13.5 C
București
luni, 13 mai 2024
AcasăSpecialA murit scriitorul Mircea Ghiţulescu

A murit scriitorul Mircea Ghiţulescu

Scriitorul Mircea Ghiţulescu, critic literar şi cronicar dramatic de largă reputaţie, autor dramatic şi romancier, a murit duminică, 17 octombrie, la vârsta de 65 de ani a anunţat, luni, printr-un comunicat transmis Agerpres, Uniunea Scriitorilor din România şi Asociaţia Scriitorilor Bucureşti.

 

”Pe parcursul unei cariere de scriitor şi cronicar teatral de peste 40 de ani, Mircea Ghiţulescu a fost un neobosit susţinător al valorilor literare şi teatrale, al dramaturgiei naţionale. S-a bucurat de aprecierea şi prietenia confraţilor, a regizorilor şi actorilor, a străbătut ţara şi lumea în căutarea teatrului de calitate, scriind despre el cu înaltă competenţă şi dăruire maximă. Prin dispariţia lui Mircea Ghiţulescu, literatura română, teatrul românesc şi lumea noastră literară suferă o grea, ireparabilă pierdere”, menţionează sursa citată.

Mircea Ghiţulescu s-a născut la 14 august 1945, în comuna Cuca, judeţul Argeş. A absolvit Facultatea de Filologie a Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj (1964-1969).

În perioda studenţiei şi după aceea a făcut parte din grupul literar din jurul revistei Echinox. A obţinut doctoratul în estetica teatrului cu teza ‘Direcţii estetice în comedia contemporană’ la Universitatea Naţională de Teatru şi Cinematografie din Bucureşti în 1995.

A fost profesor de limba şi literatura română la Liceul din Întorsura Buzăului, jud. Covasna (1969-1970), ziarist la ‘Cuvântul liber’ din Sfântu Gheorghe (1970), din nou profesor la Liceul din comuna Iara, Cluj (1970-1972), inspector al teatrelor la Comitetul de cultură al judeţului Cluj (1972-1978), director al Teatrului de păpuşi din Cluj Napoca (1978 – 1980 şi 1991), redactor la revista Steaua din Cluj Napoca (1985 -1989), director al Direcţiei teatrelor din Ministerul Culturii (1990-1992), director artistic al Teatrului Naţional din Cluj-Napoca (1992 – 1993), consilier al Directorului general al Televiziunii Romane (1993-1994), secretar al Uniunii Scriitorilor din România (2000-2005).

A fost director fondator al revistei ‘Drama’ din 2001.

Mircea Ghiţulescu a debutat în revista Echinox, nr. 9/1969, cu piesa de teatru într-un act ‘Strada teilor’ şi editorial cu volumul de povestiri ‘Oraşul fără somn’ (Editura Dacia, 1978). Au urmat volumele ‘Alecsandri şi dublul său’, eseuri, Editura Albatros, 1980 (Premiul ATM), ‘Omul de nisip’, roman, Dacia, 1982 (Premiul Asociaţiei Scriitorilor din Cluj); ‘O panoramă a literaturii dramatice române contemporane’, Albatros, 1984; ‘Oglinda lui Narcis’, roman, Dacia, 1986; ‘Wiener Walzer’, roman, Albatros, 1999 (Premiul Asociaţiei Scriitorilor din Bucureşti).

Opera sa capitală este ‘Istoria literaturii dramatice române contemporane (1900-2000)’, Ed. Albatros, 2000. Pentru aceasta a primit Premiul Uniunii Scriitorilor din România, Premiul Secţiei Române a Asociaţiei Internaţionale a Criticilor de Teatru-AICT, Premiul Ministerului Culturii şi Cultelor, Premiul I. L. Caragiale al Academiei Române.

A mai publicat ‘Cartea cu artişti. Teatrul românesc contemporan’, 2004 (Premiul Uniunii Scriitorilor din România).

Mircea Ghiţulescu a publicat numeroase prefeţe, studii, eseuri, antologii şi un număr imens de cronici teatrale şi literare în cele mai importante publicaţii de cultură, a condus jurii de festivaluri teatrale în ţară şi în străinătate.

De asemenea, a organizat festivaluri de teatru şi ‘Clubul dramaturgilor’, manifestare esenţială pentru dramaturgia contemporană.

Pentru activitatea sa exemplară a fost distins cu Ordinul Meritul Cultural în grad de ofiţer.

Cele mai citite

Guvernul lansează Strategia Națională împotriva traficului de persoane. România a devenit țară de destinație pentru persoane din zona Asiei

România a devenit țară de destinație pentru victimele traficului de persoane provenite din zona Asiei, semnalează noua Strategie Națională împotriva traficului de persoane. Guvernul României...

Secta Nicușor Dan e bântuită de sindromul cartofului de pe canapea

Cel mai recent sondaj de opinie din București, realizat de Sociopol, arată o constantă a ultimelor cercetări sociale: Nicușor Dan se menține la cota...

Guvernul lansează Strategia Națională împotriva traficului de persoane. România a devenit țară de destinație pentru persoane din zona Asiei

România a devenit țară de destinație pentru victimele traficului de persoane provenite din zona Asiei, semnalează noua Strategie Națională împotriva traficului de persoane. Guvernul României...
Ultima oră
Pe aceeași temă