12 C
București
vineri, 7 octombrie 2022
AcasăSocialSocietatePandemia afectează libertatea de exprimare, avertizează Amnesty International

Pandemia afectează libertatea de exprimare, avertizează Amnesty International

Pandemia afectează libertatea de exprimare, avertizează organizația Amnesty International într-un comunicat preluat de presa occidentală.

„Dreptul la libertatea de exprimare a fost atacat la nivel global în contextul pandemiei Covid şi au crescut pericolele reprezentate de criza sănătăţii publice”, susține Amnesty International.

Organizația subliniază că libertatea de exprimare are importanţă vitală inclusiv în timpul pandemiei. Aceasta, întrucât un flux liber de informaţii rapide și corecte, bazate pe dovezi, creşte gradul de conştientizare publică asupra riscurilor și asupra modului de prevenire a lor.

Pandemia afectează libertatea de exprimare

Un exemplu negativ invocat de Amnesty International este cel al Chinei comuniste. Astfel, încă din decembrie 2019, personal medical şi jurnalişti din oraşul Wuhan au încercat să avertizeze asupra noului virus. Dar guvernul de la Beijing le-a blocat dreptul de a difuza informații, subliniază Amnesty International. Peste 5000 de cetățeni ar fi fost anchetați în China pe motiv că ar fi răspândit informații „false” despre pandemie.

Occidentul consideră că virusul Covid provine din Wuhan și că măsurile de contracarare au întârziat din cauza lipsei de transparență a Chinei.

Guvernul comunist din China nu este singurul acuzat că încalcă libertatea presei. În aceeași situație s-ar afla autorități din multe țări de pe toate continentele, inclusiv din Europa.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă