Deşi legea prevede că fiecare firmă de taximetrie trebuie să aibă în dotare cel puţin o maşină specială pentru persoanele care se deplasează cu fotoliu rulant, în Constanţa nu există nici un astfel de taxi.
Accesul persoanelor cu dizabilităţi motorii în mijloacele de transport din Constanţa este readus în atenţia Departamentului de Inspecţie Socială din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Constanţa. Primele verificări în acest sens au fost făcute în urmă cu trei ani, când în urma unor sesizări inspectorii de resort au constatat că autobuzele şi taxi-urile nu erau adaptate pentru a transporta şi călători ce se deplasează în fotolii rulante. Pentru că nu s-a înregistrat nici o îmbunătăţire a condiţiilor de transport al persoanelor cu acest handicap, inspectorii sociali vor relua în 2010 controalele în rândul firmelor de taximetrie.
Poate peste cinci ani
Deşi Legea nr. 448/2006 prevede clar că fiecare societate de transport trebuie să aibă cel puţin o maşină specială pentru românii care se deplasează cu fotoliul rulant, acelaşi act normativ este interpretat diferit de firmele de resort.
Realitatea este una tristă. “Nu cred că există nici acum taxiuri adaptate la nevoile acestor oameni. În 2007 a expirat termenul până la care firmele de taximetrie puteau să introducă în parcul auto o maşină specială pentru constănţenii care folosesc fotoliu rulant”, ne-a informat Iustina Tudorache, şeful Departamentului. Chiar şi cei care s-au arătat deschişi la ideea de a achiziţiona un astfel de autoturism în 2007 nu au reuşit să se ţină de cuvânt nici până în prezent. “În Constanţa nu există un asemenea autoturism. În lege nu stipulează că este obligatoriu pentru firmele de taximetrie să aibă o maşină pentru persoanele cu dizabilităţi, ci doar sub formă de recomandare. Plus că există un anumit număr de autorizaţii emise de Primărie şi pentru un astfel de autoturism ne mai trebuie încă o autorizaţie. La viitoarea licitaţie peste 5 ani sigur o să avem şi maşini de acest gen”, ne-a informat Marin Neagu, preşedintele Camerei Taximetriştilor.
Probleme şi la RATC
Deşi există spaţiu amenajat pentru cetăţenii cu probleme locomotorii, iar autobuzul este prevăzut cu rampa care să le permită accesul înăuntru, faptul că fiecare şofer lucrează conform unei fişe de parcurs ridică anumite dificultăţi. “Sunt persoane care se deplasează neînsoţite în fotolii rulante electrice, iar în staţie nu apucă să urce în autobuze, pentru că şoferii stau un anumit timp în staţii. În situaţia dată, şoferul este obligat să coboare platforma care să le permită acestor persoane accesul”, a declarat Iustina Tudorache.
Clădirea Gării CFR Constanţa este dotată cu rampele şi toaletele speciale pentru persoanele cu dizabilităţi. Ce mai lipseşte este introducerea unui vagon special în traficul feroviar.