5.2 C
București
marți, 10 decembrie 2024
AcasăSpecialRomânia, trei zile cu temperaturi foarte scăzute. Surse: A2 a fost închisă...

România, trei zile cu temperaturi foarte scăzute. Surse: A2 a fost închisă la patru ore după ce polițiștii au raportat că vizibilitatea era sub un metru. Grindeanu, către autorități: Vreau să vă gândiți că sunt blocați fiii, mamele și soțiile voastre | FOTO+VIDEO

Iarna dezlănțuită lovește România, sâmbătă, pentru a doua zi consecutiv. Duminică, luni și marți, vremea va fi deosebit de geroasă, cu temperaturi între -16 și -10 grade Celsius, avertizează meteorologii. 

Sâmbătă noaptea, și duminică, în Moldova, Dobrogea, estul Munteniei şi local în Carpaţii Meridionali şi Orientali, temporar va mai ninge şi se va depune un strat nou de zăpadă.


UPDATE 22.20: Drumurile deschise sâmbătă seară: Se circulă pe Autostrada A2, între București și Lehliu, pe ambele sensuri

De asemenea, două trenuri care fac legătura între Constanţa şi Bucureşti au fost repuse în circulaţie, conform CFR Infrastructură. Este vorba despre trenul R 8004 (Constanţa – Bucureşti Obor), care a fost reînscris în circulaţie la ora 20.09 și despre IR 1586 (Constanţa-Bucureşti Nord), care și-a reluat circulația la ora 20.20, ambele din staţia Feteşti.


20.20: Autoritățile au decis să închidă traficul pe Autstrada A2 abia la patru ore după ce polițiștii aflați pe teren au raportat că vizibilitatea este sub un metru din cauza viscolului, au declarat, pentru News.ro, surse din Brigada Autostrăzi şi Misiuni Speciale.

„Dacă închideau A2 la ora 3.00, şi nu la ora 7.00, nu rămâneau oameni blocaţi”, au spus sursele citate.

Comisarul Ion Ilinca, şeful Biroului A2, ar fi fost cel care a refuzat să ia decizia închiderii autostrăzii, în ciuda informărilor din teren, potrivit aceloraşi surse.

„El (Ion Ilinca, n.r.) a fost informat de şeful de tură de ieri (vineri, n.r.) un băiat nou din Academie, la ora 3.00, că afară este prăpăd şi trebuie închis că nu se vede la un metru şi este viscol rău, dar s-a opus şi a zis să-l sune pe Marian Ichim de la CNAIR (şeful Secţiei de Drumuri Naţionale Călăraşi, n.r.), să ia el decizia, dar şi Ichim a zis că merge”, au adăugat sursele din Brigada Autostrăzi şi Misiuni Speciale.

Sursele au mai susţinut că nu este prima dată când se întâmplă ca responsabilii Autostrăzii Soarelui să nu ţină cont de informările din teren.

„Deci nu au vrut, aşa a fost în fiecare an şi de aceea au rămas 215 persoane şi 86 de autoturisme blocate, în loc să ia decizia de a o închide de la ora raportării de către băiatul ăla şef de tură. Şi nu mai rămânea nimeni blocat, dar ţin de scaun şi le este frică să ia decizii”, au mai spus sursele citate, pentru News.ro.


Sorin Grindeanu le-a cerut autorităților să trateze fiecare situaţie ca pe una „personală” şi să-şi imagineze că în locul persoanelor afectate de ninsori sunt fiii, mamele şi soţiile lor.

„Eu am cerut ieri în şedinţa de Guvern tuturor miniştrilor să stea în stare de alertă şi au făcut lucrul asta. Fiecare situaţie trebuie gestionată conform procedurilor şi vă rog să rămâneţi (…) în stare de alertă pentru a evita situaţiile neplăcute. Vreau să trataţi fiecare situaţie apărută ca şi când ar fi o problemă personală a dumneavoastră. Vă rog să vă gândiţi că oamenii care sunt blocaţi la km 138-139 pe A2, acolo se află fiul dvs., sau mama dvs., sau soţia dvs. şi să trataţi toate lucrurile în acest mod”, a spus premierul, la ședința Comitetului Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă.


