Studii recente confirmă eficiența tratamentelor pentru autism. Ce condiții impun acestea

Asociaţia de Terapie Comportamentală Aplicată atrage atenţia asupra importanţei diagnosticării copiilor cu potenţiale tulburări din spectrul autist la o vârstă cât mai fragedă pentru a creşte şansele de recuperare a acestora.

Rl online 0 comentarii

Actualizat: 01.02.2018 - 11:34

"Bazându-se pe studii internaţionale, specialiştii ATCA afirmă că, în prezent, diagnosticul pentru tulburări din spectrul autist (TSA) poate fi stabilit după 18 - 24 luni, însă semne pot fi observate încă de la 10 luni - un an. Recuperarea terapeutică cu cele mai bune rezultate dovedite ştiinţific este ABA (Applied Behavior Analysis). Succesul acesteia depinde de patru factori majori: nivelul de gravitate al afecţiunii, vârsta copilului la intrarea în program, gradul de implicare a familiei, experienţa echipei de terapeuţi şi a coordonatorului care lucrează cu cel mic", se arată într-un comunicat al asociaţiei, transmis joi AGERPRES.

Rezultatele altor cercetări internaţionale, în urma aplicării ABA în cazul copiilor cu tulburare de spectru autist, arată, conform sursei citate, că dacă terapia este începută la vârstă foarte mică (2 ani sau chiar mai devreme), este intensivă (20 - 30 de ore săptămânal) şi se desfăşoară fără întrerupere timp de minim doi ani 20 - 30% dintre copii vor fi complet independenţi, iar simptomele autismului dispar.

Potrivit comunicatului, în România nu există un raport la nivel naţional privind numărul copiilor diagnosticaţi cu tulburări din spectrul autist, dar estimările avansează că există peste 30.000 de minori care intră în această categorie.

La nivel mondial, cel mai recent studiu privind această tulburare arată că unul din 68 de copii are autism. Tulburarea este mai des întâlnită la băieţi (1 din 46), doar una din 84 de fete suferind de autism.

Comentarii