25.3 C
București
sâmbătă, 25 mai 2024
AcasăSpecialA murit Dumitrache

A murit Dumitrache

Fostul international Florea Dumitrache (59 de ani) a incetat din viata ieri de dimineata, la Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti, unde era internat de trei saptamani, in urma unui atac cerebral.

Ar fi putut fi unul dintre numele de legenda ale fotbalului mondial. Ar fi putut fi nu golgheter al Romaniei, ci al Europei. Ar fi putut fi un star. Din pacate, Florea Dumitrache nu a reusit sa se realizeze pe masura imensului sau talent. "Mopsul", cum il cunostea toata lumea, nu mai este, de ieri, printre noi. A fost rapus, la nici 60 de ani, de boala. Suferea de multi ani, iar in urma cu trei saptamani a fost internat de urgenta la Spitalul Universitar cu diagnosticul de hemoragie digestiva superioara si hemoragie intracraniana. A fost apoi operat in urma unui atac cerebral, inlaturandu-i-se un hematom de la cap. Din pacate, slabit – Dumitrache era bolnav si de ciroza –, organismul sau nu a rezistat si a cedat ieri de dimineata. Directorul general al Spitalului Universitar, Catalin Carstoiu, a vorbit despre cauza mortii fostului international. "Domnul Dumitrache a incetat din viata dupa o suferinta foarte grea. Este un lucru la care medicii se asteptau de foarte mult timp, dar nu ne puteam pronunta oficial pentru ca speram intr-o recuperare a starii sale de sanatate. Este o mare pierdere pentru fotbalul romanesc. Dumnezeu sa-l odihneasca!"

Cariera
sub semnul lui Dinamo
Nascut pe 22 mai 1948, la Bucuresti, Dumitrache a fost adus la Dinamo de profesorul Traian Ionescu in 1964, cunoscand consacrarea la gruparea din stefan cel Mare, cu care a castigat trei titluri de campion national, precum si o Cupa a Romaniei, fiind de doua ori golgheterul Diviziei A, in sezoanele 1968/1969 si 1970/1971. Dupa plecarea de la Dinamo, in 1976, Dumitrache a mai jucat trei sezoane la Jiul Petrosani si alte patru la Corvinul Hunedoara, retragandu-se din activitate in 1984.
Florea Dumitrache a disputat 357 de partide in prima divizie, inscriind 170 de goluri. El a imbracat de 31 de ori tricoul reprezentativei Romaniei (inclusiv la Campionatul Mondial din Mexic, 1970), reusind sa marcheze 15 goluri.
Mihnea Ionescu, unul dintre liderii galeriei formatiei Dinamo, a anuntat ca duminica, la partida cu Gloria Bistrita, suporterii vor afisa bannere in memoria fostului international. "Florea Dumitrache a fost o parte importanta din istoria lui Dinamo, atat ca mentalitate, cat si ca palmares. Dumitrache a fost mereu alaturi de Dinamo. Cine l-a cunoscut nu are cum sa nu deplanga disparitia lui. Intr-un fel, e mai bine ca nu am invins in meciul cu Farul Constanta, pentru ca poate am fi sarbatorit duminica dupa partida cu Bistrita castigarea campionatului, si nu ar fi fost tocmai momentul potrivit dupa disparitia lui Dumitrache. Trebuie sa invatam sa ne comemoram mortii si la meciul cu Bistrita suporterii dinamovisti vor afisa bannere in memoria celui care a fost Florea Dumitrache", a spus Ionescu. z

REGRETE
"Dumitrache pentru mine nu a murit. Traiesc amintiri extraordinare petrecute impreuna cu Florica. Indiferent ce faci dupa ce joci fotbal, nu poti uita un om extraordinar. Reprezinta tot ce fotbalul iti poate da. Este unul dintre putinii oameni care au jucat fotbal din placere. Din pacate, s-a jucat si cu viata. Era un jucator perfect, omul cu care am colaborat cel mai mult si in conditii foarte bune."
Mircea Lucescu

"Doamne, ce veste trista! Trebuia sa fac deplasarea cu echipa la Petrosani, dar in conditiile astea voi merge sigur la Bucuresti sa fiu alaturi de el. Vom depune o coroana de flori din partea clubului Farul Constanta. Este un moment de doliu pentru sportul romanesc in general, dar si pentru clubul Dinamo, unde a contribuit la ascensiunea echipei. Este trist, mai ales ca era inca tanar la cei 59 de ani si vedem inca o data cat de nedreapta este viata!"
Ion Marin

"Sunt daramat. Aceasta veste m-a intristat foarte tare. Era un om bun. Ca fotbalist, a fost o mare valoare, poate cea mai mare valoare, avea calitati deosebite. Acum toata suflarea dinamovista este in doliu. Ar trebui sa i se faca o statuie."
Ion Parcalab

"Era un om deosebit. Nu a jignit niciodata pe nimeni, era un om placut de absolut toti cei care il cunosteau. E dureros ca nu mai este printre noi si este cu siguranta un moment de doliu national. Era cu trei ani mai mic ca mine, am jucat trei ani la echipa nationala si momentele petrecute alaturi de el in cantonamente sunt unice. Din pacate, Guvernul nu face nimic pentru fostele glorii ale sportului. Nu stim sa ne respectam gloriile. A fost unul din primii 3 atacanti din istoria fotbalului romanesc si va ramane cu siguranta in amintirea tuturor. Era o fire vesela si merita tot ce era mai bun de la viata!"
Dumitru Antonescu

Bogdan Costea
Bogdan Costeahttp://bogdan-costea
Bogdan Costea, sef departament Sport
Cele mai citite

Anunț al ANPC cu privirea la achiziționarea jucăriilor pentru copii

Paul Anghel, directorul general al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), a transmis un mesaj important pe rețelele sociale, sâmbătă, subliniind necesitatea achiziționării jucăriilor...

VIDEO. Jose Mourinho consideră că a luat decizia greșită când a refuzat naționala Portugaliei

Jose Mourinho, "The special one", a sosit în România pentru a lua parte la meciul de "final" al Generației de Aur, difuzat în seara...

Accident pe autostrada Transilvania. Un bărbat a murit

Un bărbat în vârstă de 30 de ani a pierit sâmbătă, 25 mai 2024, într-un tragic accident rutier petrecut pe autostrada Transilvania. Bărbatul a fost...
Ultima oră
Pe aceeași temă