10.8 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăGDPR600.000 de oameni mor anual din cauza fumatului pasiv

600.000 de oameni mor anual din cauza fumatului pasiv

Tabagismul pasiv provoacă un deces din 100, respectiv peste 600.000 de decese în fiecare an în lume, dintre care 165.000 în rândul copiilor, potrivit estimărilor publicate de revista medicală britanică The Lancet, citată de Agerpres. Copiii sunt primele victime ale tabagismului pasiv, deoarece ei nu pot evita principala sursă de expunere – părinţii lor care fumează în casă, subliniază autorii studiului.

Dacă se adaugă cei 600.000 de morţi la cele 5,1 milioane de decese atribuite anual tabagismului activ, se ajunge la un total de 5,7 milioane de decese din cauza tutunului pe an. Acesta este primul studiu care evaluează impactul global la tabagismului pasiv. Autorii săi, care sunt îndeosebi de la Institutul Karolinska din Stockholm şi de la Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), au utilizat datele din 2004, cele mai recente disponibile în ansamblul celor 192 de ţări analizate.

Conform sursei, 40 % dintre copii, 33 % dintre bărbaţi şi 35 % dintre femeile nefumătoare s-au expus tabagismului pasiv în 2004. Potrivit estimărilor studiului, această expunere a provocat 379.000 de decese coronariene, 165.000 din cauza infecţiilor tractului respirator inferior, 36.900 din cauza astmului şi 21.400 din cauza cancerului la plămâni, respectiv în total 603.000 de decese provocate de tabagismul pasiv.

Cercetătorii estimează că 165.000 de copii sub 5 ani mor anual din cauza infecţiilor respiratorii ca urmare a tabagismului pasiv. Două treimi din aceste decese survin în Africa şi Asia de Sud. În timp ce decesele în rândul copiilor din cauza tabagismului pasiv se concentrează pe ţările cu venituri slabe sau intermediare, decesele în rândul adulţilor se repartizează pe ansamblul ţării.

În ţările din Europa cu venituri mari, de exemplu, 71 de decese în rândul copiilor au fost atribuite tabagismului pasiv în 2004, faţă de 35.388 de decese în rândul adulţilor. În ţările din Africa analizate, decesele în rândul copiilor sunt estimate la 43.375 şi 9.514 de decese în cazul adulţilor.

Doar 7,4 % din populaţia mondială este apărată în prezent de o legislaţie împotriva fumatului. Autorii studiului recomandă ”întărirea imediată” a Convenţiei-cadru a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) pentru lupta împotriva fumatului, care conţine îndeosebi taxe mai mari pentru tutun, pachete de ţigări neutre (fără marcă) şi cu mesaje sanitare.

Cele mai citite

Peste 200 de locuri de muncă pentru români oferite de angajatorii europeni

Agenția Municipală pentru Ocuparea Forței de Muncă București (AMOFM) a transmis o veste îmbucurătoare pentru cei în căutare de oportunități de angajare, informând că...

Cursa pentru București. Gabriela Firea: „Am încredere în şansele mele, pentru că Bucureştiul arată mult mai rău decât acum patru ani”

Candidatul PSD la Primăria Capitalei, Gabriela Firea, a declarat că are încredere în şansele sale la alegeri, deoarece, după propriile spuse, Bucureştiul arată „mult...

Universitatea Craiova, primul eșec cu Gâlcă pe bancă! Oltenii au fost surclasați pe teren propriu de CFR Cluj

Universitatea Craiova a pierdut pe teren propriu în fața celor de la CFR Cluj cu scorul de 0-1, în etapa a șasea a play-off-ului...
Ultima oră
Pe aceeași temă