18.20:  O porțiune din Autostrada A2, între kilometrii 12 – 64, pe sensul de mers Bucureşti – Lehliu a fost deschisă. Și drumurile din județul Ialomița au fost deschise, informează Inspectoratul General al Poliției Române. 

Centrul Infotrafic anunţă că, la ora transmiterii acestei ştiri, sunt închise din cauza zăpezii şi a viscolului următoarele sectoare de drumuri naţionale:

A2 BUCUREŞTI – CONSTANŢA ŞI A4 OVIDIU – AGIGEA;JUDEŢUL CONSTANŢA:

DN 3;
DN 22;
DN 3C;
DN 38;
DN 22C;
DN 22A;
DN SECUNDARE CĂTRE STAŢIUNI (39D, 39C; 39B; 39A);

JUDEŢUL GALAŢI:

DN 24D TULUCEŞTI – LIMITA VASLUI;

JUDEŢUL TULCEA:

DN 22(E87) MĂCIN – TULCEA CĂTRE CONSTANŢA;
DN 22E GARVĂN – I.C.BRĂTIANU;
DN 22D MĂCIN – HORIA – CIUCUROVA – DOUĂ CANTOANE;
DN 22A CATALOI  – TOPOLOG – LIMITA JUDEŢUL CONSTANŢA;
DN 22F NALBANT – HORIA;

JUDEŢUL VASLUI:

DN 26 MURGENI – LIMITA GALAŢI;
DN24A MURGENI – FĂLCIU;

Drumuri cu restricţie de tonaj:

JUDEŢUL GALAŢI:

DN 26 (7,5 tone) ;
DN 26A (7,5 tone);

JUDEŢUL BUZĂU:

DN 22 RÂMNICU SĂRAT – BRĂILA (3,5 tone).


18.00 Meteorologii avertizează că există un risc mare de producere de avalanșe la peste 1.800 metri, în Bucegi și Făgăraș (versantul nordic), fiind vizată inclusiv zona turistică Bâlea Lac, unde zăpada măsoară 167 de centimetri, conform Serviciului Regional de Prognoză a Vremii Sibiu, citat de Agerpres. 

Citește și: În Europa ca la Polul Nord


17.00 Ședința Comitetului Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă este în desfășurare la sediul MAI. Participă și premierul Grindeanu.

Principalele declarații ale premierului Sorin Grindeanu:  

– Situația de la CNAIR este inacceptabilă. 

– Peste 14.000 de locuințe sunt în continuare fără curent electric. 

– În continuare avem probleme. Mie mi se pare că cele mai grave în acest moment, care trebuie a fi gestionate, sunt două și anume — situația de pe A2 (…) și, de asemenea, cea de alimentare cu energie.



16.30: Drumuri naţionale afectate de viscol. Situația de la ora 16.30


16.00: CFR Călători anunţă, sâmbătă, că 93 de trenuri au fost anulate din cauza gerului, ninsorii şi viscolului, circulaţia desfăşurându-se în condiţii meteo nefavorabile pe raza a patru regionale: Bucureşti, Craiova, Galaţi şi Constanţa. Lista completă a trenurilor anulate, aici


14,50: 128 de localități din România au întreruptă alimentarea cu energie electrică, sâmbătă după-amiază, fiind afectați aproximativ 49.000 de consumatori, a anunțat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Interne, comisarul-șef de poliție Monica Dajbog.

22 de drumuri naționale, inclusiv autostrăzile A2 și A4, rămân închise, iar pe alte zece drumuri sunt aplicate restricții de tonaj.


UPDATE 14,40: Un tren cu 8 călători a rămas blocat în zona staţiei Goleni din judeţul Dolj din cauza gerului, informează Centrul Infotrafic al Poliţiei Române. Trenul se deplasa pe linia Craiova – Calafat.


