9.5 C
Bucharest
Saturday, 2 December 2023
HomeSpecial1,5 milioane de lei pentru moarte

1,5 milioane de lei pentru moarte

Băimărenii vor boteza cu numele celebrului haiduc Pintea… un cimitir. Noul cimitir municipal va fi amenajat în apropierea unei căi ferate din zona Jandarmeriei şi este considerat de autorităţi „o necesitate cauzată de numărul redus de locuri de veci rămase disponibile în celelalte cimitire din municipiu”.

Pentru ca Pintea Viteazul să nu mai fie păstrat în amintirea maramureşenilor doar ca haiduc, ci şi ca loc de veci, Consiliul Local Baia Mare a decis să aloce din bugetul municipiului reşedinţă de judeţ aproape 1,5 milioane de lei. De asemenea, din terenul deţinut de municipalitate va fi repartizată o parcelă de peste 3,5 hectare pentru contruirea celui de-al cincilea cimitir din Baia Mare.

Au mai rămas doar câteva sute de locuri de veci

Realizarea proiectului este considerată o urgenţă, după ce reprezentanţii Serviciului Public de Ambient Urban au avertizat consilierii băimăreni că, în ultimul cimitir amenajat în oraş, Horea II, mai sunt disponibile doar câteva sute de locuri. Lucrările la noul cimitir vor începe în primăvara acestui an.

Grigore Pintea, cunoscut sub numele de Pintea Viteazul, a fost căpitan în armata lui Francisc Rakoczi al II-lea şi acţiona în nord-vestul Transilvaniei, îndeosebi în Maramureş şi Sătmar, când a condus cete numeroase de haiduci. Pintea a murit în cetatea Baia Mare, în 14 august 1703, într-o ambuscadă din faţa porţii de sud a cetăţii, fiind împuşcat din Bastionul Măcelarilor. Astăzi, el este considerat un simbol al Maramureşului.

Acum, în Baia Mare există patru cimitire (Dealul Florilor, Nuci, Horea I şi Horea II, ultimele două situate în apropierea fostului combinat metalurgic). Conform Planului Urbanistic Zonal, un alt cimitir va fi amenajat la limita administrativă dintre municipiu şi satul Săsar, în spatele unui supermarket.

Cele mai citite
00:00:34

VIDEO. Un grup de extremă dreapta francez protestează față de moartea unui adolescent

Aproximativ 200 de membri și simpatizanți ai grupărilor de extremă dreapta s-au alăturat vineri seara (1 decembrie) unui protest la Paris, în urma uciderii...

Explozie într-o locuință, din cauza acumulărilor de gaze, cu toate că nu era racordată la rețea și butelia era închisă

Un tânăr de 29 de ani şi două femei, cu vârste de 41, respectiv 64 de ani, au fost transportaţi la spital, cu arsuri...

Conacul în care s-a hotărât Unirea, preluat de la Academia Română de CJ Galați, pentru restaurare

După zeci de ani în care a fost sediu IAS, loc de petreceri ale activiștilor PCR și motel „2 stele”, Conacul de la...
Ultima oră
Pe aceeași temă