18.7 C
București
sâmbătă, 4 mai 2024
AcasăSpecial1,5 milioane de lei pentru moarte

1,5 milioane de lei pentru moarte

Băimărenii vor boteza cu numele celebrului haiduc Pintea… un cimitir. Noul cimitir municipal va fi amenajat în apropierea unei căi ferate din zona Jandarmeriei şi este considerat de autorităţi „o necesitate cauzată de numărul redus de locuri de veci rămase disponibile în celelalte cimitire din municipiu”.

Pentru ca Pintea Viteazul să nu mai fie păstrat în amintirea maramureşenilor doar ca haiduc, ci şi ca loc de veci, Consiliul Local Baia Mare a decis să aloce din bugetul municipiului reşedinţă de judeţ aproape 1,5 milioane de lei. De asemenea, din terenul deţinut de municipalitate va fi repartizată o parcelă de peste 3,5 hectare pentru contruirea celui de-al cincilea cimitir din Baia Mare.

Au mai rămas doar câteva sute de locuri de veci

Realizarea proiectului este considerată o urgenţă, după ce reprezentanţii Serviciului Public de Ambient Urban au avertizat consilierii băimăreni că, în ultimul cimitir amenajat în oraş, Horea II, mai sunt disponibile doar câteva sute de locuri. Lucrările la noul cimitir vor începe în primăvara acestui an.

Grigore Pintea, cunoscut sub numele de Pintea Viteazul, a fost căpitan în armata lui Francisc Rakoczi al II-lea şi acţiona în nord-vestul Transilvaniei, îndeosebi în Maramureş şi Sătmar, când a condus cete numeroase de haiduci. Pintea a murit în cetatea Baia Mare, în 14 august 1703, într-o ambuscadă din faţa porţii de sud a cetăţii, fiind împuşcat din Bastionul Măcelarilor. Astăzi, el este considerat un simbol al Maramureşului.

Acum, în Baia Mare există patru cimitire (Dealul Florilor, Nuci, Horea I şi Horea II, ultimele două situate în apropierea fostului combinat metalurgic). Conform Planului Urbanistic Zonal, un alt cimitir va fi amenajat la limita administrativă dintre municipiu şi satul Săsar, în spatele unui supermarket.

Cele mai citite

Pastorala de Paște a patriarhului Daniel

În lucrarea Domnului Nostru Iisus Hristos, vindecarea de o boală trecătoare nu este totul şi nu este ultimul scop al venirii Lui în lume,...

Rareș Bogdan, atac la Nicușor Dan: A-i da un vot înseamnă a-l arunca pe apa sâmbetei

"Este important Bucureștiul și îl sprijinim cu toată forța pe Sebastian, dar în următoarele 40 de zile sper să nu va trebui să răspundem...

Un bărbat s-a aruncat în fața trenului în Sâmbăta Mare

Un bărbat din judeţul Iaşi s-a aruncat, astăzi, de pe o pasarelă, în faţa unui tren, în localitatea Săbăoani, a informat Inspectoratul de Poliţie...
Ultima oră
Pe aceeași temă