14.5 C
București
joi, 23 septembrie 2021

Unde se duc jurnaliștii. E mai bine în politică?

“Scutirea de impozit pe venit nu se va regăsi în buzunarul jurnaliștilor, dacă suntem tentați să credem că în felul acesta am găsit soluția pentru a crește veniturile jurnaliștilor. Scutirea de impozit pe venit se va regăsi în profitul patronatelor de media, jucători politici importanți”, susține senatoarea Florina Presadă (USR) într-o postare pe Facebook.

Un foarte mare număr de jurnaliști nu vor mai simți, însă, dacă scutirea de impozit pe venit îi ajută sau nu. Un caz dramatic, înregistrat acum 16 ani, este al celor doi jurnaliști de la postul Antena 1, care au fost uciși la Mihăilești (județul Buzău) de explozia unui camion încărcat cu azotat de amoniu.

Pe timpul mandatului președintelui Băsescu, un incident controversat l-a reprezentat răpirea a trei jurnaliști români în Irak. Ei au fost eliberați în condiții încă neelucidate, iar după întoarcerea acasă, unul dintre cei trei, cameramanul Sorin Mișcoci, a fost angajat ulterior la Președinția României.

În vremea președintelui Iohannis, la Președinție a fost angajată, drept purtător de cuvânt, Mădălina Pușcalău. Aceasta fusese, anterior, jurnalistă de televiziune.

Premierul Orban l-a angajat, la rândul lui, drept purtător de cuvânt, pe Ionel Dancă. Anterior, el fusese jurnalist în presa scrisă, după care fusese cooptat de PNL.

La Serviciul Român de Informații (SRI), directorul Eduard Hellvig și-a adus, drept purtător de cuvânt, tot un fost jurnalist de pe domeniul politic, Ovidiu Marincea, care a primit chiar și grad de ofițer.

Există și jurnaliști care au renunțat la profesie pentru a ținti direct spre vârful politicii. De exemplu, Moise Guran, un cunoscut analist economic, a plecat din presă pentru a se înscrie în USR, urmând a coordona campania electorală a anului 2020. La rândul lui, Rareș Bogdan, realizator de televiziune, a trecut în tabăra PNL, direct pe funcția de prim-vicepreședinte al partidului.

Mihai Diac
Experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online, dintre care, din anul 2015, la ziarul "România liberă".
Ultima oră
Pe aceeași temă