14,15: Trenul care se află în circulație de la Târgu Jiu spre București, și care este așteptat în Gara de Nord, are deja o întârziere de aproape cinci ore, informează Digi 24.


12,15: În judeţul Constanţa este afectată o linie de înaltă tensiune si au rămas total nealimentate 26 de linii electrice aeriene de medie tensiune. Alte 11 linii de medie tensiune sunt parţial afectate, iar 448 de posturi de transformare sunt avariate. Aceste probleme afectează total sau parţial 43 localităţi.

În total, în întreaga țară, sunt lipsite de energie electrică 54 de localități.


12,10: Trenul care trebuia să ajungă de la Târgu Jiu în Gara de Nord din București are o întârziere de circa 200 de minute.


12,00: Circa o sută de persoane, salvate din mașinile care sunt blocate pe autostrada A2, București – Constanța, sunt adăpostite într-o benzinărie de la kilometrul 88, informează Digi 24.

Un conducător auto a relatat că a derapat cu mașina în șanț și n-a mai putut s-o scoată de acolo, susținând că forțele de ordine se ocupă doar de mașinile de pe carosabil, nu și de cele din afara drumului.


10,35: Traficul aerian pe aeroporturile din România se desfășoară în condiții de iarnă, dar nu există curse aeriene suspendate. Nicio cursă aeriană nu a fost anulată sâmbătă dimineața, însă unele zboruri pot înregistra întârzieri de aproximativ 30 de minute la decolare, determinate de necesitatea degivrării aeronavelor, a anunțat, sâmbătă, Compania Națională Aeroporturi București (CNAB).


10,30: Cele două autostrăzi, A2 şi A4, rămân închise. În schimb, în județul Brăila, un singur tronson de drum naţional din judeţul Brăila mai este închis, sâmbătă dimineaţă, la ora 10,30, acesta fiind DN 2B. Pe celelalte șosele din județ a fost reluat traficul.

În județul Buzău este închis DN 22. În județul Vrancea sunt închise DN 23 (până la limita cu județul Brăila), DN 2N, DN 23A, DN 23B și DN 2R.

În județul Călărași sunt închise DN 3, DN 3A, DN 3B și DN 21. În județul Constanța sunt închise DN 3, DN 22, DN 3C, DN 38, DN 22C, DN 22A, precum și drumurile secundare spre stațiuni (DN 39D, 39C; 39B; 39A). Este închis și DN 2A, exceptând tronsonul Constanţa – Ovidiu, pe care circulaţia a fost reluată.


10,15: Administrația Națională de Meteorologie a emis, sâmbătă dimineață, o atenționare tip cod galben de ger, valabilă la nivelul întregii țări în următoarele trei zile.

Conform prognozei, în zilele de 7, 8 și 9 ianuarie, vremea va fi geroasă în cea mai mare parte a țării, atât ziua, cât și noaptea. Maximele diurne se vor situa frecvent între -16 și -10 grade, iar minimele nocturne vor fi cuprinse între -25 și – 15 grade Celsius.


56 de trenuri care ar trebui să circule în această zi de sâmbătă sunt anulate, a anunțat CFR  la ora 7,30. Traficul feroviar se desfăşoară în condiţii de temperaturi scăzute, cu vânt puternic, zăpadă spulberată şi troienită.

În acest moment nu sunt linii de cale ferată închise, dar circulaţia feroviară este afectată de condiţiile meteo dure, în special pe raza a două regionale feroviare, Galaţi şi Constanţa, unde ninge viscolit.


Citește și: Reportaj VIDEO. UPDATE: Zeci de utilaje stau in fața Guvernului. Gabriela Firea mimează prea zgomotos deszăpezirea. Ce nu se vede în propaganda TV a primăriței PSD

Am plecat la 7.00 dimineața din Chiajna și am intrat în București pe Bulevardul Uverturii. Este ora la care cei mai mulți bucureșteni pleacă de acasă către muncă, bulevardul fiind paralel cu Bulevardul Maniu, poarta de acces în Capitală dinspre vest, de pe Autostrada 1. Pentru că nu am găsit niciun utilaj de deszăpezire pe Uverturii, am luat-o pe străduțele din Sectorul 6, dintre acest bulevard și Iuliu Maniu.


