9.5 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăGDPR2 din 3 români suferă de boala venoasă fără să ştie

2 din 3 români suferă de boala venoasă fără să ştie

Ultimele studii arată că peste 60% dintre români sunt afectaţi de boala venoasă cronică, dar mai puţin de jumătate sunt diagnosticaţi şi primesc îngrijire medicală corespunzătoare. Majoritatea românilor ignoră simptomele bolii venoase sau apelează la tratamente naturiste, ceea ce conduce la complicaţii grave, de multe ori invalidante.

Boala venoasă cronică afectează venele şi valvele de la picioare din cauza apariţiei hipertensiunii venoase. În majoritatea cazurilor, hipertensiunea venoasă este rezultatul factorilor genetici şi/sau a factorilor de mediu. Astfel, istoricul familial de boală venoasă cronică, excesul ponderal sau obezitatea, precum şi stilul de viaţă sedentar sau profesiile care presupun statul prelungit în picioare, pot cauza creşterea presiunii în interiorul venelor şi apariţia varicelor şi a complicaţiilor acestora (tulburări trofice, ulcere venoase de gambă). Apariţia hipertensiunii venoase poate fi, de asemenea, rezultatul accidentelor la picioare sau intervenţiilor chirurgicale care blochează fluxul sangvin din vene.

Boala este progresivă şi invalidantă

Primele simptome ale bolii venoase cronice sunt durerile de gambe însoţite de înţepături şi furnicături, senzaţiile de greutate şi de arsură, crampele nocturne, în trei situaţii principale de declanşare: după stat prelungit în picioare, la sfârşitul zilei şi în timpul nopţii. Ulterior, prezenţa varicelor, umflarea picioarelor, modificările sau ulceraţiile pielii semnalează boala venoasă cronică. În general, primele simptome ale bolii sunt ignorate şi netratate, ceea ce poate conduce la complicaţii grave, invalidante: dependenţa cronică de anumite medicamente (analgezice în special), agravarea bolii până la ulcerul venos de gambă care nu se mai închide, sau chiar decesul în cazurile cele mai grave.

Boala poate fi depistată cu o ecografie Doppler

Boala venoasă cronică poate fi descoperită la timp prin consultarea unui medic specialist şi efectuarea unei ecografii venoase Doppler. Aceasta oferă medicului certitudinea diagnosticului şi îl ajută să stabilească tratamentul corect. Tratamentul pentru boala venoasă cronică este personalizat pentru fiecare pacient şi implică, în funcţie de stadiul bolii, modificarea stilului de viaţă, tratamentul conservativ, terapia compresivă şi terapia farmacologică şi nu în ultimul rând, intervenţia chirurgicală. Tratamentul vizează în principal reducerea durerii venoase şi a edemului, înlăturarea aspectului neplăcut al venelor varicoase, stoparea evoluţiei bolii şi prevenirea apariţiei ulcerului venos sau vindecarea acestuia.

Site de informare

Pentru a trage un semnal de alarmă cu privire la incidenţa bolii venoase şi a determina persoanele suferinde să ceară sfatul specialistului încă de la primele simptome ale bolii, medicii au creat site-ul www.sanatatepascupas.ro. Acesta conţine informaţii despre cauzele şi simptomele bolii venoase, exerciţii de ameliorare, precum şi sfaturi pentru prevenirea complicaţiilor.

Persoanele care au o predispoziţie genetică către boală venoasă cronică, în majoritatea cazurilor, o vor dezvolta mai devreme sau mai târziu. Însă, un stil de viaţă activ şi sănătos, atenţia la kilograme şi mişcarea zilnică pot reduce riscul de a dezvolta boala.

Sfaturi utile

Pentru persoanele la care boala s-a instalat deja, specialiştii recomandă o serie de exerciţii menite să ajute la reducerea simptomelor bolii:

– Staţi în pat cu picioarele ridicate la 15 grade, cel puţin 20 de minute în fiecare zi

– Mergeţi pe jos câte 10 minute pe zi şi încercaţi mersul alternativ pe călcâie şi vârfuri

– Faceţi zilnic mişcări energice de pedalare (de 15-20 ori) şi de forfecare (de 10-15 ori)

– Înotaţi timp de minim 30 de minute o dată sau de două ori pe săptămână

Alexandra Jeles
Alexandra Jeleshttp://alexandra-jeles
Alexandra Jeles, redactor Rl online
Cele mai citite

Fântânile arteziene din Sectorul 4, pregătite pentru zilele călduroase de vară

Sectorul 4 al Capitalei este o comoară ascunsă pentru cei care își doresc să exploreze frumusețea orașului. Printre numeroasele sale atracții, cum ar fi...
Ultima oră
Pe aceeași temă