului Comerțului fiindu-le interzis să procedeze la înregistrarea unor mențiuni nereale, nesusținute de documente, vă semnalăm că înregistrarea din Registrul Comerțului la care facem trimitere este rezultatul unui abuz săvârșit de angajații acestei instituții cu intenția vădită de a favoriza prin consemnările în discuție poziția numitei Carmen Adamescu (actual Palade), care se autointitulează <Președinte al Consiliului de Administrație> al Unirea Shopping Center SA.”

 

Ședință fictivă a Consiliului de Administrație

Nu ar fi fost, însă, singurul document neconform cu realitatea, adaugă reprezentanții The Nova Group Investments Romania SA. Conform adresei acestora către ONRC, “Tot în înscrisul (menționat anterior – n.r.) (…), a fost înregistrată Hotărârea Consiliului de Administrație (n.n. – al societății Unirea Shopping Center SA) privind revocarea Deciziei Consiliului de Administrație din 02.02.2017. Și această mențiune înregistrată în Registrul Comerțului este total FALSĂ! În realitate, ca urmare a refuzului constant al Președintelui Consiliului de Administrație al Unirea Shopping Center SA de a convoca Consiliul de Administrație, acest for decizional nu s-a întrunit în cadrul Societății.”

 

ONRC: nu noi verificăm autenticitatea actelor

În finalul adresei către Registrul Comerțului, reprezentanții TNGIR au cerut ca cei responsabili să fie găsiți: “vă solicităm să procedați IMEDIAT la identificarea angajaților Oficiului Național al Registrului Comerțului care, în loc să presteze serviciile pentru care au fost angajați de această instituție, furnizează și sprijină pe numita Carmen Adamescu (actual Palade), cel mai probabil în schimbul unor avantaje bănești, în demersurile abuzive ale acesteia contra intereselor acționarilor societății Unirea Shopping Center SA și a societății înseși.”

Într-un răspuns la solicitarea RL, reprezentanții ONRC au precizat că, “Cu referire la verificarea autenticității documentelor, (…) dispozițiile legale în vigoare nu conferă oficiilor registrului comerțului de pe lângă tribunale prerogativa de a stabili autenticitatea acestora. În acest sens, (…) solicitantul (…) răspunde pentru legalitatea, autenticitatea, exactitatea datelor (…)”.

 

Plângere și la Consiliul Superior al Magistraturii

După un an de tergiversări absurde într-un proces simplu, Alexander Adamescu a decis să sesizeze Consiliul Superior al Magistraturii și Inspecția Judiciară. Adamescu reclamă că, deși este acționar majoritar (cu peste 74%) al magazinului “Unirea“ (prin intermediul The Nova Group Investments Romania SA), nu reușește să administreze mall-ul din centrul Capitalei.

Problema lui Alexander Adamescu este că judecătoarea Monica Nica de la Tribunalul Municipiului București refuză, practic, să ia act de faptul că în fruntea Consiliului de Administrație al „Unirea“ se află o persoană care nu are susținerea acționarului majoritar. Este vorba despre Carmen Palade (fostă Adamescu), ex-soția omului de afaceri Dan Adamescu.

 

Sancțiuni tardive și simbolice din partea ASF

Autoritatea pentru Supraveghere Financiară, condusă până de curând de către controversatul Mișu Negrițoiu, tărăgănează cât poate de mult aplicarea unor sancțiuni în cazul “Unirea”. Abia în luna august a anului trecut, reglementatorul pieței de capital le-a amendat pe Carmen Palade cu 7.500 de lei și pe Marina Leu, director economic al Unirea Shopping Center, cu 5.000 de lei. Mărunțiș pentru cele două, având în vedere sumele vehiculate curent, de milioane de euro. Acționarul majoritar a insistat cu adrese repetate la ASF, căreia i-a cerut să intervină ferm pentru revenirea la legalitate. Abia pe 12 octombrie 2016, Autoritatea a emis o decizie prin care societatea era sancționată cu avertisment pentru netransmiterea raportului anual aferent exercițiului financiar 2015.

 

 

 

Cele mai citite

Comisarul UE pentru Agricultură, Janusz Wojciechowski (Polonia), se întâlnește cu fermieri români. Polonezii și românii au protestat contra cerealelor din Ucraina

Comisarul UE pentru Agricultură, Janusz Wojciechowski, se află în România și urmează a se întâlni cu oficiali și cu fermieri români. Janusz Wojciechowski este originar...

Secta Nicușor Dan e bântuită de sindromul cartofului de pe canapea

Cel mai recent sondaj de opinie din București, realizat de Sociopol, arată o constantă a ultimelor cercetări sociale: Nicușor Dan se menține la cota...

Guvernul lansează Strategia Națională împotriva traficului de persoane. România a devenit țară de destinație pentru persoane din zona Asiei

România a devenit țară de destinație pentru victimele traficului de persoane provenite din zona Asiei, semnalează noua Strategie Națională împotriva traficului de persoane. Guvernul României...
Ultima oră
Pe aceeași temă