9.1 C
București
luni, 22 aprilie 2024
AcasăSocialSoluţii pentru a prelucra porumbul şi a-l introduce în alimentaţia animalelor din...

Soluţii pentru a prelucra porumbul şi a-l introduce în alimentaţia animalelor din gospodărie

Porci, vaci, cai, găini, raţe sau gâşte, toate sunt animale care au nevoie de hrană adecvată. Porumbul este o cereală complexă care poate asigura în mare parte necesarul nutritiv, dar, necesita câteva etape de procesare care, fără utilajele adecvate, pot fi dificil de realizat într-o gospodărie.

Pentru a-ţi uşura munca, încă, poţi lua în considerare o batoză curățător de porumb, dar şi o moară de mărunţit electrică. Cu acestea două, va fi uşor să poţi asigura animalelor din ograda ta hrană diversificată şi de calitate.

Ce ar trebui să ştii despre maşina de curăţat porumb

De când a fost inventată, această unealtă a uşurat considerabil munca oamenilor. Dacă la început exista doar în varianta manuală, acum este disponibilă şi în cea motorizată. Este un utilaj folosit pentru a curăţa boabele de porumb de pe ştiuleţi, fără a le sparge sau a le afecta calitatea.

Batoza de curăţat porumb se poate găsi în diverse modele şi capacităţi, fiind utilizată pentru uzul casnic, dar şi în fabricile mari şi mijlocii în care se prelucrează cerealele şi se fabrică hrana pentru animale.

Caracteristicile unei batoze de curăţat porumb

Batoza de curăţat porumb ocupă un loc important în piaţa uneltelor agricole şi este foarte căutată pentru că îi ajută pe fermieri să scape de muncă grea şi obositoare. Oferă o metodă confortabilă şi uşoară de curăţare a boabelor de porumb de pe ştiulete şi este folosită şi îmbunătăţită constant de sute de ani. Iată câteva dintre caracteristicile unei batoze de curăţat porumb:

Este o maşină alimentată de un electromotor, un motor diesel sau pe benzină.

Oferă performanţe fiabile şi păstrează integritatea boabelor.

Este o maşină durabilă care creşte productivitatea şi uşurează foarte mult munca oamenilor.

Este uşor de utilizat şi de întreţinut şi nu ocupă un spaţiu mare de depozitare.

Toate reziduurile rezultate se pot folosi, iar boabele se pot măcina pentru a asigura hrana animalelor sau chiar şi a oamenilor.

Măcinarea boabelor pentru hrana animalelor

Dacă ai în gospodărie animale şi te întrebi cum ai putea să încorporezi în dieta lor mai multe cereale, acum o poţi face extrem de uşor cu o batoză şi o moară de cereale. Pentru că animalele să reţină cât mai bine mineralele şi proteinele, boabele trebuie să fie măcinate cât mai omogen, nu foarte fin pentru porci şi păsări, dar nici foarte mari pentru puii de găină. Se doreşte o granulaţie medie care să satisfacă toate necesităţile, iar cu o moară pentru cereale cu o sită adecvată va fi extrem de uşor să faci acest lucru.

Când alegi să macini cereale pentru animale, trebuie să ţii cont de vârsta lor. Astfel, cele tinere au nevoie de hrană mai fină, în vreme ce animalele mai în vârstă au nevoie de o hrană mai grosiera. De asemenea, nu trebuie omis faptul ca boabele măcinate fin nu trebuie folosite în alimentaţia bovinelor pentru că fermentează rapid în stomac şi pod cauza acidoza.

Ce poţi face cu cerealele macină prea fin?

Dacă ai greşit şi ai măcinat cerealele prea fin, nu arunca rezultatul. Poţi adăuga ulei (de soia sau de in) sau melasă în maşina de măcinat pentru a obţine un gust mai bun şi o textură mai grosieră. Bovinele şi caii apreciază această hrană, melasa oferindu-le un plus de energie.

Beneficiile adăugării cerealelor cu bob mic în alimentaţia animalelor

Unul dintre principalele beneficii consta în faptul că acestea au mai multe fibre decât cerealele obişnuite precum porumbul sau soia. Fânul şi furajele pot face şi ele acest lucru, dar sunt mai scumpe. Un alt avantaj consta într-un aport mai mare de proteine şi pot compensa necesitatea de a folosi faină de soia. Totodată, proteinele suplimentare din cerealele mici adaugă o aromă suplimentară cărnii şi ouălelor şi cresc aportul de OMEGA 3 din acestea.

De ce unelte ai nevoie pentru a măcina cerealele mici pentru hrana animalelor?

Cea mai obişnuită maşină de măcinat folosită la o fermă este moara electrică. Este o maşină cu alimentare verticală prin partea superioară şi scurgerea produsului rezultat prin partea de jos sau în lateral. Alte variante de mori sunt cele cu ciocane sau cu role, ideale pentru cerealele mici cu coji, precum ovăzul sau orzul.

Întreţinerea maşinilor de măcinat

Pentru că procesul de măcinare implica strivirea boabelor între două piese dure, există un grad mare de uzură fizică la nivelul elementelor care exercită presiunea. Într-o moară cu ciocane, lamele trebuie rotite astfel încât să nu se rotunjească după utilizarea repetată. Pentru a obţine o spargere eficientă, este nevoie de margini ascuţite. În cazul morilor cu role, trebuie avut grijă ca rolele să îşi păstreze formă adecvată. Dacă se rotunjesc sau se uzează prea tare, rezultatul slab.

Pe lângă îngrijirea suprafeţelor care fac, efectiv, spargerea boabelor, trebuie să te asiguri că motorul şi melcul sunt în stare perfectă de funcţionare.

Cele mai citite

Președintele Iohannis a ajuns în Coreea de Sud

Delegația oficială condusă de președintele Klaus Iohannis a ajuns în Coreea de Sud, într-o vizită care va dura trei zile. Cele mai importante momente din...

Consecințele unui linșaj mediatic

Lapidarea doctorului Cătălin Cârstoiu în piața publică este cea mai clară radiografie a societății românești. Nimeni din breasla medicală nu i-a sărit în apărare,...

Președintele Iohannis a ajuns în Coreea de Sud

Delegația oficială condusă de președintele Klaus Iohannis a ajuns în Coreea de Sud, într-o vizită care va dura trei zile. Cele mai importante momente din...
Ultima oră
Pe aceeași temă