10.9 C
București
vineri, 10 mai 2024
AcasăSpecialAchizitionarea terenurilor de la Jucu, in ancheta

Achizitionarea terenurilor de la Jucu, in ancheta

DNA a anuntat ieri ca cerceteaza imprejurarile in care mai multe persoane au achizitionat terenuri in zona Jucu, exact inainte ca Nokia sa-si relocheze fabrica din Bochum la Cluj.

DNA a anuntat ieri, prin intermediul unui comunicat de presa, ca procurorii Serviciului Teritorial Cluj au demarat o investigatie ce vizeaza achizitionarea unor terenuri in zona Jucu, Cluj, exact inainte ca Nokia sa anunte dezvoltarea unei investitii in aceeasi zona. Potrivit comunicatului, procurorii DNA au suspiciuni ca persoanele fizice si juridice care au achizitionat terenuri in comuna clujeana, inainte de venirea Nokia, ar fi detinut informatii referitoare la demararea investitiei. "Utilizarea unor informatii care nu erau destinate publicitatii putea sa le aduca beneficiarilor foloase necuvenite prin cresterea valorii terenurilor achizitionate. In acest scop, Serviciul Teritorial Cluj a solicitat informatii si documente atat Consiliului Judetean Cluj, cat si altor institutii publice", se arata in comunicatul DNA.
Cu cateva ore inainte ca DNA sa-si precizeze pozitia oficiala, presedintele Consiliului Judetean (CJ) Cluj, Marius Nicoara, anuntase, in cadrul unei scurte declaratii oferite presei, ca DNA a solicitat institutiei pe care o conduce toate actele referitoare la negocierea, demararea si semnarea contractului pentru investitia Nokia de la Cluj. Declaratia lui Nicoara este, de asemenea, sanctionata de comunicatul DNA de ieri.

 

"Caracterul confidential al investigatiilor efectuate de procurori impune institutiilor publice sa raspunda solicitarilor DNA, si nu sa dea publicitatii aspecte legate de obiectul cercetarilor, fapt de natura sa pericliteze buna desfasurare a investigatiilor", se mai arata in comunicatul DNA.
Contactat de "Romania libera", liderul CJ, Marius Nicoara, a declarat ca locatia finala a investitiei s-a aflat in ultima secunda. "A fost o intamplare fericita ca au ales Jucu. I-am dus initial in Floresti, apoi langa Emerson, dar acolo erau 400 de parcele cu tot atatia proprietari. In final, am propus Jucu, ei au acceptat. Cred ca nu a fost nici o luna intre propunerea noastra si momentul in care ei s-au decis si am facut publica investitia", a declarat Nicoara.
Fostul prefect din perioada in care CJ Cluj a aprobat asocierea cu compania Nokia si l-a mandatat pe Nicoara sa semneze contractul cu firma finlandeza, Alin Tise, a declarat ieri ca, din punct de vedere legal, Departamentul Juridic al Prefecturii nu i-a semnalat nici o ilegalitate la vremea respectiva, ca atare nu a constatat nici o neregula in actele CJ referitoare la investitia Nokia.

» Proprietarii inspirati de langa Nokia
In zona investitiei Nokia exista mai multi oameni clujeni de afaceri, cu notorietate, care au achizitionat terenuri exact inainte de venirea Nokia. Printre ei se numara Razvan Cuc, patronul agentiei imobiliare Grup de Lux, sau oamenii de afaceri Calin si Octavian Buzoianu, ultimii doi apropiati ai lui Nicoara. Tot in zona, un consilier local din comuna Savadisla, Adrian Munteanu, incheiase un antecontract pentru achizitionarea unui teren. Ulterior, tranzactia a devenit una celebra, in ea fiind implicat si primarul Petre Coste, surprins in flagrant delict in timp ce incasa o spaga.

Cele mai citite

Putin a vrut să guste din Europa, de ziua ei, dar a rămas doar cu oastea, a Ungariei, într-o măsea

Ilustrație: Marian Avramescu Cu ocazia Zilei Europei / Ziua Victoriei, președintele Federației Ruse, Vladimir Vladimirovici Putin, a vrut să guste din Bătrânul Continent și...

Pentru că nu are talentul de ratangiu și simulator al fotbalistului român, Mbappe a răsuflat ușurat că PSG nu va disputa finala UCL cu...

Ilustrație: Marian Avramescu Fața nevăzută a fotbalistului-star francez Kylian Mbappe a avut un motiv foarte bun de bucurie după eliminarea formației pentru care încă...
Ultima oră
Pe aceeași temă