18.8 C
București
miercuri, 17 aprilie 2024
AcasăSocialSocietateRefugiații din Ucraina vor fi sprijiniți să se angajeze în România

Refugiații din Ucraina vor fi sprijiniți să se angajeze în România

Refugiații din Ucraina vor fi sprijiniți să se angajeze în România sau să-și deschidă o afacere în România, anunță un comunicat de presă transmis de Fundația World Vision România.

Aproape patru milioane de ucraineni au tranzitat teritoriul României în anii actualului război, care a început în februarie 2022. Dintre ucrainenii ajunși în România, 157.000 au cerut o formă de protecție legală. La începutul lunii februarie 2024, 78.743 de cetățeni ucraineni erau prezenți în România.

50 la sută dintre ucrainenii rămași în țara noastră afirmă că vor să se angajeze ori să-și deschidă o afacere în România, precizează World Vision România. Mai precis, 39 la sută dintre ucraineni spun că doresc să se angajeze în România, în timp ce 11 la sută ar vrea să-și deschidă o afacere în România. Alți 48 la sută dintre cetățenii ucraineni din România spun că vor să se întoarcă în Ucraina după terminarea conflictului.

În acest context, World Vision România, în colaborare cu Agenția Metropolitană pentru Dezvoltare Durabilă Brașov și cu sprijinul financiar al UNHCR România, lansează proiectul „Protecția și incluziunea socio-economică a refugiaților și solicitanților de azil în România”.  

Proiectul se desfășoară până în decembrie 2024 și își propune să faciliteze incluziunea socială și economică pentru 1200 de tineri și adulți, refugiați ucrainieni, solicitanți de azil și români persoane vulnerabile din Bucuresti si cinci județe (Brașov, Cluj, Constanța, Iași și Suceava), pe piața muncii din România. Dintre beneficiarii proiectului, 80 la sută sunt refugiați ucraineni sau solicitanți de azil, iar 20 la sută sunt cetățeni români.

”Imediat după sosirea lor în România, majoritatea refugiaților au sperat să se întoarcă acasă cât mai repede posibil. Doi ani mai târziu, vedem eforturile lor de a-și reconstrui viața aici, până când se vor putea întoarce acasă în siguranță. Găsirea unui loc de muncă este o parte esențială a restabilirii normalității, de aceea, lucrăm îndeaproape cu autoritățile și cu parteneri precum World Vision pentru a susține facilita accesul refugiaților si al persoanelor vulnerabile din comunitățile gazdă, la cursuri de limba română, servicii de  integrare pe piața muncii și sprijinirea  inițiativele antreprenoriale,” a explicat Pablo Zapata, reprezentantul UNHCR in România.

Urmărește România Liberă pe  XFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Ciolacu vrea să-i aducă acasă pe românii din Qatar

„ Sunt ferm convins că în Qatar câştigaţi mult mai bine financiar decât aţi fi câştigat în România în acest moment. Eu sper din...

Curtea Constituțională a Republicii Moldova a aprobat referendumul pentru integrarea în UE. Referendumul va permite modificarea Constituției

Curtea Constituțională de la Chișinău a dat aviz pozitiv pentru organizarea referendumului în care cetățenii Republicii Moldova urmează să-și exprime opțiunea cu privire la...

20 de țări vor cumpăra 500000 de obuze pentru Ucraina din afara Europei

Premierul ceh Petr Fiala a declarat marţi că 20 de ţări s-au angajat să cumpere o jumătate de milion de obuze pentru Ucraina din...
Ultima oră
Pe aceeași temă