Dincolo de igiena corectă și de respectarea orelor de somn recomandate de specialiști, alimentația potrivită este esențială pentru a preveni răceala din sezonul primăverii. Iată zece alimente pe care să le consumi, conform site-ului abcnews.com, ca să te ferești de răceală.
Citește și: Sfatul nutriționistului: Ce înseamnă alimentația corectă în timpul POSTULUI
1. Lapte degresat
Vitamina D are un rol important în lupta împotriva microbilor. Cele mai bune surse de vitamina D sunt laptele degresat, sucul proaspăt de portocale, iaurtul și albușurile de ou.
2. Ardei gras roșu
Deși oamenii cred că cele mai bune surse de vitamina C sunt citricele, ardeiul gras roșu conține o cantitate de trei ori mai mare din această substanță.
Citește și: FOTO. Cum arată și cât costă cea mai extravagantă înghețată din Dubai
3. Ceai
Ceaiul verde conține antioxidanți care întăresc sistemul imunitar. Servit cu lămâie, ceaiul este cu atât mai eficient împotriva inflamațiilor.
4. Iaurt
Bacteriile probiotice din iaurt au efecte benefice asupra sistemului imunitar și asupra sănătății gingiilor. Consumate cu miere, iaurturile sunt mult mai eficiente, pentru că mierea de albine conține prebiotice, substanțe care întețesc activitatea bacteriilor probiotice.
Citește și: Salată israeliană în sos de portocale
5. Brânză de capră
Substanța secretă din brânza de capră este cuprul, care are efecte uimitoare asupra sistemului imunitar. Amestecat cu nuci mărunțite și fructe uscate, poate deveni un mic dejun sățios și sănătos.
6. Afine
Toate fructele de pădure sunt bune pentru organism, însă afinele sunt cele mai bogate în antioxidanți. De asemenea, afinele conțin vitamina C, substanță care reduce stresul și întărește sistemul imunitar.
Citește și: Gustare rapidă, cu puține calorii. CHIPSURI din banane
7. Semințe de dovleac
Semințele de dovleac sunt o gustare delicioasă și bogată în zinc. Această substanță întărește imunitatea și reduce simptomele de răceală. Însă, consumat în cantități prea mari, zincul dăunează organismului. Porțiile recomandate de specialiști sunt de 8 mg pe zi pentru femei și 11 mg pentru bărbați.
8. Ciuperci
Ciupercile sunt cele mai indicate legume pentru prevenirea răcelii. Dintre acestea, ciupercile buton conțin cea mai mare cantitate de vitamina D.
Citește și: Rețeta zilei. Lasagna vegetariană
9. Broccoli
Consumul de broccoli crește numărul de celule albe, care luptă împotriva infecțiilor. Însă, dacă este gătit, broccoli își pierde din numărul nutrienților.
10. Paste
În afară de carbohidrați, pastele mai conțin fier și zinc, substanțe necesare pentru energizarea și imunizarea organismului.