17.7 C
București
miercuri, 25 mai 2022
AcasăSocialSocietateRomânii își petrec zilele de concediu la cozile de la ghișee

Românii își petrec zilele de concediu la cozile de la ghișee

Pierderea timpului la cozile de la ghișee nu este o noutate. Din păcate, românii sunt nevoiți în continuare să meargă la ghișee pentru a-și rezolva problemele cu statul. Aici se confruntă de cele mai multe ori cu cozi la ghișee.

O cercetare realizată de Asociația Română pentru Smart City, citată de Digi 24, a scos la suprafațăă că 7 din 10 români sunt nevoiți să-și ia o zi de concediu pentru a rezolva probleme ce țin de interacțiunea cu statul.

Același studiu arată că 8 din 10 români spun că nu reușesc să rezolve de la prima vizită problema pentru care au mers la una dintre instituțiile statului. Mulți află abia când ajung la ghișeu că nu au avut toate actele la ei, ori au întâmpinat defecțiuni tehnice și erori umane cauzate de personalul ori lipsa infrastructurii instituției.

Birocrația excesivă – vinovată pentru pierderea timpului la cozile de la ghișee

În plus, mai mult de jumătate dintre români cred că trăiesc într-o țară birocratizată excesiv.

Dintre toate interacțiunile pe care le-au avut în trecut cu instituțiile statului, aproape 36% dintre respondenți spun că niciuna dintre acestea nu a avut loc în mediul digital. 21,89% spun că doar o interacțiune a avut loc în mediul digital și 16,93% au avut două astfel de interacțiuni pentru care nu au fost nevoiți să se deplaseze.

Mai mult, majoritatea respondenților nu dau mari șanse digitalizării complete a instituțiilor administrative ale statului în viitorul apropiat: 27,87% consideră că acest lucru se va întâmpla peste 10 ani, 22,68% peste 5 ani, iar 20,63% sunt de părere că digitalizarea nu va avea loc deloc. 88,66% dintre români interacționează cu instituțiile statului pentru plata taxelor și impozitelor, iar 67,01% pentru obținerea sau reînnoirea unor acte sau documente oficiale.

Cluj-Napoca, Iași și București, cele mai digitalizate orașe din țară

Orașele din România cu o strategie inteligentă de dezvoltare sunt Cluj-Napoca, Iași și București. În ceea ce privește Capitala, în Sectoarele 4 și 3 sunt cele mai multe exemple de proiecte în domeniul Smart City. Modernizarea Pieței Agroalimentare Sudului, investiții în infrastructura stațiilor de încărcare pentru autovehiculele electrice, sau lucrările pentru o nouă stație de metrou la nivel suprateran sunt câteva exemple de proiecte care bucureștenilor din acest sector, și nu numai, le ușurează viața.

Adelina Toader
Adelina este Redactorul Șef al Ziarului România Liberă din iunie 2021. Adelina are o experiență de peste 8 ani în presa scrisă. Și-a început cariera jurnalistică în grupul de presă Bursa avansând de la poziția de redactor până la cea de Managing Editor. Adelina a scris atât pe domeniul economic, cât și politic- extern. În ultimii ani, Adelina a realizat interviuri cu miniștrii, ambasadori precum și cu antreprenori din diferite domenii.
Cele mai citite
00:01:30

VIDEO: John Kerry: „Războiul din Ucraina nu trebuie să oprească lupta pentru climă”

John Kerry, senator SUA, a declarat la Forumul Economic Mondial (WEF), că această criza energetică globală provocată de războiul din Ucraina nu trebuie să...

Pompa submersibilă de apă curată vs. pompa submersibilă de apă murdară. Ce să alegi? 

Pompa submersibilă de apă este un dispozitiv de pompare a apei, autoinvelant și acționat de un motor cu combustie internă ori un motor electric....

Jurnalistul Val Vâlcu tună și fulgeră împotriva noilor numiți de la ANPC după ce un simbol al Bucureștiului a fost abuzat de noul vicepreședinte Hotca și 7 comisari de la ANPC „Mâinile sus!”

După ciuma lu' Covid, vine ciuma lu' partid. anpc amendează în stânga și în dreapta doar ca să-și facă reclamă... de dragul partiduluiVal Vâlcu,...
Ultima oră
Pe aceeași temă