2.1 C
Bucharest
Monday, 11 December 2023
HomeSocialSocietateLegea pensiilor trebuie aprobată de Parlament până la 20 noiembrie, avertizează premierul...

Legea pensiilor trebuie aprobată de Parlament până la 20 noiembrie, avertizează premierul Ciolacu

Noua Lege a pensiilor trebuie să fie aprobată de Parlamentul României până la data de 20 noiembrie 2023, a avertizat premierul Marcel Ciolacu la începul ședinței de guvern din 2 noiembrie 2023.

Șeful Executivului este și președintele PSD, acesta fiind partidul cu cei mai mulți parlamentari. Premierul Ciolacu a precizat că aprobarea proiectului de lege în Parlament, până la 20 noiembrie, este o etapă necesară înainte ca România să poată renegocia PNRR, în ceea ce privește banii alocați pentru pensii.

“De aceea, fac apel către toţi miniştrii implicaţi în procesul de avizare să trateze cu prioritate această lege, pentru a o putea trece prin Guvern în cel mai scurt timp. Ştiţi foarte bine că renegocierea PNRR în privinţa eliminării pragului de 9,4 la sută din PIB pentru pensii depinde de adoptarea acestei legi până pe 20 noiembrie. Şi nu aş vrea ca, din cauza unor blocaje, mai ales în Guvernul României, pensionarilor să nu li se facă dreptate sau, şi mai grav, pensionarii români să aibă pensiile îngheţate”, a declarat premierul Ciolacu.

Șeful Executivului a precizat că proiectul de lege a fost deja finalizat de Ministerul Muncii. “Este o lege care va face dreptate milioanelor de pensionari care aşteaptă de ani de zile acest lucru. Este o lege care aduce echitate în sistem. Pensii egale pentru muncă şi contribuţii egale”, a promis premierul.

Conform acestei viitoare legi, șeful Executivului a reconfirmat promisiunea că o primă creștere a pensiilor va intra în vigoare la data de 1 ianuarie 2024.

“Astfel, pensiile vor creşte anul viitor de două ori. Prima dată la 1 ianuarie, prin indexare cu 13,8 la sută, şi a doua oară la 1 septembrie, în urma finalizării procesului de recalculare, conform legii. Suntem primul guvern care face şi indexare şi recalculare în acelaşi an. Avem însă o condiţie de îndeplinit: să reuşim să adoptăm această lege în Parlament până pe data de 20 noiembrie”, a subliniat premierul Ciolacu.

Urmărește România Liberă pe  XFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Vlad Pascu, șoferul drogat care a omorât doi tineri, va fi judecat doar pentru ucidere din culpă, nu pentru omor

Vlad Pascu, tânărul de 19 ani care a condus mașina sub influența drogurilor și care a accidentat mortal doi studenți, este trimis în judecată...

Fostul senator PSD Niculae Bădălău încearcă disperat să scape de judecătorul Nicolaescu

Fostul senator PSD Niculae Bădălău  nu scapă de judecătorul de cameră preliminară, Mihnea Constantin Nicolaescu, pe care l-a recuzat. Motivul invocat este că...

Și ce dacă Hunter Biden a cheltuit șpaga românească pe dansatoare exotice?

În timp ce România era ostracizată de lupta anticorupție, iar rețelele Soros scoteau sute de mii de tefeliști în stradă, fiul lui Joe Biden,...
Ultima oră
Pe aceeași temă