14.6 C
București
miercuri, 29 mai 2024
AcasăSpecial20 de ani de dispute

20 de ani de dispute

Târg-mureşenii au rememorat sâmbătă evenimentele din martie ’90, la două decenii de la ciocnirile interetnice.

Bilanţul tragediei din martie 1990, adică cinci morţi – dintre care doi români şi trei maghiari – şi 278 de răniţi, stârneşte pasiu­ni în conti-nuare. La Topliţa a avut loc o întâlnire orga­nizată de Forumul Civic al Românilor din Harghita şi Covasna, în care au cerut ajutorul autorităţilor împotriva enclavizării la care sunt supuşi românii. La Târgu-Mureş, maghiarii au comemorat, la rândul lor, evenimentele.

Laszlo Tokes şi Corneliu Vadim Tudor – ambii sunt în prezent europarlamentari – au fost personajele centrale ale celor două întâlniri care au avut loc la Târgu-Mureş, respectiv Topliţa. Primul eveniment a debutat cu un Marş al Dreptăţii cu Făclii, organizat de Consiliul Naţional al Maghiarilor din Transilvania.

A doua întâlnire a avut loc sâmbătă la Topliţa, unde Forumul Civic al Românilor din Harghita şi Covasna a făcut public un memoriu prin care cere guvernanţilor să ia măsuri împotriva „modului în care populaţia românească din zonă este nesocotită, marginalizată şi tratată ca o populaţie aservită, neexistând egalitate de şanse la obţinerea unui loc de muncă şi nici un comportament civic prietenesc şi de colaborare”. Participanţii au mai militat împotriva autonomiei Ţinutului Secuiesc.

„Nu putem să ignorăm faptul că anumite cercuri româneşti care militează împotriva pericolului unguresc şi îi învinovăţesc pe unguri pentru izbucnirea conflictului de acum 20 de ani (de la Târgu-Mureş – n.r.), Forumul Civic al Românilor, ne numesc revanşarzi. S-au întâlnit la Topliţa pentru a împinge antimaghiarismul în politică şi militează împotriva regiunii de dezvoltare Ţinutul Secuiesc”, a afirmat Tokes.

Sute de persoane au participat la cele două întruniri. La cea de la Târgu-Mureş au fost invitaţi Gabriel Andreescu, Marius Oprea, Zoltan Boros, Smaranda Enache, iar la Topliţa au fost prezenţi politicieni din PSD, PNL, PC şi PRM. 

 

Vadim vrea capul lui Cseke

Liderul PRM, Corneliu Vadin Tudor, a cerut revocarea din funcţie a ministrului UDMR al Sănătăţii, Attila Cseke. În opinia europarlamentarului PRM, acesta se face vinovat că a participat la manifestările din 15 martie de la Cluj-Napoca într-un areal în care două tinere au folosit o pancartă pe care scria „Ţinutul Secuiesc nu este România”. Fetele au fost ulterior amendate de poliţie.

Cele mai citite

BEC anunță că statisticile privind prezenţa la vot în data de 9 iunie vor fi prezentate în timp real

Biroul Electoral Central(BEC) pentru alegerile pentru membrii din România în Parlamentul European din anul 2024 şi pentru autorităţile administraţiei publice locale din anul 2024...

Shell Team Aviation, înșelăciunea continuă, reacții în lanț!

Investigația jurnalistică demarată de Ziarul Puterea,  intitulată ”Scandal în industria aviatică: Shell Team Aviation acuzată de înșelăciune și evaziune fiscală”(https://www.puterea.ro/scandal-in-industria-aviatica-shell-team-aviation-acuzata-de-inselaciune-si-evaziune-fiscala/), publicată la data...

BEC anunță că statisticile privind prezenţa la vot în data de 9 iunie vor fi prezentate în timp real

Biroul Electoral Central(BEC) pentru alegerile pentru membrii din România în Parlamentul European din anul 2024 şi pentru autorităţile administraţiei publice locale din anul 2024...
Ultima oră
Pe aceeași temă