12.2 C
București
duminică, 21 aprilie 2024
AcasăGDPRBanaba, secretul asiatic pentru sănătate şi slăbire

Banaba, secretul asiatic pentru sănătate şi slăbire

Un ajutor modern pentru oamenii care suferă de obezitate şi diabet provine dintr-o sursă străveche. Banaba este o plantă medicinală tradiţională care este utilizată de secole în Asia pentru a trata problemele de greutate şi glicemie.

Pacienţii diabetici din Filipine beau ceai din frunze şi flori de banaba ca un tonic pentru organism. Acesta nu conţine cafeină, nu dăunează ficatului şi nu are contraindicaţii pentru persoanele cu glicemie ridicată. Pe lângă beneficiile oferite de banaba în cazul problemelor de glicemie, arborele poate fi util şi în alte afecţiuni ca obezitatea, hipertensiunea arterială, problemele renale, ulcerele, şi durerile abdominale.

„Ceaiul de banaba are proprietăţi diuretice, ceea ce înseamnă că ajută corpul să elimine excesul de fluide, fiind indicat oamenilor care suferă de retenţia apei. Banaba acţionează, de asemenea, ca antioxidant, ajutând la neutralizarea radicalilor liberi”, explică dr. Earl Mindell în cartea „Mica bible a nutriţiei”, apărută în 2012 la editura Lifestyle publishing.

Proprietăţi similare cu ale insulinei umane

Pulberea din frunză conţine o substanţă numită acid corosolic, care are capacitatea de a stimula tranportul glucozei în exces din sânge la celule. Atunci când rămâne în sânge, zahărul în exces poate deteriora alte părţi ale corpului, precum arterele, iar celule rămân fără combustibil.

„Cu excepţia insulinei înseşi, nicio altă substanţă nu are practic capacitatea de a regla cantitatea de zahăr din fluxul sangvin, de aceea banaba este o descoperire revoluţionară în domeniul tratamentului diabetului”, explică autorii cărţii „Mica bible a nutriţiei”.

Studii cu rezultate promiţătoare

Banaba a ajuns în centrul atenţiei medicinei şi al cercetărilor moderne la începutul anilor 1990, când un om de afaceri japonez implicat în industria dulciurilor, a aflat despre beneficiile acestui arbore în timp ce se afla în vacanţă în Filipine. El a luat o o monstră cu el în Japonia şi a demarat cercetarea proprietăţilor ei.

Studiile clinice realizate în Japonia şi SUA pentru a analiza proprietăţile acidului corosolic au avut rezultate promiţătoare. Într-un studiu, participanţii au primit timp de două săptămâni acid corosolic sub formă de capsule cu diferite concentraţii. Rezultatele au arătat că acidul corosolic este eficient în scăderea nivelului de glucoză din sânge cu până la 31,9%, comparativ cu efectul placebo.

Diabeticii care au folosit suplimente cu banaba sau acid corosolic au relatat, de asemenea, că suferă mai puţin de sete şi urinează mai rar, acestea fiind simptome obişnuite ale diabetului.

Slăbire graduală şi energie

Cercetătorii au observat că banaba poate, de asemenea, să stimuleze un proces de slăbire graduală. În prezenţa banabei, zahărul din sânge este metabolizat mai eficient de către celule şi este transformat în energie. Prin contrast, insulina converteşte excesul de zahăr din sânge în grăsime.

Într-un studiu, participanţii au slăbit în medie un kilogram şi jumătate după 45 de zile în care au luat suplimente de banaba, fără nicio schimbare în dietă. Totodată, ei au declarat că au avut un apetit mai redus. 

Doze mici pentru persoanele cu glicemie normală

În doze mici, banaba poate fi utilă pentru persoanele cu glicemia normală, dacă este luată masă şi ca parte a unei diete sărace în zaharuri şi în carbohidraţi, dar în doze mari poate cauza o scădere prea mare a glicemiei. De aceea, este recomandat să vă faceţi analizele şi să cereţi sfatul medicului înainte de a lua banaba.

Alexandra Jeles
Alexandra Jeleshttp://alexandra-jeles
Alexandra Jeles, redactor Rl online
Cele mai citite

Marcel Ciolacu, despre inflație: “Reuşim să o ducem într-un trend descendent… suntem în drumul economic corect”

Marcel Ciolacu, în calitate de prim-ministru, subliniază că inflația are o tendință descendentă, iar acest lucru devine evident în fiecare lună. În plus, el...

Emma Răducanu, eliminată de Iga Swiatek în semifinalele turneului de la Stuttgart

Jucătoarea poloneză de tenis, Iga Swiatek, ocupanta locului 1 în clasamentul WTA și principala favorită la turneul WTA 500 de la Stuttgart, Germania, s-a...

Naomi, cea mai cunoscută cântăreață transgender din România, a murit la vârsta de 47 de ani

Naomi, una dintre cele mai emblematice figuri transgender din România, s-a stins din viață la vârsta de 47 de ani. Ea a fost spitalizată...
Ultima oră
Pe aceeași temă