15.5 C
București
vineri, 3 mai 2024
AcasăSpecial13 omuleţi Gopo pentru „Aferim!“

13 omuleţi Gopo pentru „Aferim!“

Minunatul film al lui Radu Jude „Aferim!“ a defilat fluierând printre celelalte pelicule nominalizate anul acesta la Premiile Gopo, adjudecându-şi trofeele la absolut toate categoriile la care a fost nominalizat, în număr de 12, primind în plus şi premiul publicului pentru că a fost cea mai vizionată producţie românească în 2015, graţie şi notorietăţii date de Ursul de Argint pe care „Aferim!“ l-a primit la Berlin.

Pe lângă trofeele pentru Cel mai bun film și Cea mai bună regie, „Aferim!” a cucerit statuetele Gopo la alte zece categorii: Cea mai bună imagine (Marius Panduru), Cel mai bun scenariu (Radu Jude și Florin Lăzărescu),  Cel mai bun actor în rol principal (Teodor Corban), Cea mai bună actriță în rol secundar (Mihaela Sîrbu), Cel mai bun actor în rol secundar (Alexandru Dabija), Cel mai bun machiaj și cea mai bună coafură (Petya Simeonova, Bianca Boieroiu și Domnica Bodogan), Cel mai bun sunet (Momchil Bozhkov, Dana Lucreția Bunescu și Cristinel Șirli), Cel mai bun montaj (Cătălin Cristuțiu), Cele mai bune costume (Dana Păpăruz), Cele mai bune decoruri (Augustina Stanciu).

Marius Panduru a fost practic de două ori premiat în aceeaşi seară pentru imaginea filmului „Aferim!”, el primind şi Premiul Asociaţiei Romanian Society of Cinematographers.

Amintirile lui Radu Beligan din Ţara Românească

Anticipând parcă succesul pe care filmul lui Radu Jude îl va avea, prezentatorul galei, cameleonicul actor Alex Bogdan, un geniu al imitaţiei,  şi-a imaginat cam cu ar fi arătat un casting la “Aferim!” pe care l-ar fi dat marii noştri actori. Dacă Radu Beligan, imitat impecabil de Alex Bogdan, ar fi spus că, din câte îşi aminteşte el, pe vremea aceea pedepsele împotriva robilor nu erau chiar atât de aspre (acţiunea se petrece în Ţara Românească la început de secol XIX, moment cu care Alex Bogdan susţine că Radu Beligan ar fi fost contemporan), Victor Rebegiuc ar fi redus tot programul de filmare la o singură zi fiind ocupat în restul timpului, Claudiu Bleonţ s-ar fi dezbrăcat complet la casting, Maia Morgenstern şi-ar fi smuls cerceii cu tot cu urechi ca în reclama de la Roşia Montana, iar Marcel Iureş ar fi spus “Afrim? Eu am auzit de ăsta. Păi, e un mare regizor. E un vizionar.”

Moromeţii şi Facebook-ul

De altfel se poate spune că pe lângă filmul “Aferim!” marele câştigător a fost chiar maestrul de ceremonii. Alex Bogdan a fost deliciul serii, reuşind să facă aproape 1.000 de oameni din industria filmului prezenţi la gala să râdă încontinuu. În premieră mondială, el a prezentat şi un scurtmetraj regizat de el, “Moromeţii 2016”, o replică excelentă la celebrul film al lui Stere Gulea. Victor Rebengiuc îl joacă astfel pentru a doua oară pe Ilie Moromete şi îi ia la bătaie din nou pe Paraschiv şi pe Nilă pentru că aceştia nu mai voiau să muncească devenind dependenţi de facebook. “Paraschive, Paraschive, lacomule şi bolnavule de like-uri ce eşti!”, îşi ceartă Moromete fiul cel mare.

Marele absent al galei a fost chiar regizorul Radu Jude despre care nu ştim dacă a lipsit motivat sau dacă pur şi simplu a chiulit. Producătoarea Ada Solomon a făcut cărare tot luând premiu după premiu pentru “Aferim!”, în timp ce unele dintre filmele nominalizate la mai multe categorii au plecat acasă cu mânuţa goală.

