17.3 C
București
duminică, 12 mai 2024
AcasăSpecialUPDATE: 34 de percheziții în 6 județe și București, într-un caz de...

UPDATE: 34 de percheziții în 6 județe și București, într-un caz de infracţiuni informatice. 17 persoane reținute

UPDATE 11.35 (vineri): Procurorii DIICOT Ploieşti au reţinut 17 persoane, iar alte trei au fost puse sub control judiciar, în dosarul în care joi au fost făcute percheziţii în Bucureşti şi şase judeţe, fiind vizată o grupare ai cărei membri au retras fraudulos bani de la bancomate din mai multe state.

Şeful DIICOT Ploieşti, Ionuţ Botnaru, a declarat, vineri, că în urma audierilor făcute în dosarul vizând activitatea unui grup care se ocupa cu infracţiuni informatice cu mijloace de plată electronice 17 persoane au fost reţinute, urmând să fie duse în instanţă cu propunere de arestare preventivă, iar în cazul altor trei a fost dispusă măsura controlului judiciar.

Procurorii DIICOT au efectuat joi dimineața 34 de percheziţii domiciliare pe raza judeţelor Prahova, Constanţa, Vâlcea, Alba, Brăila, Bistriţa – Năsăud şi a municipiului Bucureşti, în cadrul unei acţiuni vizând destructurarea unei grupări infracţionale organizate formată din 31 de persoane, specializată în comiterea de infracţiuni informatice şi cu mijloace de plată electronică, membrii grupării find suspectați că au retras fraudulos bani de la bancomate din mai multe state, precum Germania, Suedia, Franţa.

Potrivit datelor furnizate de Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) şi de Brigada de Combatere a Criminalităţii Organizate (BCCO), procurorii şi poliţiştii celor două structuri fac 34 de percheziţii într-un dosar vizând activitatea unui grup care se ocupa cu infracţiuni informatice cu mijloace de plată electronice, scrie Mediafax.

Conform surselor citate, 21 de percheziţii au loc în municipiul Constanţa, trei în Bucureşti, patru în judeţul Prahova, trei în judeţul Vâlcea şi câte una în judeţele Bistriţa-Năsăud, Brăila şi Hunedoara.

Anchetatorii spun că în perioada aprilie 2013 – decembrie 2014 membrii grupării infracţionale au obţinut, în România, echipamente artizanale destinate copierii datelor de identificare ale instrumentelor de plată electronică utilizate la terminale POS, ATM sau în benzinării, ulterior aceste echipamente fiind folosite pe teritoriile mai multor state precum Germania, Suedia, Danemarca, Norvegia, Turcia, Franţa, Marea Britanie, Spania, Ecuador, Filipine, Jamaica şi Panama, pentru obţinerea unor date de identificare de carduri bancare, inscripţionarea ulterioară pe carduri blank şi retrageri de numerar.

În ceea ce priveşte modalităţile de operare în activitatea de skimming, există suspiciuni că membrii grupării fie introduceau cipuri electronice în POS-urile unor magazine, unde pătrundeau prin efracţie simulând furturi mărunte, fie utilizau dispozitive confecţionate artizanal, în special în zone nesupravegheate de camere video, respectiv benzinării, spălătorii auto şi bancomate.

Grupul infracţional era format din 31 de persoane, iar ancheta procurorilor arată că fiecare membru al grupului avea atribuţii clar stabilite în cadrul reţelei, activitatea infracţională fiind desfăşurată ”în mod organizat, strict ierarhizat”.

În documentarea acestui dosar, anchetatorii din România au cooperat cu instituţii similare din Germania, Franţa, Suedia şi Turcia, dar şi cu Biroul Serviciului Secret din cadrul Ambasadei Statelor Unite ale Americii la Bucureşti.

Anchetatorii au mandate de aducere pe numele a 30 de persoane, care ar urma să fie duse la audieri la sediul DIICOT din Ploieşti, mai scrie Mediafax.

Membrii grupului infracţional sunt cercetaţi pentru infracţiunile de constituire şi aderare la un grup infracţional organizat, acces fără drept la un sistem informatic în scopul obţinerii de date informatice, deţinerea de echipamente în vederea falsificării de instrumente de plată electronică, falsificare de instrumente de plată electronică, punerea în circulaţie de instrumente de plată electronică falsificate şi efectuarea de operaţiuni financiare în mod fraudulos.

Cele mai citite

Blocul Naţional Sindical şi cele 29 de federaţii afiliate protestează luni pentru o reformă fiscală urgentă

Blocul Naţional Sindical şi cele 29 de federaţii afiliate cer o reformă fiscală urgentă. BNS anunţă că luni, 13 mai 2024, va organiza un...

Donald Tusk vrea să consolideze granița Poloniei cu Belarusul

Prim-ministrul polonez Donald Tusk a declarat, astăzi, că Varșovia începe lucrările pentru consolidarea întregii granițe estice, deoarece țara se confruntă cu ceea ce el...

FOTO Sărbătoare uriașă pentru FCSB, noua campioană a României

Deși a pierdut, la București, meciul cu CFR Cluj, FCSB a sărbătorit câștigarea titlului de campioană a României. Meciul FCSB - CFR Cluj, disputat în...
Ultima oră
Pe aceeași temă