19.9 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăGDPRVaccinarea contra HPV ar putea aduce Ministerul Sanatatii in fata Justitiei

Vaccinarea contra HPV ar putea aduce Ministerul Sanatatii in fata Justitiei

» Asociatiile de parinti cer amanarea campaniei de vaccinare contra HPV pana la o informare corecta si completa asupra riscurilor si beneficiilor Gardasil.

» Asociatia Medicilor de Familie Bucuresti recomanda, in continuare,  vaccinarea celor 110.000 de fetite din clasele a IV-a.

Argumentele pro si contra efectuarii vaccinului Gardasil au produs multa ingrijorare in randul opiniei publice, mai ales al parintilor fetitelor de clasa a IV-a. Alianta Antidiscriminare a Tuturor Taticilor (TATA) a cerut ferm oprirea campaniei demarate de ministerele Sanatatii si Educatiei. Asociatia TATA a avertizat ca va actiona Ministerul Sanatatii in judecata daca vaccinarea fetitelor nu va fi stopata. "Nu putem intelege cum doua ministere au fost de acord sa transforme 110.000 fetite in cobai umani. Declaratia de presa a ministrului Eugen Nicolaescu este halucinanta si chiar contine pasaje amenintatoare la adresa parintilor care nu vor accepta vaccinarea copilelor, fiind prezentati drept iresponsabili", a declarat Bogdan Draghici, presedintele TATA. Medicul Sorin Paveliu, conferentiar farmacologie, a pus degetul pe rana: "Nicaieri in lume nu se fac studii pe copii si pe femeile insarcinate, ci sunt date individuale.

 

Ministerul Sanatatii ar trebui sa puna la dispozitia parintilor studiile efectuate pana acum pe fetitele cu varste intre 9 si 10 ani si astfel s-ar risipi orice suspiciune". La randul sau, prof. dr. Pavel Chirila, presedintele Asociatiei Christiana, a subliniat "ca daca Ministerul Sanatatii cere responsabilitate din partea parintilor, nu este un lucru rau, dar tot institutia trebuie sa garanteze in scris ca nu vor exista reactii adverse". Dr. Pavel Chirila a aratat ca intr-un an, in SUA, au fost oficial inregistrate un numar de 9.700 cazuri de cancer de col uterin si 6 milioane de infectii cu HPV. Ceea ce inseamna ca, cel putin matematic, numai 0,16% din femeile infectate cu HPV au fost diagnosticate cu acest tip de cancer.

 

Medicul pediatru Arina Demian Popescu a explicat ca vaccinul este destinat prevenirii infectiilor cu virusul Papiloma Uman (HPV) cu transmitere preponderent sexuala, si nu impotriva cancerului de col uterin, deoarece nu exista si nici nu a existat un vaccin indreptat impotriva vreunui cancer. Federatia Nationala a Asociatiilor de Parinti-Invatamant Preuniversitar solicita decalarea vaccinarii cu Gardasil. "Consideram ca atat timp cat aceasta campanie nu a fost pregatita, specialistii nu au ajuns in scoli, cu mici exceptii in ultima zi inainte de demararea programului, au fost incalcate drepturile omului cu privire la informare. Parintii sunt total lipsiti de informatie (sau chiar dezinformati). Desi Ministerul Sanatatii sustine ca in 17 tari din UE s-ar fi introdus acest vaccin in calendarele de vaccinare, pe site-ul oficial al Comisie Europene nu apare nici o tara cu un astfel de calendar", explica Mihaela Guna, presedinta FNAP-IP.

 

Asociatia Medicilor de Familie Bucuresti sustine necesitatea efectuarii vaccinarii. "In SUA, FDA (n.r. – Agentia americana de studiere si aprobare a medicamentelor si alimentelor) a aprobat utilizarea Gardasil si Cervarix inca din 2006, iar ACIP (Advisory Comitee on Imunization Practice) recomanda utilizarea lor tot din 2006. S-a stabilit ca nu exista nici o corelatie intre cele cateva cazuri de decese suspicionate a avea legatura cu vaccinul. In Europa, EMEA (European Medicines Agency) a confirmat valabilitata si siguranta vaccinului", a spus dr. Rodica Tanasescu, presedinta AMFB. Dr. Sever Oana, din cadrul AMFB, a  propus Ministerului Sanatatii ca fetitele nevaccinate sa fie chemate la varsta de 14-16 ani  pentru imunizare. Pana ieri, din datele primite telefonic de la scoli de Directia de Sanatate Publica Bucuresti au fost inregistrate 524 de refuzuri ale parintilor si 51 de acceptari (insa nici acestea nu sunt sigure).

 

Interesul parintilor pentru aceasta campanie este maxim si pe Internet. Pe un forum,  mama unei fetite scrie indignata: "Ieri am fost chemata la scoala pentru a discuta cu doctorita si ca orice mama am intrebat care sunt efectele adverse la vaccin, dat fiind ca fetita mea a facut o alergie urata dupa o vaccinare facuta la 3 ani. Mi s-a raspuns ca nu poate fi mai rau ca acum 6 ani, dar sa fiu sigura – cancerul o va ucide".

Cele mai citite

Transformă spațiul din garaj într-un loc accesibil – iată ce ușă de garaj de la Alexiana să alegi

Ușilor de garaj ar trebui să li se acorde mult mai multă atenție. Acestea au capacitatea de a menține un nivel de siguranță înalt...

Firea trebuie să se retragă din cursa pentru europarlamentare dacă va candida la Primărie, susține AUR

Partidul AUR consideră că Gabriela Firea trebuie să renunțe la candidatura pentru un post de europarlamentar dacă dorește să candideze la Primăria Capitalei. Acest punct...

Ce priorități va avea Firea ca primar general: școli, transport, termoficare și spitale

Gabriela Firea, cea care este, din nou, candidatul PSD la funcția de primar general al Capitalei, a transmis un mesaj în care anunță ce...
Ultima oră
Pe aceeași temă