34.4 C
București
marți, 2 iulie 2024
AcasăSpecial2000 euro metrul patrat in centrul orasului

2000 euro metrul patrat in centrul orasului

Nici nu am pasit bine in anul 2007, ca piata imobiliara din judetul Constanta a explodat. Specialistii au dat asigurari ca preturile nu vor scadea sub cele de anul trecut. Multi proprietari de locuinte vechi au asteptat cu nerabdare anul 2007 pentru a-si vinde apartamentele, in speranta ca vor obtine sume frumusele o data cu integrarea tarii noastre in UE.

Statiunea Mamaia, in top

Adrian Buha, administratorul unei agentii imobiliare din municipiul Constanta, spune ca in zonele centrale, Dacia, Bulevardul Mamaia, Faleza Nord, metrul patrat nu-l mai putem achizitiona cu mai putin de 800 de euro. Casa de Cultura si zona Dacia sunt pe picior de egalitate in ceea ce priveste costul unui metru patrat. In aceste zone mai sus mentionate metrul patrat este cuprins intre 800 si 1200 de euro. In cartiere precum Coiciu, Km 4-5, Poarta 6, valoarea unui metru patrat nu depaseste 900 de euro. Buha sustine ca e normal ca oferta sa fie cat mai diversificata, cumparatorul fiind cel care decide in cele din urma daca prefera zona sau pretul. Nici daca doriti sa achizitionati un apartament nu va fi asa usor si aici piata cunoscand o ascensiune fara precedent. Pentru un apartament intr-un bloc nou, valoarea unui metru patrat va fi cuprinsa intre 1.200 si 1.500 euro. Pe Bulevardul Mamaia si in zona Stadion, un apartament cu doua camere va costa minim 75.000 de euro. In aceleasi zone, apartamentele cu mai mult de doua camere vor costa 100.000-110.000 de euro. Intre ultimul etaj al unui bloc si celelalte etaje, raportul este de 10%, un apartament la etajele inferioare fiind mai scump. Cu toate acestea, mai exista in municipiul Constanta si terenuri cu 100 de euro metrul patrat, dar acestea se afla in posesia veteranilor de razboi, care nu au PUZ si nici PUD.

Zona Campus, scumpa

Asadar, pentru a-ti putea cumpara un teren, situat chiar departe de buricul centrului, ai nevoie de foarte multi bani. Cifrele trebuie sa aiba foarte multe zerouri, valoarea unui astfel de teren triplandu-se in ultimii ani. Cert este ca cele mai scumpe terenuri raman cele din municipiu si imprejurimi. In zona Campus, metrul patrat ajunge la 250 de euro, in timp ce in zona Carrefour metrul patrat este 150 de euro.
In statiunea Mamaia, terenurile care au PUZ si PUD ajung la 900 de euro metrul patrat, in timp ce suprafetele fara PUZ si PUD sunt la 600 de euro. In municipiul Constanta, in buricul targului de la 600 de euro in sus metrul patrat gasesti teren, iar langa Casa Casatoriilor, 2.000 de euro este metrul patrat. Adrian Buha, administratorul unei agentii imobiliare din Constanta, aminteste ca utilitatile si deschiderea sunt criterii care atarna greu la stabilirea pretului.

Utilitatile cresc valoarea

La cresterea pretului unui teren contribuie utilitatile precum apa, canal, gaze, electricitate. Pretul explodeaza, daca acestora li se adauga si cadrul natural. Deja in municipiul Constanta si-au facut aparitia cartierele de lux, care se afla la doar cativa metri de mare. “Piata este cea care dicteaza.
Totul depinde de zona in care este situat terenul, de deschidere si daca se poate ridica o cladire fara probleme”, declara directorul unei agentii imobiliare din Constanta.

Terenurile agricole, la mare cautare

Achizitionarea suprafetelor de teren in extravilan, care ulterior, dupa ce sunt scoase din circuitul agricol, sunt folosite tot pentru constructii este o alta practica. Hectarul agricol nu-l vom mai gasi sub un pret de 1.100 euro, iar daca suprafetele sunt izolate, pretul unui hectar poate ajunge si la 700 euro metrul patrat.
Specialistii sustin ca suprafetele pentru constructii sunt mult mai cautate, terenurile agricole fiind mai putin tentante. Insa, numerele cadastrale alocate si cartile funciare sunt cea mai vizibila dovada ca totusi si aceste terenuri agricole sunt cautate, multe persoane fiind interesate de acestea.

Peisajul se schimba

Oamenii in continuare cumpara masiv, iar faptul ca parcelele sunt comasate e un lucru pozitiv. Persoanele fizice au inceput sa faca deja concurenta marilor firme dornice sa achizitioneze terenuri mai mari pentru constructiile proprii.
Marii investitori, reprezentantele de masini, supermarketurile, toate aceste obiective nu fac altceva decat sa determine cresterea valorii terenurilor. Cumpana, Agigea, Valu lui Traian, Ovidiu sunt localitati unde peiajul se schimba de la o zi la alta datorita faptului ca se construieste in permanenta, iar terenurile din vecinatatea acestor localitati se vand la preturi piperate.

Cele mai citite

Nici micile cadouri de an electoral nu i-au atras pe elevi

Mai ales în acest super an electoral, vedem politicieni din toate partidele manifestând o preocupare fantastică pentru Educație. Președintele Klaus Iohannis, părintele României Educate își...

Nici micile cadouri de an electoral nu i-au atras pe elevi

Mai ales în acest super an electoral, vedem politicieni din toate partidele manifestând o preocupare fantastică pentru Educație. Președintele Klaus Iohannis, părintele României Educate își...

Ca să nu mai aibă ei emoții decât legate de meci, politicienii de pe Dâmbovița au pus mână de la mână să-i ia lui...

Ilustrație: Marian Avramescu Ca să nu mai existe emoții pentru figurile politice importante de pe Dâmbovița că pot pleca și cu un dosar ca...
Ultima oră
Pe aceeași temă