15 C
București
marți, 7 mai 2024
AcasăSpecial3.000 de lei amendă dacă nu-ţi declari câinele

3.000 de lei amendă dacă nu-ţi declari câinele

Bucureştenii care au câini şi nu îi declară în următoarele şase luni vor fi amendaţi cu 3.000 de lei, din ianuarie 2014. Mai mult, cei care vor opta pentru nesterilizare vor plăti o taxă anuală de 150 de lei, a declarat Răzvan Băncescu, coordonator de proiect la Autoritatea pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor (ASPA), citat de Mediafax.

Declaraţia trebuie făcută pentru animalele mai mari de patru luni, iar proprietarii vor primi un card pe care vor fi trecute datele de identificare ale câinelui, precum şi adresa, numărul de telefon şi numele deţinătorului.

Depistarea celor care nu respectă hotărârea Consiliului General al Municipiului Bucureşti şi nu-şi înregistrează câinii se va face pe baza reclamaţiilor vecinilor sau în cadrul acţiunilor din teren desfăşurate de ASPA.

Exceptaţi sunt câinii utilitari, câinii de vânătoare, câinii cu drept de montă înregistraţi de Asociaţia Chinologică Metropolitană Bucureşti, precum şi câinii de serviciu ai Ministerului Apărării Naţionale şi ai Ministerului Afacerilor Interne.

O persoană poate adopta anual, fără taxă, un singur câine, iar ONG-urile nu vor plăti taxă dacă adoptă până la o sută de animale. În cazul persoanelor şi asociaţiilor care vor dori să adopte mai mult, taxa va fi de 150 de lei pentru fiecare exemplar în plus.

Organizaţiile pentru protecţia animalelor au protestat de mai multe ori împotriva adoptării acestei hotârâri.

„Introducerea unei taxe de adopţie, strângerea tuturor câinilor de lângă instituţii şi spaţii publice, precum şi majoritatea prevederilor reprezintă un abuz, care va duce la cheltuirea nejustificată a banilor publici, la cruzimi nenumărate împotriva animalelor şi la înmulţirea câinilor de pe stradă“, consideră Marcela Pisla, din partea Asociaţiei Cuţu-Cuţu.

„Unele modificări sunt de bun-simţ, aplicabile şi eficiente, însă altele nu vor putea fi puse în practică. Taxa de adopţie e aberantă ţinând cont că cei care adoptă sunt oameni cu venituri modeste în general. De ce trebuie să le punem tocmai lor piedici?“, a declarat şi Anca Tomescu, coordonator al proiectului Animale fără Stăpân Vier Pfoten.

Cele mai citite

SUA îndeamnă Turcia și Israelul să-și rezolve diferendele

Statele Unite(SUA) au îndemnat luni Turcia şi Israelul să rezolve diferendele dintre ele, după ce Ankara a anunţat că suspendă relaţiile comerciale în încercarea...

Astronauții dezvăluie ce miros unic are spațiul cosmic

După ce se întorc din ieșirile în spațiu astronauții simt în mod regulat un miros unic atunci când își scot căștile, iar colegii lor...

Rusia amenință că va lovi instalații militare britanice după declarațiile lui David Cameron

Armata rusă ar putea lovi ”orice instalaţie sau echipament militar britanic pe teritoriul ucrainean şi nu numai”, în cazul în care Kievul va folosi...
Ultima oră
Pe aceeași temă