17.4 C
București
marți, 7 mai 2024
AcasăSpecial1.900 de concedieri ilegale

1.900 de concedieri ilegale

Sindicatele sunt hotărâte să dea în judecată compania americană Bechtel pe motiv că disponibilizările dispuse nu îndeplinesc condiţiile legale.

 

Bechtel a încălcat legea atunci când a început pro-ce-dura de concediere a aproape 2.000 de muncitori. Prin urmare decizia este atacabilă în instanţă. „Mingea este acum în mâna sindicatelor. De ele depinde ce vor face mai departe şi cum vor acţiona, noi am constatat că decizia a fost luată fără să fie respectate aşa cum trebuie procedurile”, a declarat ieri directorul ITM Cluj, Roşca  Emilian, care a adăugat că legea nu prevede pentru această încălcare o sancţiune contravenţională. 

Sindicaliştii sunt hotărâţi să meargă în instanţă pentru a anula decizia de disponibilizare. „Vom mai încerca o dată
să discutăm soluţiile pentru evitarea concedierii. Miercuri avem o nouă rundă de negocieri şi, dacă nu acceptă propunerile noastre, îi dăm în judecată. Avem mandat de la cei pe care îi reprezentăm să nu acceptăm în nici un caz concedierea colectivă, nici
un muncitor român nu va merge acasă”, a spus luni Grigore Pop, preşedintele Cartel Alfa Cluj, la care este afiliat sindicatul angajaţilor Bechtel.

Acesta a explicat că Bechtel a refuzat să le pună la dispoziţie actele cerute din care să poată deduce valoarea lucrărilor viitoare – cei zece kilometri de autostradă dintre Turda şi Câmpia Turzii – şi numărul de posturi de care constructorul american are nevoie pentru aceasta.

Soluţii pentru muncitorii români

Grigore Pop a spus că soluţiile pentru salvarea muncitorilor români sunt ca Bechtel să nu lucreze cu subcontractori şi să-i trimită acasă pe lucrătorii turci. “Cei de la Bechtel vor să lucreze cu subcontractori. Ei bine, noi vom zice nu. De asemenea, sunt angajaţi turci la Bechtel, să-i trimită acasă, că tot statul român îi plăteşte şi să îi ţină pe români”, a spus Grigore Pop. Şeful ITM Cluj, Emilian Roşca, spune că Bechtel nu a anunţat sindicatele că Guvernul s-a angajat să plătească restanţele către constructorul autostrăzii până în aprilie. Dacă plăţile vor fi făcute, va dispărea motivul invocat de Bechtel pentru concediere. 

 

1.900 de posturi, în pericol

Compania a anunţat încă de acum o lună că intenţionează să trimită acasă 1.900 de mu-n-ci-to-ri. Reprezentanţii firmei au avut mai multe run-de de ne-gocieri cu sin-di-catele, dar nu şi-au schimbat opinia. Lu–cr–ările la Autostrada Transilvania vor continua anul acesta în Cluj pe două sectoare:  Turda-Câm-pia-Turzii şi Gilău-Nădăşel. În 2009, la 1 decembrie, a fost pre–da-tă prima porţiune din Au-tostra-da A3, care are o lungime de 42 kilometri.

Cele mai citite

Consiliul Concurenţei a autorizat preluarea First Bank de către Intesa Sanpaolo Bank

Consiliul Concurenţei a autorizat tranzacţia prin care Intesa Sanpaolo SpA intenţionează să preia First Bank SA, conform unui comunicat al autorităţii de concurenţă. Potrivit instituţiei,...

Noi detalii în urma operației pe care a suferit-o Florin Piersic. “Stimulatoarele cardiace nu pot face așa ceva”

Florin Piersic (88 ani), unul dintre cei mai mari actori români, a fost supus unei intervenții chirurgicale complexe, iar acum ies la iveală noi...

Tarifele la gaze și energie tot nu au scăzut. Dimpotrivă, se impun tot felul de taxe

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, promitea o scăderea considerabilă a facturilor la gaze și energie electrică de la 1 aprilie, lucru care de altfel nu...
Ultima oră
Pe aceeași temă