4.1 C
București
vineri, 3 decembrie 2021
AcasăSocialSocietatePandemia afectează libertatea de exprimare, avertizează Amnesty International

Pandemia afectează libertatea de exprimare, avertizează Amnesty International

Pandemia afectează libertatea de exprimare, avertizează organizația Amnesty International într-un comunicat preluat de presa occidentală.

„Dreptul la libertatea de exprimare a fost atacat la nivel global în contextul pandemiei Covid şi au crescut pericolele reprezentate de criza sănătăţii publice”, susține Amnesty International.

Organizația subliniază că libertatea de exprimare are importanţă vitală inclusiv în timpul pandemiei. Aceasta, întrucât un flux liber de informaţii rapide și corecte, bazate pe dovezi, creşte gradul de conştientizare publică asupra riscurilor și asupra modului de prevenire a lor.

Pandemia afectează libertatea de exprimare

Un exemplu negativ invocat de Amnesty International este cel al Chinei comuniste. Astfel, încă din decembrie 2019, personal medical şi jurnalişti din oraşul Wuhan au încercat să avertizeze asupra noului virus. Dar guvernul de la Beijing le-a blocat dreptul de a difuza informații, subliniază Amnesty International. Peste 5000 de cetățeni ar fi fost anchetați în China pe motiv că ar fi răspândit informații „false” despre pandemie.

Occidentul consideră că virusul Covid provine din Wuhan și că măsurile de contracarare au întârziat din cauza lipsei de transparență a Chinei.

Guvernul comunist din China nu este singurul acuzat că încalcă libertatea presei. În aceeași situație s-ar afla autorități din multe țări de pe toate continentele, inclusiv din Europa.

Mihai Diac
Experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online, dintre care, din anul 2015, la ziarul "România liberă".
Cele mai citite

România ajunge în fața Curții de Justiție a UE din cauza poluării

România ajunge în fața Curții de Justiție a Uniunii Europene din cauza nerespectării legislației europene privind aerul curat și emisiile industriale. Decizia luată de Comisia...

Președintele Belarusului a recunoscut Crimeea ca teritoriu al Rusiei

Președintele Belarusului a recunoscut peninsula Crimeea ca fiind parte a teritoriului rusesc. Afirmația vine după o lungă perioadă de ezitare din partea lui Aleksandr...
00:00:36

Jean-Claude Van Damme urează La Mulți Ani României

Jean-Claude Van Damme a transmis un mesaj emoționant românilor, de Ziua Națională. Celebrul actor, care se întoarce de fiecare dată în țara noastră cu...
Ultima oră
Pe aceeași temă