9.5 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialUNSR cere MEN ca votul studenților în alegerea rectorului să reprezinte 25%...

UNSR cere MEN ca votul studenților în alegerea rectorului să reprezinte 25% din votul total

Uniunea Națională a Studenților i-a cerut ministrului delegat pentru Învătățământ Superior, Mihnea Costoiu, ca votul studenților în alegerea rectorului să aibă o pondere de 25% din votul final, precizează UNSR, într-un răspuns transmis RL.

Cererea studenților vine după ce, luni seară, reprezentanții UNSR s-au întâlnit cu Mihnea Costoiu, să discute pe marginea modificărilor aduse Legii Educației.

Citește și: UNSR susține MEN în reorganizarea învățământului superior

Reprezentanții UNSR i-au mai cerut ministrului pentru Învățământ Superior ca studenții să fie consultați la elaborarea metodologiilor și să primească sprijin pentru organizarea unui DNA Studențesc, un organism care ”să reducă corupția din mediul universitar”.

Per total, reprezentanții Uniunii Studenților s-au declarat mulțumiți de discuțiile cu Mihnea Costoiu: ”Apreciem deschiderea pe care reprezentanții MEN au avut-o față de solicitările federației, și nu putem decât să sperăm un contact constant și real în încercarea soluționării reale a problemelor privind sistemul de învățământ superior românesc”.

Legea Educației a fost modificată prin OUG 49/2014. Printre cele mai importare schimbări se numără: înființarea de universități private la inițiativa unei persoane fizice și au caracter nonprofit și sunt de interes public, lucru care le aduce beneficii (neplata TVA), în condițiile în care primesc bani de la studenți, admiterea la facultate fără bacalaureat, organizarea unei a treia sesiune a examenului de bacalaureat și doctoratul la fără frcevență.

Până acum, Alianța Națională a Organizațiilor Studențești (ANOSR), reprezentanții Universității București și ai Universității Babeș-Bolyai au criticat modificările aduse Legii Educației. În plus, ANOSR a cerut în mod repetat demisia ministrului Mihnea Costoiu.

De asemenea, atât președintele Traian Băsescu, cât și societatea civilă și PNL i-au cerut Avocatului Poporului, Victor Ciorbea, să atace la CCR modificările aduse Legii Educației. În replică, Ciorbea a spus că va analiza dacă sunt îndeplinite condițiile pentru sesizarea modificărilor la Curtea Constituțională.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă