12.9 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialReforma din invatamant, la un pas de dezbaterea publica

Reforma din invatamant, la un pas de dezbaterea publica

» Ecaterina Andronescu, ministrul Educatiei, Cercetarii si Inovarii, a anuntat finalizarea Codului Educatiei, care a fost discutat cu sindicatele, reprezentantii studentilor si ai parintilor. Inainte de supunerea in dezbatere publica, maine se va face o ultima revizuire.

Dupa discutii-maraton cu federatiile sindicale din invatamant, reprezentantii studentilor si ai parintilor, care au durat mai bine de o saptamana, ministrul Ecaterina Andronescu a facut public faptul ca s-a finalizat Codul Educatiei. Pana maine, organizatiile sindicale si ale studentilor vor mai face o trecere in revista a Codului Educatiei, urmand ca, daca va mai fi nevoie, sa se mai faca unele modificari sau completari. Ulterior, dupa revizuirea finala a Codului, acesta va fi postat pe site-ul Ministerului Educatiei, Cercetarii si Inovarii, la adresa www.edu.ro, pentru a se supune dezbaterii publice.

Desi din punctul de vedere al Ecaterinei Andronescu Codul ar fi finalizat, sindicalistii si studentii considera ca inca nu este totul gata si se vor mai face cateva modificari. De altfel, tocmai pentru a avea timp sa analizeze intregul text propus de minister, discutiile pe tema Codului Educatiei s-au intrerupt pana astazi, inclusiv. "Vom discuta cu membrii de sindicat completarile pe care le vom mai aduce textului propus de minister, care nu este inca finalizat", a precizat Anton Hadar, presedintele Federatiei "Alma Mater". "Intalnirile noastre cu reprezentantii Ministerului Educatiei, Cercetarii si Inovarii au luat o pauza pentru a fi aduse completari si modificari textului pe baza caruia s-au purtat discutiile", a spus, la randul sau, Cezar Haj, reprezentantul Aliantei Nationale a Organizatiilor Studentesti din Romania.

"Impreuna cu partenerii sociali, principalii reprezentanti ai federatiilor sindicale din invatamant, reprezentantii asociatiilor de parinti si ai organizatiilor studentesti am finalizat acest cod. Marti vom mai face o citire a lui impreuna cu cei cu care am analizat documentul propus de minister si apoi il vom pune pe site, in dezbatere publica", a declarat Ecaterina Andronescu. Printre ultimele propuneri incluse in Codul Educatiei se numara introducerea unui grad superior in invatamantul superior, obligativitatea dascalilor de a se supune anual unui control psihologic, interzicerea persoanelor casatorite care lucreaza in aceeasi universitate sa ocupe functii de conducere, modificarea formei de invatamant la distanta prin introducerea obligativitatii participarii studentilor la anumite cursuri etc.

Dupa ce, initial, nu au fost de acord cu propunerea ministrului Andronescu de infiintare a unui grad didactic de excelenta, superior celui de profesor universitar, sindicalistii au acceptat totusi introducerea pozitiei de profesor universitar conducator de doctorat. Aceasta va fi cea mai inalta pozitie in invatamantul superior. O alta noutate in materie de grade didactice in universitati are in vedere eliminarea pozitiei de preparator universitar, deci ierarhia didactica va pleca de la asistent universitar si va ajunge la profesor universitar conducator de doctorat.

Alte propuneri au vizat calitatea personalului didactic, modul in care se va putea face debutul in sistemul de invatamant si titularizarea pe post. Persoanele care nu vor avea dreptul sa ocupe o functie in sistemul de invatamant sunt cele care au aceasta interdictie stabilita printr-o hotarare judecatoreasca definitiva de condamnare penala, desfasoara activitati care aduc atingere demnitatii profesionale sau bunelor moravuri, precum si cele care desfasoara activitati comerciale in incinta unitatilor de invatamant.

 

O alta noutate priveste reintroducerea stagiaturii. Astfel, absolventii care vor dori sa lucreze in invatamant nu vor putea ajunge la catedra decat dupa un an de stagiatura. Acest stagiu se va face pe langa un cadru didactic deja in activitate, iar stagiarul va trebui la finalul stagiaturii sa sustina doua examene – unul practic si unul scris. Promovarea acestora ii va permite apoi stagiarului sa poata intra in sistemul de invatamant ca profesor. In privinta controlului psihologic, instituit obligatoriu anual, cadrele didactice care nu se vor supune acestei reglementari vor fi date afara din sistem. In fine, mari surprize urmeaza sa apara si in privinta invatamantului la distanta.

 

Scandalul legat de Universitatea "Spiru Haret", dar si atitudinea desantata a foarte multor universitati de stat si private, care au ajuns sa aloce locuri foarte multe la invatamantul la distanta, de multe ori doar din dorinta de a face rost de cat mai multi candidati, deci taxe universitare, a facut necesara regandirea si acestei forme de invatamant. In viitorul Cod al Educatiei, forma ID va deveni invatamant la distanta cu frecventa redusa. Practic, studentul va fi obligat sa participe la anumite cursuri, deci sa se intalneasca si cu profesorul. Cu alte cuvinte, se va elimina stilul cunoscut in prezent, in care ID-ul devenise o forma de invatamant absolut virtuala.
Prezenti la discutiile pe marginea Codului Educatiei, reprezentantii studentilor acuza graba in care se contureaza acest act normativ.

 

De aceea, studentii au profitat de intreruperea temporara a discutiilor pe marginea Codului pentru a putea analiza pe indelete toate articolele. Pentru ca au fost prezenti la discutii, si reprezentantii ANOSR au facut unele propuneri. Acestea au vizat introducerea statutului elevului in invatamantul preuniversitar si a statutului studentului in invatamantul superior. In plus, studentii au solicitat clarificarea reprezentarii lor in consiliile universitatilor, cu scopul de a putea participa la luarea deciziilor care ii privesc. Dupa ce Codul va fi publicat si supus spre dezbatere publica, reprezentantii MECI vor avea intalniri cu specialisti, experti in domeniul invatamantului, profesori, studenti si parinti.

» Adio "cumetrii" in universitati!
Avand in vedere ca in ultimii ani s-a remarcat faptul ca multe universitati au devenit aproape afaceri de familie, Codul Educatiei reglementeaza modul in care se pot ocupa functiile de conducere. Astfel, s-a decis ca persoanele casatorite sa nu poata ocupa functii de conducere in institutiile de invatamant superior. Mai exact, nu va mai fi posibil ca unul dintre soti sa fie in directa subordonare a celuilalt. Pentru moment, aceasta interdictie nu a fost extinsa si la alte grade de rudenie.

» Codul a fost conceput in asa fel incat sa asigure reglementarile legale in educatie pentru o perioada de 10-15 ani, fara a mai fi nevoie sa se faca noi si noi modificari.

Cele mai citite

Crizele și economia

Organizările au, fiecare, o finalitate a cărei satisfacere asigură identitatea. Multe întâmpină azi dificultăți, dar și  crize.  Este criză atunci când dificultățile periclitează...

Rafael Nadal, ca-n vremurile bune! Spaniolul s-a calificat în runda a doua a turneului ATP Masters 1.000 de la Madrid

Jucătorul spaniol de tenis Rafael Nadal, în vârstă de 37 de ani, a obținut o victorie impresionantă joi, calificându-se în runda a doua a...

Scandalul Sanimed/Hideg: Dezvăluiri, Denunțuri și Dinamica Justiției în România

Recentele dezvăluiri din presă, generate de denunțul spontan al omului de afaceri Cătălin Hideg împotriva unei prestigioase case de avocatură din România, precum și...
Ultima oră
Pe aceeași temă