Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Vaccinul revoluţionar care protejează împotriva virusului HPV

Specialiştii estimează că Gardasil 9 oferă protecție împotriva a patru tipuri de cancer și a leziunilor precanceroase provocate de infecția cu HPV.

Share

Elena Marinescu 0 comentarii

Actualizat: 27.03.2018 - 12:28

Specialiștii se așteaptă ca vaccinul nonavalent să protejeze împotriva a 90% din cazurile de cancer de col uterin, a 95% din cazurile de adenocarcinom in situ (AIS), a 75-85% din cazurile de neoplazii cervicale intraepiteliale de grad înalt (CIN 2/3), a 85-90% din cazurile de cancer vulvar determinate de HPV, a 90-95% din cazurile de neoplazii vulvare intraepiteliale de grad înalt (VIN2/3), a 80-85% din cazurile de cancer vaginal determinate de HPV, a 75-85% din cazurile de neoplazii vaginale de grad înalt (VaIN 2/3), a 90-95% din cazurile de cancer anal determinate de HPV, a 85-90% din cazurile de neoplazii anale intraepiteliale de grad înalt (AIN 2/3)  și a 90% din cazurile de veruci genitale.

“Având în vedere prevalența infecției cu HPV la nivel mondial, dar mai ales național, este important să ne aliniem atât recomandărilor Organizației Mondiale a Sănătății ce vizează   prevenția împotriva bolilor provocate de această infecție, cât și tendințelor la nivel euro-pean de îmbunătățire a programelor naționale de imunizare. Atunci când OMS susține că prevenția cancerului de col uterin trebuie tratată ca o prioritate de sănătate publică, atunci când 27 din cele 28 de țări membre ale Uniunii Europene oferă finanțare pentru programe naționale de imunizare anti-HPV, este necesar să ne întrebăm ce putem face mai bine pentru a proteja fetițele și femeile din România de efectele devastatoare ale bolilor provocate de HPV”, atrage atenţia dr. Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie.

Mortalitate ridicată

În prezent, se estimează că 8 din 10 persoane vor fi infectate, la un moment dat, cu cel puțin un tip de HPV.  De aceea, acest virus a fost etichetat de Asociația Americană de Cercetare a Cancerului drept al doilea agent patogen ce cauzează cancer, provocând 30% din cancerele noi atribuibile unei infecții la nivel global. În fiecare an, în România, 4.343 de femei sunt diagnosticate cu cancer de col uterin, în timp ce 1.909 pierd lupta cu această boală. Ast-fel, cancerul de col uterin este a doua cauză de mortalitate prin cancer în rândul româncelor și principala cauză de mortalitate pentru femeile cu vârsta cuprinsă între 15 și 44 de ani. Nu în ultimul rând, alte 500 de cazuri noi de cancer vulvar, vaginal, penian, anal și orofaringian, atribuibile infecției cu HPV, sunt diagnosticate în fiecare an în România, atât în rândul bărbaților, cât și al femeilor.

Eficienţă crescută la nivel global

În cei peste 10 ani de la debutul vaccinării anti-HPV, aceasta și-a dovedit eficiența atât în reducerea prevalenței infecțiilor cu tulpini HPV cu risc oncogen crescut, cât și a bolilor provocate de acestea. În această perioadă, au fost înregistrate reduceri de până la 90% a infecției cu HPV tip 6/11/16/18 în țări ce înregistrează o rată vaccinală optimă, reduceri de aproximativ 45% a leziunilor cervicale cu risc scăzut și de aproximativ 85% a celor cu risc înalt. Alte studii au scos la lumină rezultate similare în ceea ce privește eficiența vaccinării: în Danemarca, s-a înregistrat o scădere semnificativă de 60% a leziunilor pre-canceroase (atipii celulare) la femeile născute în intervalul 1989 și 1999 care au fost vaccinate, comparativ cu femeile nevaccinate.  

Comentarii

loading...