11.3 C
București
vineri, 17 mai 2024
AcasăSpecial16.000 de refugiați sirieni, blocați în deșert

16.000 de refugiați sirieni, blocați în deșert

Numărul sirienilor blocați de-a lungul frontierei iordaniene a ajuns într-o lună de la 12.000 la 16.000, obligând organizațiile umanitare să vină de urgență în ajutorul acestor refugiați, a anunțat luni regatul hașemit, informează AFP, citată de Agerpres‘Aproape 16.000 de sirieni se află în prezent în tabere’ (de refugiați) de-a lungul frontierei estice a Iordaniei, a declarat pentru AFP purtătorul de cuvânt al guvernului iordanian, Mohamed Momani. 

La 9 decembrie, Iordania a calificat drept ‘foarte exagerat’ numărul sirienilor blocați la frontierele sale, estimat la acea dată de ONU la 12.000 de refugiați. Înaltul Comisariat al ONU pentru refugiați (UNHCR), precum și organizația neguvernamentală Human Rights Watch (HRW) au cerut Iordaniei să-i primească pe acești refugiați. 

Potrivit lui Momani, refugiații care sosesc din estul și nordul Siriei beneficiază de asistență umanitară din partea Iordaniei și organizațiilor umanitare. El a asigurat că regatul hașemit le-a permis acestor organizații să acceadă în ‘zona militară’ unde se află refugiații și unde, până la începutul lui decembrie, doar Comitetul Internațional al Crucii Roșii (CICR) avea acces, potrivit surselor umanitare. Acum, în afară de CICR, ajutor pentru cei 16.000 de refugiați pot oferi Unicef, Organizația Internațională pentru Migrație (OIM) și UNHCR. 

‘Iordania încurajează organizațiile internaționale să furnizeze tot sprijinul necesar’, a adăugat el, precizând că ‘în prezent 75 de angajați de ONG-uri lucrează în tabere sub supervizarea HCR’. Purtătorul de cuvânt al guvernului iordanian a anunțat, de asemenea, că forțele armate iordaniene ‘poartă o mare povară’, coordonând transportul de ajutor pentru refugiați. ‘Armata furnizează îngrijiri și ajutoare de urgență pentru cazurile critice’, a precizat el. 

Pentru a explica ritmul lent pentru primirea refugiaților, Iordania avansează ‘considerațiuni legate de securitate’. Doar 50-100 de refugiați sunt primiți zilnic de regatul hașemit. ‘Securitatea este prioritatea principală pentru Iordania. Cu toate acestea, frontierele noastre rămân deschise’, a conchis Momani, reafirmând că țara sa a primit 1,4 milioane de sirieni, adică 20% din populația regatului. HCR estimează acest număr la 600.000. 

În timpul primilor doi ani ai conflictului sirian, declanșat în 2011, erau deschise 45 de puncte de trecere de-a lungul celor 378 de kilometri care separă Iordania și Siria. Astăzi, nu există decât două asemenea puncte, iar refugiații trec prin ele în ritm anevoios, în ‘no man’s landuri’ deșertice, departe de infrastructuri rutiere. 

Cele mai citite

Misterul surdității lui Bethoven se dezvăluie

Se spune că marile genii ale umanității ard rapid! Creează opere monumentale și se sting devreme. Despre viața și simfoniile lui Beethoven s-au scris...

Eclipsată de Rareș Bogdan, Iulia Albu ar putea da găina pe păun, pentru a se apropia de coloritul batistuțelor europarlamentarului

Ilustrație: Laurențiu Mușoiu Criticul de modă Iulia Albu a ajuns să fie extrem de invidioasă pe europarlamentarul Partidului Național Liberal (PNL) Rareș Bogdan. Coloratele batistuțe...

Impostura snoabă și propaganda veselă

Obsesia multor snobi care ce îmbogățesc peste măsură este să devină artiști prin intermediul banilor. Întâi își tot dichisesc și bibilesc casa de un...
Ultima oră
Pe aceeași temă