10.2 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăGDPRSfaturi vitale pentru bolnavi si familiile lor

Sfaturi vitale pentru bolnavi si familiile lor

Leucemia este o boala cumplita care poate lovi pe oricine, oricand. Atunci cand bolnavul si familia lui afla de la medic inspaimantatoarea veste, socul le bulverseaza viata. Un real sprijin pentru acesti oameni vine din partea Asociatiei Romane impotriva Leucemiei, a carei presedinta este Monica Bunaciu, o tanara care a invins leucemia.
Asociatia Romana impotriva Leucemiei (A.R.I.L) s-a infiintat dintr-o necesitate fireasca de a continua munca medicului, a psihoterapeutului, a celor implicati in ingrijirea bolnavilor de leucemie. Astfel, asociatia este pusa la dispozitia pacientului si familiei sale. "Scopul nostru principal nu este exclusiv strangerea de fonduri, ci mai ales sa fim alaturi de pacienti si de familiile lor, punandu-le la dispozitie cunostintele noastre in domeniu si experientele proprii. Totusi, orice ajutor material este binevenit si este folosit pentru salvarea vietii pacientului.

 

Este important faptul ca noi suntem fosti pacienti, deci stim exact prin ce trece o astfel de persoana, ce simte si care sunt exigentele. De exemplu, incercam sa evitam anumite gafe, cum au tendinta multi sa faca din nestiinta si din dorinta de a incuraja persoana respectiva. E usor sa vorbesti de moarte si de boala din afara. Dar nu poti simti ce se intampla. Eu sunt in viata datorita celor care mi-au fost alaturi. Am simtit cat de importanta eram si sunt convinsa ca asta m-a facut sa lupt", povesteste cu mult curaj Monica Bunaciu. Pe site-ul asociatiei (www.aril.ro), toata lumea, bolnav sau sanatos, poate sa gaseasca informatii medicale exacte despre aceasta cumplita boala, leucemia, si despre alte patologii hematologice. Pe langa aceasta, exista si informatii vitale pentru bolnavi: indicatii privind tratamentul dupa transplant, prevenirea infectiilor, igiena personala, transplant alogenic, alimentatia corecta, bauturi permise etc.

 

Sunt expuse ghiduri informative, cum este cel vizand internarea in Departamentul de Hematologie pentru transplantul de maduva osoasa. Informatiile si sfaturile sunt valoroase intrucat Monica a reusit sa stranga  in jurul asociatiei pacienti, rude ale acestora, prieteni si medici. "In 2005, am reusit sa salvam doi tineri de 17, respectiv 18 ani, iar dupa terapiile efectuate in Italia, ei si-au reluat studiile si unul este olimpic, iar celalalt a dat bacalaureatul si l-a luat cu peste 9, in plus a intrat la facultate in 2006. Pentru ca erau din ce in ce mai multi care aveau nevoie de informatii si ajutor din partea mea, am hotarat infiintarea Asociatiei Romane impotriva Leucemiei. Ca si cazuri «in faza terminala» salvate, avem trei transplanturi cu maduva osoasa compatibila 50%, care dupa aproape doi ani sunt bine. Mai avem patru transplanturi cu donator compatibil 100%, care au aproape un an si jumatate si sunt bine", ne-a mai spus Monica Bunaciu.

"Rolul A.R.I.L. este mai mult decat o indrumare, e chiar o luminare a pacientului si a celor care il ingrijesc.  Ei afla daca e bine ca bolnavul sa ramana in clinicile din Romania pentru chimioterapie, eventual transplant, sau daca este cazul sa ajunga in strainatate. Asociatia are meritul de a intermedia  legatura dintre pacienti si clinicile din strainatate", a spus un fost pacient.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă