9.5 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialOraşul românesc unde prind cei mai mulţi studenți străini

Oraşul românesc unde prind cei mai mulţi studenți străini

Clujul a devenit, de un deceniu, principalul centru academic pe care îl aleg studenții străini care doresc să studieze în această parte a Europei. Motivele pentru care ei fac această alegere sunt multiple. În primul rând, cele 12 universități private și de stat din Cluj au dezvoltat studii universitare complete în limbile română, engleză, franceză, maghiară și germană. În al doilea, diplomele oferite de aceste instituţii de învăţământ superio sunt recunoscute automat pe tot teritoriul Uniunii Europene, iar calitatea cercetării științifice derulate în universitățile clujene a crescut de la an la an. Apoi, contează faptul că, în Cluj, prețul studiilor și cel al traiului de zi de zi sunt mai mici decât în orașele occidentale.

La linia română sunt înscriși mulți studenți născuți în Republica Moldova, Ucraina de Nord, din Israel, dar și în familiile românești care au emigrat în America de Nord sau în Europa Occidentală. Linia maghiară a început să îi atragă pe tinerii din Ungaria de Est, din Serbia sau din Slovacia, iar linia germană atrage și studenți din Germania, Austria sau Elveția. Însă, cu excepția românilor, numărul studenților din Ungaria, Austria sau Germania este încă relativ mic și crește cu o rată de câteva zeci de studenți pe an. Evoluția cea mai spectaculoasă este cea a comunității academice francofone. Cei mai mulți studenți francofoni vin chiar din Franța. În evidența Consulatului Onorific al Franței din Cluj se află aproximativ 1.100 de studenți francezi.

De asemenea, mulți studenți vin la Cluj din țările nordice. Acești studenți aleg cu precădere studiile medicale. Așa se explică și faptul că facultatea românească cu cel mai mare număr de studenți străini este cea de Medicină Generală. Aici învață peste 2.500 de studenți care urmează cursurile la liniile franceză și engleză.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă