20.6 C
București
joi, 23 mai 2024
AcasăSpecial15 ani de cand am iesit din Europa

15 ani de cand am iesit din Europa

Ambasadorul francez Le Breton, martor direct al efectelor comandourilor cunoscute generic ca “mineriade”, marturisea consternat, in toamna anului 1990, la Paris, ca pentru el Romania era tara lui Brancusi, Titulescu, Iorga, Panait Istrati si Eugen Ionescu, aceasta imagine fiindu-i atunci dureros suprapusa de “navalirile barbare cu iz de Ev Mediu intunecat”, mineriada Bucurestiului din zilele de 13-15 iunie 1990. Ca si in tara, ecoul in strainatate al mineriadelor iliesciene a fost coplesitor, imaginea tarii fiind durabil compromisa dupa valul de simpatie provocat de evenimentele din decembrie 1989. Ambasadele noastre din Paris, Londra, Roma, Washington etc., abia iesite din constrangerile zdrobitoare ale lungilor decenii comuniste, in general cu aceiasi diplomati, acum dezorientati si timorati, raspundeau cu multa prudenta solicitarilor de informatii si explicatii ale ministerelor de Externe, presei si opiniei publice. In general, se prezenta scenariul aberant al unor “forte legionar-fasciste” (“golanii” din Piata Universitatii) care au vrut sa destabilizeze noul regim democratic FSN, in incercarea sa de inlaturare a sechelelor totalitare (N.B.: Niciodata Ion Iliescu nu pronunta cuvantul “comunism”, preferandu-i sintagma “regim totalitar”). Telegramele trimise in acele zile ambasadelor noastre, cu instructiuni semnate de ministrul de Externe Adrian Nastase, se constituie in adevarate pagini antologice de minciuni si deformari grosolane ale realitatilor din Bucurestiul ingenuncheat in acele zile de fortele securiste care au manipulat mineriadele, la comanda venita de sus.
Dezinformarea interna si externa practicata de autoritatile feseniste-iliesciene privind evenimentele din 13-15 iunie 1990, asupra mineriadelor in general, a avut efecte nocive durabile si in emigratia romaneasca, generand dispute si chiar conflicte caracterizate intre romanii anticomunisti si adeptii, naivi sau motivati, ai noilor autoritati, autointitulati romani ortodocsi, grupati in jurul unor preoti cu state “verificate”, in Franta, SUA, Canada, Germania s.a. Astfel, preotul uneia din cele trei biserici ortodoxe din Montreal predica senin ca, “asa cum Mantuitorul a alungat pe pacatosi din templu, minerii si democratii au alungat pe golani din Piata Universitatii, anihilandu-i pe legionarii care l-au asasinat pe Iorga!!!”.
Marele dramaturg romano-francez Eugen Ionescu, “golanul-academician”, si-a exprimat in acele zile “oroarea de a fi contemporan cu evenimente tipic bolsevice intr-o Romanie care se pretinde postcomunista”.
La 15 ani de la zilele care au marcat tragic epoca Iliescu, Justitia continua sa faca pasi firavi, nesiguri, pentru tragerea la raspundere a celor vinovati de crimele mineriadelor, de prabusirea durabila a imaginii Romaniei in strainatate, de propria noastra descurajare.

Cele mai citite

SUA vor lua măsuri după ce Georgia a adoptat legea controversată privind “influenţa străină”

Statele Unite(SUA) examinează "măsuri" de retorsiune după ce Georgia a votat o lege controversată privind "influenţa străină", a afirmat miercuri şeful diplomaţiei americane, Antony...

Gabriela Firea, promisiune pentru bucureșteni: „Blocurile sociale începute când eram primar au fost blocate. Le voi finaliza”

Gabriela Firea, candidatul PSD pentru Primăria Capitalei, promite că va finaliza, în cazul în care va câştiga alegerile locale, blocurile sociale începute când era...

FCSB a rezolvat al doilea transfer al verii. Daniel Popa, noul atacant al campioanei

După ce l-a adus liber de contract pe fundașul lateral David Kiki, ultima dată la Farul, FCSB a rezolvat al doilea transfer al verii....
Ultima oră
Pe aceeași temă