Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Un nou protest în sănătate. Biochimiştii, biologii şi chimiştii pichetează Ministerul

Câteva zeci de persoane, din partea Ordinului biochimiştilor, biologilor şi chimiştilor în sistemul sanitar din România, pichetează, vineri, sediul Ministerului Sănătăţii, aceştia fiind nemulţumiţi faţă de modificarea coeficienţilor de salarizare şi a celor de ierarhizare.

Share

Iulian Budușan 0 comentarii

Actualizat: 11.05.2018 - 13:00

Membrii Ordinului Biochimiştilor, Biologilor şi Chimiştilor în Sistemul Sanitar din România (OBBCSSR) au purtat echipament complet de lucru în laborator, respectiv măşti de protecţie, ochelari de protecţie, mănuşi.

 "Venim din nou în faţa Ministerului Sănătăţii, pentru că nu am obţinut nimic la pichetarea trecută. Am depus 23 de adrese, petiţii, solicitări de audienţă, memorii, două scrisori deschise cu diferite subiecte legate de exercitarea profesiei noastre şi nu am primit nimic. Suntem ignoraţi, suntem umiliţi. Avem un decalog de revendicări. Pe primul plan este că ni se schimbă statulul profesional. Dacă anul trecut aceiaşi biologi, chimişti cu aceleaşi studii aveau coeficientul de ierarhizare 3,19 şi asistentul licenţiat avea 3,04, anul acesta aceiaşi oameni au coeficientul de ierarhizare 1.63, iar asistentul medical licenţiat are 1,67. De ce se schimbă ierarhia în laborator fără să ne întrebe? După ce că au scăzut salariile, nouă ni se schimbă şi statutul profesional din laborator. Sunt scăderi salariale de la câteva sute până la 1.600 de lei", a declarat Constanţa Popa, chimist preşedinte OBBCSSR.

"Toată lumea face controale intern. Toată lumea face controale extern. Toată lumea validează metode. Toată lumea face gărzi, şi noi, şi domnii doctori. Deci nimic deosebit între unii şi ceilalţi. E discriminare ţinând cont că singura posibilitate de a te aprecia cineva este remuneraţia. Dacă avem muncă egală cu responsabilităţi egale", a declarat Nicoleta Stan.

 
 
 
 
-0:17
 
 
 
 
"Ministerul Sănătăţii (MS) a elaborat în anul 2017, concomitent cu noua lege a salarizării, 153/2017, un Proiect de lege care elimină in titlul IX obligativitatea demonstrării competenţei de a efectua analize de laborator în sistemul de sănătate, fapt ce schimbă statutul profesional actual şi nu este benefic pacienţilor care trebuie să aibă acces la servicii medicale de calitate. În prezent, conform legii actuale de reglementare a profesiilor, pentru a lucra într-un laborator de analize medicale, o persoană trebuie să deţină, pe lângă diploma de licenţă ( 3,4,5 ani) şi un document care demonstrează că are ”competenţa de a efectua analize de laborator”, se arată într-un comunicat de presă al Ordinului Biochimiştilor, Biologilor şi Chimiştilor în Sistemul Sanitar din România (OBBCSSR).

Comentarii

loading...