1.9 C
București
joi, 20 martie 2025
AcasăSănătateBoala ucide mai mulți oameni decât cancerul

Boala ucide mai mulți oameni decât cancerul

Bolile cardiovasculare rămân principala cauză de deces în Statele Unite, conform celui mai recent raport publicat de American Heart Association (AHA).

Bolile de inimă, o problemă majoră

Potrivit datelor incluse în raportul anual „2025 Heart Disease and Stroke Statistics”, bolile de inimă continuă să provoace mai multe decese decât toate tipurile de cancer și accidentele combinate, potrivit Fox News.

În anul 2022, peste 941.000 de oameni au murit din cauza afecțiunilor cardiace, înregistrându-se o creștere de peste 10.000 de decese comparativ cu anul anterior.

Deși rata deceselor ajustată în funcție de vârstă a înregistrat o ușoară scădere, specialiștii atrag atenția asupra unor factori de risc tot mai frecvenți care mențin numărul victimelor la un nivel alarmant.

CITEȘTE ȘI – Conform unui studiu, persoanele cu ADHD au o speranță de viață mai scurtă

Raportul evidențiază faptul că, în ciuda unor progrese în reducerea nivelului de colesterol ridicat și a fumatului, probleme precum diabetul, obezitatea și hipertensiunea arterială sunt în creștere, afectând sănătatea publică la scară largă.

Una dintre cele mai îngrijorătoare statistici este legată de greutatea corporală nesănătoasă: peste 72% dintre adulții din SUA au un indice de masă corporală (IMC) de cel puțin 25, ceea ce îi încadrează în categoria supraponderalității. Mai mult decât atât, 42% dintre aceștia sunt considerați obezi, având un IMC de peste 30.

O altă problemă majoră este diabetul, care afectează mai mult de jumătate din populația adultă a SUA. 57% dintre adulți suferă fie de diabet de tip 2, fie de prediabet, iar estimările arată că, până în 2050, numărul persoanelor cu diabet va depăși 80 de milioane, în timp ce hipertensiunea și obezitatea vor afecta fiecare peste 180 de milioane de oameni.

Raportul scoate în evidență și diferențele semnificative dintre diverse grupuri etnice și rasiale în ceea ce privește factorii de risc. De exemplu, femeile de culoare înregistrează cele mai ridicate rate de obezitate (57,9%) și hipertensiune arterială (58,4%), în timp ce femeile asiatice au cele mai scăzute procente (14,5% și respectiv 35,3%).

Un alt aspect alarmant este creșterea obezității în rândul tinerilor. Aproximativ 40% dintre copii și adolescenți sunt supraponderali sau obezi, iar această tendință se accentuează odată cu înaintarea în vârstă, ajungând ca aproape 60% dintre adulți să aibă o greutate nesănătoasă.

Obezitatea este un factor major în aproximativ 1.300 de decese zilnic în SUA, ceea ce înseamnă aproape 500.000 de decese pe an. În plus, aceasta reduce speranța de viață cu aproximativ 2,4 ani în comparație cu o greutate normală.

Urmărește România Liberă pe XFacebook și Google News!

Alexandru Stancu
Alexandru Stancu
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

Nicolae Dică, aproape de un nou angajament! Fostul antrenor al lui FC Argeș, pregătit să semneze cu Concordia Chiajna

Nicolae Dică este foarte aproape de revenirea pe banca tehnică, urmând să preia Concordia Chiajna, echipă din Liga 2. Fostul antrenor al lui FC...

Studiu: Doar una din zece organizații știe că are angajați neurodivergenți, majoritatea nu colectează astfel de date

Un studiu realizat de Autism Voice și MKOR evidențiază un fenomen îngrijorător pe piața muncii din România: doar una din zece organizații (12%) știe...

Companiile din SUA, Marea Britanie și Turcia vor avea acces la fondul de apărare de 150 de miliarde de euro al UE doar cu...

Uniunea Europeană a decis să excludă companiile de apărare din SUA, Marea Britanie și Turcia dintr-un nou program de finanțare a apărării, în valoare...
Ultima oră
Pe aceeași temă