42 de drumuri naţionale din zece judeţe sunt în continuare închise din cauza viscolului, sâmbătă dimineaţă. De asemenea, sunt închise şi autostrăzile A2 şi A4. În județele Ilfov și Călărași sunt închise DN3, București Călărași, și DN4, București Oltenița.


La Iași, în noaptea de vineri spre sâmbătă, gerul a fost nemilos, cu temperaturi care au coborât până la -13 grade. Poliția Locală a căutat oamenii fără adăpost pentru a-i transporta la un cămin al Direcţiei de Asistenţă Comunitară.

„Având în vedere temperaturile scăzute din aceste zile, poliţiştii locali continuă acţiunile pentru identificarea persoanelor fără adăpost şi conducerea acestora în spaţiile special amenjate de către Primăria Municipiului Iaşi. Din păcate sunt şi persoane care refuză internarea, ocazie cu care le oferim un ceai cald să se încălzească şi îi avem în atenţie şi în caz că sănătatea lor se înrăutăţeste chemăm Serviciul de Ambulanţă pentru a-i analiza medical.”, a declarat Daniel Ungureanu, purtător de cuvânt al Poliţiei Locale Iaşi, citat de Mediafax.


Sâmbătă dimineaţă, până la ora 9, a fost în vigoare o atenţionare cod galben de viscol pentru judeţele Dolj şi Mehedinţi, unde intensificările vântului ating la rafală 55 – 65 de kilometri pe oră, iar vizibilitatea este scăzută, izolat, sub 200 de metri. Alte 14 judeţe rămân sub atenţionare de viscol până la ora 10.

sunt  sub avertizare cod galben judeţele Suceava, Botoşani, Neamţ, Iaşi, Bacău, Vaslui, Vrancea, Galaţi, Buzău, Brăila, Tulcea, Constanţa, Ialomiţa şi Călăraşi, unde va ninge în general slab cantitativ, însă vântul va continua să aibă intensificări cu viteze cuprinse între 50 şi 60 de kilometri la oră, iar pe arii restrânse va atinge chiar şi 70 km/h, temporar spulberând şi troienind zăpada.

Intensificări ale vântului vor fi mai fi şi în sud-vestul Olteniei.

Potivit Administraţiei Naţionale de Meteorologie, în perioada următoare, în cea mai mare parte a ţării, vremea va fi geroasă atât noaptea, cât şi ziua, iar temperaturile minime se vor situa frecvent între -25 şi -15 grade.


Citește și opinia lui Cristian Hagi pe această temă:

Câteva ore de cod roșu au învins o jumătate de Românie. Dar dacă va fi mai rău? | OPINIE

Codul roșu trebuie să aibă drept consecințe niște demisii și o analiză profundă a modului în care funcționează câteva servicii de utilitate publică. Degeaba aducem tancuri americane, dacă suntem învinși de câțiva fulgi de zăpadă… citește textul aici… 

 

 

 

 

 

 

 

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

NATO a interceptat trei avioane rusești deasupra Mării Baltice

Avioane de vânătoare F-35 olandeze au interceptat trei aeronave rusești deasupra Mării Baltice vineri și le-au escortat la distanță peste apele internaționale până la...

Pentru a 12-a noapte consecutivă mii de oameni s-au adunat în fața Parlamentului din Tbilisi

Mii de georgieni pro-UE s-au adunat luni în faţa clădirii Parlamentului de la Tbilisi pentru o a 12-a noapte consecutivă de proteste față de...

U Cluj- CFR Cluj 3-2(0-1) în derby-ul Superligii de fotbal

Universitatea Cluj a câştigat derby-ul cu concitadina CFR Cluj cu scorul de 3-2 (0-1), luni seara, în ultimul meci din etapa a 19-a a...
Ultima oră
Pe aceeași temă