17.7 C
București
marți, 30 aprilie 2024
AcasăSpecial11 aeroporturi închise, 92 de curse anulate în România (vezi lista)

11 aeroporturi închise, 92 de curse anulate în România (vezi lista)

Norul de cenuşă vulcanică din Islanda, care a afectat traficul aerian din Europa, în ultimele 40 de ore este imprevizibil conform lui Magnus Tumi Gudmundsson, profesor de geofizică la Universitatea din Islanda, după cum transmite postul Euronews, citat de HotNews. Conform acestuia, “nu există variante simple în acest caz: erupţia s-ar putea opri mâine, dar ar putea continua să afecteze traficul aerian timp de mai multe săptămâni sau luni”.

Norul de cenuşă produs de erupţia vulcanului din Islanda se va apropia de Nord-vestul României sâmbătă. “În acest moment nu există riscul ca norul să se depună la sol,” a declarat premierul Emil Boc în urma convocării comitetului de urgenţă pentru problemele generate de norii de cenuşă. El a precizat că nu se face nicio recomandare specială populaţiei, cel puţin în acest moment.

Începând de sâmbătă, ora 24.00, a fost întreruptă activitatea pe aeroporturile din Baia Mare, Satu Mare, Oradea, Târgu Mureş şi Cluj. Începând cu ora 07.00 au fost închise şi aeroporturile din Iaşi, Bacău şi Suceava, transmite Realitatea.net.

La ora 9:00, alte două aeroporturi au fost închise, la Arad şi la Timişoara, urmând ca, la ora 12:00, să se închidă şi cel de la Sibiu.

92 de curse aeriene au fost anulate în România, din cauza norului de cenuşă apărut în urma cutremurului din Islanda. Pe Aeroportul Henri Coandă 72 de zboruri – decolări şi aterizări au fost anulate, vineri, informează biroul de presă al instituţiei. Alte 19 zboruri au fost anulate pe Aeroportul Aurel Vlaicu, iar încă şase pe aeroporturile din Cluj, Sibiu şi Timişoara. Toţi pasagerii care şi-au programt zboruri către diferite destinaţii sunt sfătuiţi să sune la companiile aeriene pentru a afla dacă zborul le-a fost sau nu anulat. Principalele companii aeriene pun la dispoziţia călătorilor numerele de call-center la care pot suna pentru a afla informaţiile de care au nevoie. Astfel, pentru compania Tarom, numerele de telefon sunt 9361 (valabil doar în Bucureşti), 021/317.44.44 şi 021/316.20.37. Pentru compania Lufthansa, 021/204.84.10, Air France 021/206.92.00, British Airways, 021/303.22.22, Wizz Air, 0903/760.100, Carpatair 0256/300.900 şi pentru Aeroportul Traian Vuia din Timişoara, numarul este 0256/490.397.

“Cursele anulate afectează peste 5.000 de pasageri, care urmau să plece, vineri dimineaţa, de la Otopeni, în destinaţii europene”, a declarat purtătorul de cuvânt al Aeroportului Henri Coandă, Valentin Iordache.

Pasagerii aflaţi în această situaţie vor fi, cel mai probabil, reprogramaţi la alte zboruri, potrivit lui Iordache. “Mai mult, din cauza condiţiilor meteorologice şi a norului de cenuşă, companiile aeriene pot lua decizia să mai anuleze şi alte curse”, a atenţionat Valentin Iordache.

Din cele 5.000 de persoane care n-au mai putut pleca vineri de pe aeroportul Otopeni, o parte dintre ei deja ştiau că zborurile au fost anulate şi nici n-au mai venit la aeroport. Alţii au sosit pe aeroport, au aflat aici că zborurile lor sunt anulate şi s-au întors acasă. De asemenea, a mai precizat Valentin Iordache, mai sunt şi persoane care urmează să fie anunţate de companiile aeriene că zborurile lor au fost anulate.

“Când se produce o astfel de erupţie, în aer sunt aruncate cantităţi importante de sulf, ceanuri, substanţe toxice care, în reacţie cu oxigenul, produc arderi şi aceste arderi consumă oxigenul. Când zona este parcursă de avion, lipsa oxigenului duce, în final, la oprirea motoarelor. Nu mai vorbim de aerul care pătrunde în cabina pasagerilor. Dar avioanele din România nu operează în zone ca Islanda”, a declarat pilotul Adrian Iovan.

Aproximativ 17.000 de curse internaţionale au fost anulate în Europa, iar efectele se simt şi la mii de kilometri distanţă. Norul enorm de cenuşă provocat de vulcanul islandez a blocat la sol, joi, o mare parte din avioane în nordul Europei, determinând închiderea spaţiilor aeriene ale mai multor ţări.

Curse aeriene anulate în România

Aeroportul International Henri Coandă Bucureşti:

Tarom – înspre şi dinspre Bruxelles, Amsterdam, Londra, Paris, Frankfurt, Stuttgart, Munchen, Riga, Budapesta, Roma, Timişoara, Cluj, Bacău, Suceava, Iaşi

Air France – înspre şi dinspre Paris

British Airways – înspre şi dinspre Londra

Lufthansa – înspre şi dinspre Frankfurt, Dusseldorf şi Munchen

Finnair – înspre şi dinspre Helsinki

KLM – înspre şi dinspre Amsterdam

Scandinavian Airlines – înspre şi dinspre Copenhaga

LOT – înspre şi dinspre Varşovia

CSA – înspre şi dinspre Praga

Austrian Airlines – înspre şi dinspre Viena

Malev – înspre şi dinspre Budapesta

Swiss Air – înspre şi dinspre Zurich

Alitalia – înspre şi dinspre Milano

Vueling – înspre şi dinspre Barcelona

Carpatair – înspre şi dinspre Timişoara

Air Moldova – înspre şi dinspre Chişinău

Easyjet – înspre şi dinspre Madrid şi Milano

De asemenea, au fost anulate pe Aeroportul Internaţional Bucureşti Băneasa Aurel Vlaicu următoarele curse:

Blue Air – înspre şi dinspre Londra, Dublin, Paris, Viena, Bergamo, Valencia, Bruxelles, Florenţa, Lisabona; dinspre Timişoara şi Cluj

Wizz Air – înspre şi dinspre Londra; Roma, Valencia; spre Forli şi Valencia, dinspre Dortmund

German Wings – înspre şi dinspre Stuttgart.

Aeroportul Cluj-Napoca:

Wizz Air Cluj-Londra
Wizz Air Cluj – Dortmund
Wizz Air Cluj-Paris
Malev Cluj-Budapesta

Aeroportul Timişoara:

Carpatair: Timişoara-Dusseldorf

Aeroportul Sibiu:

BlueAir: Sibiu-Koln

 

Cele mai citite

Mesajul lui Putin către români

Părintele Ciprian Mega din Oradea s-a bucurat de un tur de forță la Moscova, grație ultimei sale producții cinematografice “21 de rubini.” Marele om...
Ultima oră
Pe aceeași temă