-0.5 C
Bucharest
Monday, 27 November 2023
HomeSpecialA șasea zi consecutivă de proteste din România, în atenția presei internaționale....

A șasea zi consecutivă de proteste din România, în atenția presei internaționale. BBC: Mulți protestatari nu au încredere că Guvernul își va respecta cuvântul

Protestele din România au continuat să fie în atenția presei internaționale. În a șasea zi consecutivă de proteste față de deciziile Cabinetului Grindeanu privind Justiția, aproximavit 600.000 de persoane au manifestat, în țară, dintre care jumătate în Piața Victoriei.

BBC notează că, după abrogarea ordonanței, manifestanții români nu au dat înapoi, astfel că aproximativ 500.000 de oameni și-au exprimat temerile în legătură cu planurile Guvernului de a trimite proiectul de lege pentru a fi discutat în Parlament, unde există posibilitatea ca proiectul de lege să fie trecut cu forţa, potrivit Mediafax.

Reporterul BBC Nick Thorpe a transmis de la Bucureşti că multe persoane din mulţime nu au încredere că Guvernul îşi va respecta cuvântul şi se tem că noua legislaţie ar putea conţine unele din elementele prezente în ordonanţa abrogată însă prezentate într-o formă diferită.

Agenţia de ştiri Dpa a relatat că premierul Sorin Grindeanu şi-a declarat intenţia de a rămâne în continuare în fruntea Guvernului, în pofida numărului record de persoane care s-au strâns la manifestaţiile de duminică. Agenţia a subliniat faptul că duminică au avut loc cele mai mari proteste de la Revoluţia din 1989. Dpa a menţionat şi protestul care a avut loc în faţa Palatului Cotroceni, unde 2.000 de persoane au manifestat împotriva preşedintelui Klaus Iohannis, pe care l-au acuzat că ar fi divizat ţara.

The Financial Times notează că, la un sfert de secol după ce a doborât comunismul, puterea populară a obţinut încă o mare victorie în România., informează News.ro. Sursa citată califică drept „o trădare a poporului român de către conducătorii săi” decizia Guvernului de a aproba Ordonanțe de urgență menite să grațieze numeroși oficiali condamnaţi şi să dezincrimineze abuzul în serviciu de nivel scăzut.

„Lupta împotriva corupţiei în România a fost într-adevăr o muncă grea şi îndelungată. Ţara a fost admisă în UE printr-o decizie politică, în 2007, în pofida faptului că reformele în domenii ca lupta împotriva criminaliăţii şi construirea unui sistem judiciar independent erau în urma celorlalte opt foste ţări comuniste care au aderat în 2004. Bruxellesul a impus proceduri speciale de monitorizare, menită să asigure progresul, iar România a înregistrat succese în lupta împotriva corupţiei, prin DNA, direcţia sa naţională anticrorupţie, care a urmărit oficiali la toate nivelurile”, mai notează sursa citată.


Citiți și: FOTO+VIDEO. Peste 300.000 de oameni protestează în fața Guvernului. În ţară, peste 600.000 de manifestanţi au ieşit în stradă. Cabinetul Grindeanu a abrogat OUG controversată. 1.000 de contramanifestanţi au cerut demisia preşedintelui

Protestele față de Ordonanța privind Codurile Penale continuă, duminică, în vreme ce Guvernul Grindeanu a abrogat Ordonanța 13, prin care au fost modificate Codul Penal și Codul de Procedură Penală. La Cotroceni, aproximativ 100 de pensionari cer demisia președintelui Iohannis.


 

 

Cele mai citite

Suveraniștii vor să lanseze lebăda albă în viitoarea baltă electorală

Blocul Suveranist Român a primit botezul în weekend. Șapte partide și-au unit destinul. Prin anunțul făcut de Eugen Orlando Teodorovici, la conferința de lansare...
Ultima oră
Pe aceeași temă