Printre momentele emoţionante s-a numărat prezenţa pe scenă a marelui actor Costică Drăgănescu care a primit premiul pentru întreaga activitate. La rândul lui Florin Piersic, premiat pentru întreaga carieră, a ţinut de vorbă publicul mult şi bine, nedezminţindu-şi reputaţia de mare vorbăreţ. El a ţinut să precizeze că în urmă cu 50 de ani el s-a bătut cu ursul în filmul “De-aş fi Harap Alb” şi că nu înţelege de ce a luat DiCaprio Premiul Oscar pentru atâta lucru. 

Premiile Gopo 2016

Cel mai bun film: „Aferim!“ – regia Radu Jude

Cel mai bun regizor: Radu Jude – „Aferim!“

Cel mai bun actor într-un rol principal: Teodor Corban – („Aferim!”).

Cea mai bună actriţă într-un rol principal: Ioana Flora, pentru rolul Paula din filmul „Acasă la tata”.

Cel mai bun actor într-un rol secundar: Alexandru Dabija – („Aferim!”).

Cea mai bună actriţă într-un rol secundar: Mihaela Sîrbu – („Aferim!”).

Cel mai bun scenariu: Radu Jude, Florin Lăzărescu – „Aferim!”.

Cea mai bună imagine: Marius Panduru – „Aferim!”.

Cel mai bun montaj: Cătălin Cristuţiu – „Aferim!”.

Cel mai bun sunet: Momchil Bozhkov, Dana Lucreţia Bunescu, Cristinel Şirli – „Aferim!”.

Cea mai bună muzică originală: Alexander Bălănescu – „Muntele magic”.

Cele mai bune decoruri: Augustina Stanciu – „Aferim!”.

Cele mai bune costume: Dana Păpăruz – „Aferim!”.

Cel mai bun machiaj şi cea mai bună coafură: Petya Simeonova, Bianca Boeroiu, Domnica Bodogan – „Aferim!”.

Cel mai bun film de debut: „Lumea e a mea „ – regia: Nicolae Constantin Tănase.

Cel mai bun film documentar: „Aliyah Dada” (România).

Cel mai bun scurtmetraj documentar: „Chat with Alice” (România).

Cel mai bun scurtmetraj ficţiune: „Ramona”, Producător: Andrei Creţulescu, Radu Stancu, Claudiu Mitcu (Kinnoseur Prod, deFilm, Wearebasca) – regia: Andrei Creţulescu.

Premiul „Tânără speranţă”: Ana Maria Guran ,pentru rolul Larisa din filmul „Lumea e a mea”.

Premiul Gopo pentru întreaga activitate: Constantin Drăgănescu.

Premiul special: Paul Fister.

Premiul pentru întreaga carieră: Florin Piersic.

Cel mai bun lungmetraj European: „Leviatan” (Rusia).

Premiul Asociaţiei Romanian Society of Cinematographers – Marius Panduru, pentru imaginea filmului „Aferim!”.

Premiul publicului (premiul pentru filmul românesc cu cel mai mare succes de box-office în 2015): „Aferim!”.

Cele mai citite

Verzii se mobilizează la Bruxelles cu mesajul ”Alege curajul”

Bruxelles, 3 mai 2024 - Verzii Europeni s-au adunat astăzi pentru mitingul lor electoral sub sloganul "Alege Curajul". Candidații principali Terry Reintke și Bas...

Statele membre NATO sunt profund îngrijorate „ de activitățile rău intenționate ale Rusiei” pe teritoriul Alianței

Statele membre ale NATO s-au declarat joi "profund preocupate de activităţile rău intenţionate" ale Rusiei "întreprinse recent pe teritoriul Alianţei" şi care "constituie o...

Incredibil! Alexandru Rafila a semnat, pe furiș, Strategia de Cooperare 2024-2030 a României cu OMS

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a semnat recent, pe ascuns, un document extrem de important, în numele României, fără să existe transparență publică, dar...
Ultima oră
Pe aceeași temă