VIDEO UPDATE: Anchetă în cazul avarierii unei mașini de către militari

UPDATE: Parchetul Militar anchetează avarierea mașinii din Craiovița Nouă de soldați români și polonezi, în timpul unui exercițiu.

Share

Iulian Budușan 0 comentarii

Actualizat: 09.05.2018 - 11:27

O anchetă coordonată de Parchetul Militar a fost demarată la Brigada Multinaţională Sud-Est din Craiova, după ce o maşină dintr-o parcare din cartierul Craioviţa Nouă ar fi fost avariată, marţi seara, de o rachetă de semnalizare folosită de militarii polonezi şi români la o instrucţie tactică pe timp de noapte, într-un poligon din apropiere.

Potrivit unui comunicat remis AGERPRES de către Brigada Multinaţională Sud-Est din Craiova, în seara zilei de 8 mai 2018, o subunitate din cadrul Contingentului Militar Polonez dislocat în România, în cooperare cu militari din cadrul Batalionului 26 Infanterie "Neagoe Basarab", din Garnizoana Craiova, au executat o activitate curentă de instrucţie tactică pe timp de noapte în terenul de instruire Obedeanu, iar antrenamentele nu au presupus executarea de trageri cu armamentul individual sau cu cel montat pe tehnica blindată din dotare. "În scopul semnalizării momentelor tactice şi identificarea reperelor din teren, subunitatea poloneză a folosit mijloace de iluminare (tip 'rachete de semnalizare') în conformitate cu scenariul tactic aprobat. Referitor la incidentul semnalat în mass-media, privind pagube materiale produse unui vehicul parcat în cartierul Craioviţa Nouă, într-o zonă aflată la aproximativ 2 km de locul de desfăşurare a instruirii, a fost demarată o anchetă sub coordonarea Parchetului Militar în vederea stabilirii legăturii de cauzalitate între activitatea de instrucţie şi incidentul raportat. De asemenea, o comisie de cercetare administrativă numită de comandantul Batalionului 26 Infanterie 'Neagoe Basarab' cercetează circumstanţele evenimentului", se precizează în comunicat.

Contingentul polonez este parte componentă a iniţiativei comune, având misiunea de a contribui la asigurarea prezenţei consolidate în Sud-Estul Alianţei, în conformitate cu măsurile adoptate în cadrul Summit-ului NATO de la Varşovia din 2016. Detaşamentul este format din 225 de militari şi 47 de mijloace tehnice în compunerea Batalionului 26 Infanterie "Neagoe Basarab" din cadrul Brigăzii Multinaţionale Sud-Est. Durata unei rotaţii în România pentru fiecare contingent este de aproximativ şase luni.

Poliţişti de la Secţia 5 Craiova şi pirotehnişti de la Biroul arme şi muniţii au efectuat cercetări, marţi seara, într-o parcare din cartierul Craioviţa Nouă, după ce parbrizul unei maşini a fost străpuns de un obiect, presupus proiectil, care s-a înfipt în bordul autoturismului. "Un obiect a cărui provenienţă încă nu este cunoscută a străpuns parbrizul unui autoturism", au anunţat reprezentanţii IPJ Dolj. În urma acestui incident nu au fost victime.

Un obiect încă neidentificat, ce pare a fi un trasor, a străpuns parbrizul unei maşini, în noaptea de marţi spre miercuri, în Craiova. Pompierii şi poliţiştii spun că urmează să stabilească natura obiectului.

Purtătorul de cuvânt al IPJ Dolj, Cosmin Grădinaru, a declarat că nu au fost înregistrate victime.

”Un obiect căzut din cer a cărui provenienţă încă nu este cunoscută a străpuns parbrizul unui autoturism. Poliţiştii au fost la faţa locului şi sunt efectuate verificări pentru a se lămuri starea de fapt. Nu sunt victime”, a afirmat el.

Obiectul misterios care a căzut din cer a distrus parbrizul unui autoturism, iar oamenii spun că alte două obiecte asemănătoare ar mai fi căzut în zonă.

Reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Dolj nu au vrut să spună dacă obiectul misterios este un trasor sau proiectil de iluminare.

”Nu este un proiectil de muniţie şi o să analizeze şi o sa vadă exact. Ce pare la prima vede nu pot să vă spun. Este periculos”, a declarat purtătorul de cuvânt al ISU Dolj, Florin Cocoşilă.

Proprietarul autoturismului distrus de proiectilul căzut din cer, Marian Tiţa, a declarat că se putea întâmpla o nenorocire, iar maşina putea să explodeze. Obiectul a distrus parbrizul şi bordul maşinii, iar acum bărbatul se întreabă cine îi va plăti paguba.

”Bordul l-a aruncat încolo şi aici, aici a intrat până jos, aici unde este instalaţia electrică. Putea să se întâmple o nenorocire, să explodeze”, a afirmat Marian Tiţa.

Deocamdată nu se ştie dacă obiectul misterios este un proiectil de iluminare, tresor sau rachetă de semnalizare şi dacă este vorba despre o eroare militară.

Nepotul propietarului maşinii distruse a povestit că iniţial a crezut că pe cer sunt lampioane, dar când a auzit o bubuitură s-a speriat, iar copiii care se jucau în zonă au început să plângă. Tânărul a povestit că obiectul semăna cu un proiectil, lucru pe care l-ar fi confirmat şi specialiştii sosiţi la faţa locului.

În zonă au loc tot timpul astfel de exerciţii militare, iar locuitorii cred că de fapt acesta ar fi fost aruncat din greşeală în zonă.

”A fost un fier de 30 de centimetri, a trecut şi prin bordul maşinii. A trecut pe deasupra noastră şi a intrat în maşină. Am sunat la 112, ne-am speriat noi cât ne-am speriat şi copiii au început să plângă. A căzut ceva din cer, aproape, la câţiva metri am înţeles că se fac exerciţii militare”, a declarat tânărul.

 

 

Comentarii