-0.1 C
Bucharest
Saturday, 9 December 2023
HomeSpecial40 de morţi şi 200 de răniţi într-un raid aerian din Yemen

40 de morţi şi 200 de răniţi într-un raid aerian din Yemen

Cel puţin 40 de oameni au murit, iar alţi aproximativ 200 au fost răniţi într-un raid aerian atribuit Arabiei Saudite care a vizat luni o tabără de refugiaţi din nordul Yemenului, potrivit Mediafax

Raidul aerian probabil a vizat poziţii ale insurgenţilor şiiţi huthi din zona Haradh, în nordul Yemenului, dar, din greşeală, mai multe bombe au căzut în tabăra de refugiaţi Al Mazraq, situată în imediata vecinătate, informează Reuters.

Atacul a fost confirmat de angajaţi umanitari, iar agenţia de ştiri yemenită Saba, aflată sub controlul insurgenţilor, l-a atribuit Arabiei Saudite.

Citește și: După Tunisia, jihadiştii comit carnagiu în Yemen

Un purtător de cuvânt al armatei saudite a declarat că incidentul este investigat. “Este posibil ca un avion de vânătoare să fi ripostat la focuri de artilerie lansate din acea zonă, dar nu putem confirma că a fost o tabără de refugiaţi”, a declarat generalul saudit Ahmed Asseri.

Regele Salman al Arabiei Saudite a anunţat luni că este dispus să discute cu toate forţele politice din Yemen care doresc restabilirea ordinii, în cadrul unei reuniuni a Consiliului de Cooperare din zona Golfului.

Arabia Saudită a declanşat săptămâna trecută Operaţiunea “Furtuna Determinării”, în scopul “apărării Administraţiei legitime” a preşedintelui yemenit Abdrabbuh Mansour Hadi. Avioane de vânătoare saudite bombardează poziţii rebele din capitala Yemenului, Sanaa, şi din nordul ţării. La operaţiuni participă şi avioane din Emiratele Arabe Unite, Bahrain, Kuwait, Qatar, Iordania, Maroc şi Sudan.

Citește și: Violențe în Yemen: Președintele Hadi a părăsit ţara?

Miliţiile şiite huthi, susţinute de Iran, avansaseră spre sudul Yemenului, o ţară aflată în anarhie după ce insurgenţii au ocupat în septembrie 2014 capitala, Sanaa. Serviciile de securitate yemenite sunt staţionate în sudul ţării, unde se afla preşedintele Abd-Rabbu Mansour Hadi, susţinut de Statele Unite. Preşedintele Yemenului a plecat în exil săptămâna trecută.

În Yemen sunt active şi celule ale organizaţiei Al-Qaida în Peninsula Arabia şi ale grupului Stat Islamic, două reţele teroriste sunnite. Arabia Saudită, o ţară preponderent sunnită, acuză Iranul şiit, principalul adversar regional, că alimentează conflictul interconfesional din Yemen prin susţinerea insurgenţilor şiiţi huthi. Arabia Saudită este unul dintre aliaţii strategici ai Statelor Unite în Orientul Mijlociu.

Cele mai citite

Abatoarele din Germania caută cu disperare muncitori români de sărbători. Cât este leafa

Odată cu apropierea sărbătorilor de iarnă, când toată lumea se așteaptă la vânzări generoase, este nevoie și de mai multă forță de muncă,...

Cât te costă să faci Revelionul cu Bădălău

Monato, salonul de evenimente deținut de fiica baronului PSD de Giurgiu Niculae Bădălău, se pregătește să ofere o experiență de Revelion cu adevărat...

Abatoarele din Germania caută cu disperare muncitori români de sărbători. Cât este leafa

Odată cu apropierea sărbătorilor de iarnă, când toată lumea se așteaptă la vânzări generoase, este nevoie și de mai multă forță de muncă,...
Ultima oră
Pe aceeași temă